Nieuwe studie suggereert dat aspartaam geheugen- en leerproblemen bij toekomstige generaties zou kunnen veroorzaken

Nieuwe studie suggereert dat aspartaam geheugen- en leerproblemen bij toekomstige generaties zou kunnen veroorzaken

Luister naar dit artikel

De suikervrije, caloriearme zoetstof aspartaam – die wordt aangetroffen in veel suikervrije of ‘dieet’-voedingsmiddelen en -dranken – is in verband gebracht met mogelijke problemen met geheugen en leervermogen, blijkt uit een onderzoek van de Florida State University (FSU). College van Medicijnen.


Steun Health Bytes: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en de leugens aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


In de studie, die werd gepubliceerd in het tijdschrift Scientific Reports, hadden mannelijke muizen die aspartaam consumeerden – zelfs op niveaus die door de FDA als veilig werden beschouwd – nakomelingen die “ruimtelijk leren en geheugenstoornissen aantoonden”, aldus een persbericht van FSU.

Gedurende een periode van 16 weken bestudeerden de onderzoekers drie groepen muizen.

Eén groep consumeerde 15% van de door de FDA aanbevolen maximale dagelijkse inname van aspartaam per dag, wat overeenkomt met vier 237-ml glazen frisdrank.

Een tweede groep consumeerde 7% van de aanbevolen maximale inname (twee 237-ml glazen frisdrank per dag).

Een derde controlegroep consumeerde alleen water.

De muizen werden getest in doolhoven met tussenpozen van vier weken, acht weken en twaalf weken. Degenen die alleen water dronken, konden de ‘veilige’ doos veel sneller vinden om uit het doolhof te ontsnappen dan degenen die aspartaam consumeerden, ontdekten de onderzoekers.

De aspartaamconsumerende groepen voltooiden uiteindelijk de taak, maar ze deden er “veel langer” over en hadden soms extra hulp nodig, aldus de release.

“Er is enige overlap op het gebied van leren, geheugen en angst, in die zin dat er vaak een emotionele component aan ons leren zit”, zegt co-auteur Pradeep Bhide, de eminente leerstoel van Jim en Betty Ann Rodgers voor ontwikkelingsneurowetenschappen in de Afdeling Biomedische Wetenschappen, in het persbericht.

“Als er een emotionele impact is, onthoud je het beter. Maar dit is een heel aparte functie en hersennetwerk.”

Hij zei ook:

“Het tweede dat ons hier opviel, in tegenstelling tot de angst (onderzoek) – dit gebeurde in slechts één generatie. Het werd niet gezien bij de kleinkinderen, alleen bij de kinderen [van de mannelijke muizen], wat verdere steun is voor dit soort overdrachten die  plaatsvinden als gevolg van epigenetische veranderingen in het sperma.”
Op basis van de bevindingen van het onderzoek suggereerde Bhide dat de FDA een “dichter, multi-generationeel perspectief hanteert op de effecten van aspartaam.”

In juni bracht een commissie binnen de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een verklaring uit waarin de zoetstof werd geclassificeerd als ‘mogelijk kankerverwekkend voor de mens’, een bewering die deskundigen uit de industrie heftig hebben ontkend.

De WHO heeft de potentiële cognitieve effecten van aspartaam echter niet aangepakt, aldus de FSU-publicatie.

Dr. Kelly Johnson-Arbor, een medisch toxicoloog gevestigd in Washington, D.C., was niet betrokken bij het FSU-onderzoek, maar gaf commentaar op de bevindingen ervan.

“De resultaten van deze studie suggereren dat zelfs een lage consumptie van aspartaam kan bijdragen aan geheugen- en leerproblemen die van generatie op generatie erfelijk kunnen zijn”, vertelde ze aan Fox News Digital.

“Bovendien suggereren de bevindingen van het onderzoek dat aspartaam genetische veranderingen in het sperma kan veroorzaken die toekomstige generaties kunnen beïnvloeden.”

Johnson-Arbor wees er echter ook op dat eerdere onderzoeken geen vergelijkbaar verband tussen de consumptie van aspartaam, het geheugen en het leervermogen hebben aangetoond.

“Er zijn daarom meer onderzoeken nodig om het verband tussen aspartaam en hersenbeschadiging definitief vast te stellen,” concludeerde ze.

Een belangrijke beperking van het onderzoek van FSU is dat het onderzoek alleen op muizen werd uitgevoerd.

“De resultaten zijn mogelijk niet indicatief voor de effecten van aspartaam op het menselijk brein”, aldus Johnson-Arbor.

“Aangezien er aanvullende onderzoeken naar aspartaam en andere kunstmatige zoetstoffen gaande zijn, willen bezorgde individuen mogelijk hun dagelijkse inname van kunstmatige zoetstoffen beperken totdat de werkelijke risico’s voor de menselijke gezondheid van deze verbindingen zijn opgehelderd,” adviseerde ze.

Experts uit de industrie, waaronder de Calorie Control Council, verdedigden aspartaam in het licht van de studie van de FSU.

“Niet alleen mogen de resultaten van dit onderzoek niet worden uitgebreid naar mensen of de algemene bevolking, maar er is ook geen verband tussen zoetstoffen met weinig of geen calorieën en cognitieve stoornissen, zoals geheugenverlies en leerstoornissen bij mensen”, zegt Robert. Rankin, voorzitter van de Calorie Control Council in Washington, D.C., in een verklaring aan Fox News Digital.

“Bovendien zijn de gerapporteerde bevindingen van deze studie in tegenspraak met het geheel van bewijsmateriaal en de talrijke mondiale gezondheidsorganisaties die aspartaam als veilig hebben beschouwd, na rigoureuze beoordelingen,” vervolgde hij.

“Feiten zijn belangrijk voor de miljoenen consumenten die op zoek zijn naar zoetstoffen met weinig of geen calorieën om de suiker- en caloriereductie onder controle te houden, en ze kunnen zich op hun gemak blijven voelen in de wetenschap dat aspartaam veilig is om te consumeren.”

Bronnen: Fox News

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte gezondheid niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie Zodat wij de praktijken van Big Pharma aan het licht kunnen blijven brengen!

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen Big Pharma!

Previous Peer-reviewed tijdschrift: ‘Boosters’ verhogen het aantal Covid-infecties
Next Trigonelline afgeleid van koffie verbetert de cognitieve functies bij muizen

About author

redactie
redactie 4589 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Onderzoek

Protonpompremmers gekoppeld aan een 80% verhoogd risico op leverkanker, schokkende nieuwe studie

Luister naar dit artikel Maagzuur, gastro-oesofageale refluxziekte (GERD), zweren en andere stoornissen gerelateerd aan je maag en maagzuur kunnen een echte last zijn – letterlijk. Het branden, ongemak en indigestie

Onderzoek

Onderzoek onthult: Zonnebaden verlaagt het risico op vroegtijdig overlijden

Luister naar dit artikel We hebben allemaal de waarschuwingen gehoord over zonnebaden en te veel blootstelling aan de zon, maar wetenschappelijk onderzoek geeft ons goede reden om op angst gebaseerde

Onderzoek

Studie onthult: Rusteloze nachten en pijn: niet genoeg slaap “intensifieert” uw gevoeligheid voor pijn

Luister naar dit artikel Mensen die extreme pijn ervaren, vinden het moeilijk om te slapen. Meestal vereist het gebruik van pijnstillers, daarom is misbruik van opioïden geassocieerd met zowel slaapverlies