Studie onthult: Rusteloze nachten en pijn: niet genoeg slaap “intensifieert” uw gevoeligheid voor pijn

Studie onthult: Rusteloze nachten en pijn: niet genoeg slaap “intensifieert” uw gevoeligheid voor pijn

Luister naar dit artikel

Mensen die extreme pijn ervaren, vinden het moeilijk om te slapen. Meestal vereist het gebruik van pijnstillers, daarom is misbruik van opioïden geassocieerd met zowel slaapverlies als chronische pijn. En terwijl je je gemakkelijk kunt voorstellen hoe pijn mensen van de slaap kan beroven, hoe de interactie anders werkt – hoe beïnvloedt slaap de pijn? – wordt niet begrepen. In een nieuwe studie gepubliceerd in het Journal of Neuroscience, hebben onderzoekers van de University of California, Berkeley, University of California, San Francisco, University of Colorado Boulder en de John Hopkins University in Maryland de mechanismen achter deze relatie onderzocht. Ze ontdekten dat slaapgebrek de pijn intensiever maakt en verlengt door neurale glitches die optreden in belangrijke hersengebieden die samenhangen met pijnverwerking.


Steun Health Bytes: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en de leugens aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


Pijngevoeligheid wordt verhoogd door gebrek aan slaap

Voor hun studie werkten de onderzoekers met 25 gezonde jonge volwassenen die noch slaaparm waren, noch pijn hadden. Ze hebben eerst de pijndrempel van elke deelnemer gemeten na een volledige nachtrust en gebruikten Magnetic Resonance Imaging (MRI) om hun hersenactiviteit te registreren, terwijl geleidelijk de hittewaarden werden toegepast op hun huid. Gemiddeld rapporteerden de deelnemers thermisch ongemak rond 111 F (44 C).

Vervolgens vroegen de onderzoekers de deelnemers om dezelfde procedure te volgen na een slapeloze nacht. Ze ontdekten dat wanneer mensen slaapgebrek hebben, hun pijngrens afneemt. De meerderheid van de deelnemers meldde thermisch ongemak rond de 107 F.

Hun resultaten op het gebied van hersenbeelden veranderden ook na een slapeloze nacht. Onderzoekers observeerden een duidelijke toename in activiteit in de somatosensorische cortex en een afname van de activiteit in de nucleus accumbens en de insulaire cortex, wat aangeeft dat de neurale mechanismen die fysiologische reacties op pijnstimuli beheersen, slecht functioneerden.

“Als een slechte slaap onze gevoeligheid voor pijn intensiveert, zoals deze studie aantoont, moet de slaap veel dichter bij het centrum van de patiëntenzorg worden geplaatst, vooral op de ziekenhuisafdelingen,” aldus Matthew Walker, hoogleraar neurowetenschappen en psychologie aan de Universiteit van Californië, Berkeley en senior auteur van de studie.

“Onze bevindingen suggereren dat de patiëntenzorg aanzienlijk zou worden verbeterd en dat de ziekenhuisbedden eerder vrij komen, als ononderbroken slaap werd omarmd als een integraal onderdeel van het zorgmanagement,” voegde hij eraan toe.

Verlies van slaap versterkt de pijngevoeligheid, verlaagt de dopaminegehalten

Toen de onderzoekers aan hun studie begonnen, werkten ze aan de hypothese dat slaapdeprivatie de pijngevoeligheid zou verhogen. Ze veronderstelden dat neurale mechanismen die verantwoordelijk zijn voor het verwerken van pijnsignalen en het activeren van natuurlijke pijnverlichting niet goed zouden werken vanwege het verlies van slaap.

Ze ontdekten dat ze gelijk hadden op beide veronderstellingen.

Maar wat hen verraste, waren de resultaten van de weergave van de hersenen die verminderde activiteit vertoonden in de nucleus accumbens, een deel van de hersenen dat betrokken is bij beloningscircuits. Een van de vele functies van de nucleus accumbens is het verhogen van de dopaminegehalten als reactie op pijn om op natuurlijke wijze verlichting te activeren.

“Slaapverlies versterkt niet alleen de pijngevoelige regio’s in de hersenen, maar het blokkeert ook de natuurlijke pijnpunten,” zei Walker.

Bovendien merkten de onderzoekers dat onvoldoende slaap ook invloed had op het niveau van activiteit in de insulaire cortex, een ander deel van de hersenen dat zou moeten werken in de aanwezigheid van pijn. De insulaire cortex evalueert pijnsignalen en plaatst ze in context om het lichaam te helpen bij het voorbereiden van een passend antwoord.

Adam Krause, de hoofdauteur van het onderzoek en een student van Walker, legde uit dat de insulaire cortexpijn onderdeel is van een kritisch neuraal systeem dat pijnsignalen beoordeelt en categoriseert om natuurlijke pijnstillers in het lichaam te laten werken. Zijn lage activiteit terwijl het lichaam pijn ervoer, wijst op een neurale glitch die specifiek wordt veroorzaakt door het gebrek aan slaap.

Toen Walker en Krause de relatie tussen slaap en pijn verder bestudeerden in meer gebruikelijke scenario’s, ontdekten ze dat zelfs de kleinste veranderingen in de slaap- en waakpatronen van een persoon hun pijngevoeligheid konden veranderen.

“De resultaten tonen duidelijk aan dat zelfs zeer subtiele veranderingen in nachtelijke slaapverminderingen waarvan velen van ons weinig denken in termen van consequenties, een duidelijke impact hebben op de pijn van de volgende dag,” zei Krause.

De bevindingen van hun onderzoek benadrukken niet alleen het belang van slaap; ze laten ook zien hoe diep slapen van invloed is op de innerlijke werking van de hersenen. Dit zou voor iedereen een belangrijke overweging moeten zijn, telkens als ze erover nadenken slaap op te offeren.

Bronnen:

NeuroscienceNews.com

JNeuroSci.org

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte gezondheid niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie Zodat wij de praktijken van Big Pharma aan het licht kunnen blijven brengen!

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen Big Pharma!

Previous Probiotica laten potentieel zien voor het verminderen van de symptomen van autisme bij kinderen
Next Wat is duindoornolie en wat zijn de gezondheidsvoordelen ervan?

About author

redactie
redactie 4585 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Onderzoek

“100% effectief in het voorkomen van ziekenhuisopname en overlijden”: het hergebruikte geneesmiddel Fluvoxamine is een belofte voor de behandeling van COVID-19

Luister naar dit artikel Steve Kirsch van TrialSiteNews heeft een uitstekend nieuw overzicht geschreven van het bewijsmateriaal over drie COVID-19-behandelingen die ten onrechte over het hoofd zijn gezien of belasterd

Onderzoek

Blaasontstekingen behandelen zonder antibiotica

Luister naar dit artikel Mogelijk zullen blaasontstekingen in de toekomst kunnen behandeld worden zonder antibiotica. Een internationaal team van onderzoekers van Onderzoekers van VUB en VIB en het Amerikaanse center

Onderzoek

Insmeren kan dodelijk zijn. Dit is wat er gebeurt als zonnebrandcrème wordt blootgesteld aan zonlicht

Luister naar dit artikel Als je geen kanker wilt kun je maar beter geen zonnebrandcrème meer gebruiken tijdens het zwemmen. Een stofje in zonnebrand wordt namelijk giftig als het reageert