ONDERZOEK: Verbindingen in koffie en thee kunnen voorkomen dat leverkankercellen zich verspreiden

ONDERZOEK: Verbindingen in koffie en thee kunnen voorkomen dat leverkankercellen zich verspreiden

Luister naar dit artikel

Planten produceren een grote verscheidenheid aan chemicaliën om hun overleving te garanderen. Veel van deze verbindingen zijn gunstig voor de mens vanwege hun uitstekende biologische eigenschappen.
Planten produceren bijvoorbeeld van nature ascorbinezuur – ook bekend als vitamine C – omdat het een belangrijke rol speelt bij de fotosynthese en nodig is voor het reguleren van de groei van plantencellen. Vitamine C is een essentiële voedingsstof voor mensen die de immuunfunctie ondersteunt en helpt een gezonde huid, botten, kraakbeen en bloedvaten te behouden.


Steun Health Bytes: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en de leugens aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


Planten produceren ook flavonoïden als onderdeel van hun verdedigingsmechanisme tegen omgevingsstressoren. Wanneer ze worden geconsumeerd, werken deze fenolverbindingen als krachtige antioxidanten in het menselijk lichaam en helpen ze beschermen tegen oxidatieve stress door vrije radicalen te neutraliseren.

Vanwege deze gunstige componenten halen mensen een schat aan gezondheidsvoordelen uit het eten van plantaardig voedsel.

Koffie en thee bevatten een kankerbestrijdende stof

Sinds eind jaren negentig bestuderen onderzoekers de antikankervoordelen van verschillende plantaardige voedingsmiddelen, met name fruit, groenten, volle granen en peulvruchten. Ze ontdekten dat vooral kruisbloemige groenten een rijke bron zijn van zwavelhoudende chemicaliën die door het menselijk lichaam worden omgezet in kankerbestrijdende middelen. Klinische onderzoeken hebben aangetoond dat een hoge inname van deze verbindingen het risico op verschillende soorten kanker kan verminderen.

Kruisbloemige groenten zijn niet de enige kankerbestrijdende voedingsmiddelen in het menselijke dieet. Recente onderzoeken suggereren dat koffie en thee, na water twee van de meest geconsumeerde dranken ter wereld, ook een actieve stof bevatten die de progressie van kanker op verschillende manieren kan verstoren. Deze chemische stof, bekend als chlorogeenzuur, is niet alleen een krachtige antioxidant, maar is ook een van de belangrijkste componenten die de smaak van koffie en thee sterk beïnvloedt.

In een recente studie gepubliceerd in het tijdschrift Frontiers in Pharmacology onderzochten Chinese onderzoekers de kankerbestrijdende activiteiten van chlorogeenzuur. Chlorogeenzuur, een polyfenol met bekende ontstekingsremmende, antioxiderende en antivirale eigenschappen, is in eerdere onderzoeken gemeld om de invasie en metastase van hepatocellulaire carcinoomcellen (HCC) te onderdrukken.

HCC is de meest voorkomende vorm van primaire leverkanker bij volwassenen en zou verantwoordelijk zijn voor meer dan 12.000 sterfgevallen in de VS per jaar. HCC treedt op als een kwaadaardige tumor die zich uitbreidt naar nabijgelegen omgevingen en het omliggende weefsel binnendringt. Maar wat deze tumor echt gevaarlijk maakt, is het feit dat hij kan uitzaaien, wat betekent dat tumorcellen zich kunnen losmaken van de primaire tumor e n naar een nieuwe locatie kunnen migreren, waardoor de kanker zich kan verspreiden.

Omdat uitgezaaide kankers moeilijk te stoppen zijn, is een van de belangrijkste aandachtspunten van het lopende kankeronderzoek het vinden van manieren om de groei van primaire tumoren en metastatische kankercellen te doden of te onderdrukken. Meerdere onderzoeken hebben gemeld dat chlorogeenzuur een veelbelovende kandidaat is om dit te bereiken, omdat het uitzonderlijke antikankeractiviteiten heeft aangetoond, waaronder het remmen van de voortgang van de kankercelcyclus, het induceren van apoptose (geprogrammeerde celdood) en het onderdrukken van de proliferatie van kankercellen.

Chlorogeenzuur richt zich op de kwaadaardige kenmerken van HCC

Voor hun studie onderzochten de Chinese onderzoekers de effecten van behandeling met chlorogeenzuur op gekweekte menselijke HCC-cellen en muizen die met dezelfde kankercellen waren geïnjecteerd. Een van de dingen waar ze zich op concentreerden was hoe chlorogeenzuur de expressie van DNA-methyltransferase 1 (DNMT1) beïnvloedde, het belangrijkste enzym dat verantwoordelijk is voor het in stand houden van de methyleringspatronen van DNA na replicatie.

Volgens een studie gepubliceerd in het tijdschrift Medical Science Monitor vertonen menselijke kankers consequent veranderingen in de methylatiepatronen van tumorsuppressorgenen. Uit de studie bleek verder dat overexpressie van DNMT1 een veel voorkomend kenmerk is van invasieve tumoren, wat erop wijst dat dit in verband kan worden gebracht met het agressieve gedrag van bepaalde vormen van kanker.

De Chinese onderzoekers ontdekten dat in zowel HCC-celculturen als tumorgeïnjecteerde muizen de behandeling met chlorogeenzuur de expressie van DNMT1 onderdrukte, wat de activiteiten van twee tumorsuppressoreiwitten, namelijk p53 en p21, aanzienlijk verhoogde. De opregulering van deze tumoronderdrukkers leidde op zijn beurt tot de remming van de proliferatie, invasie en metastase van HCC-cellen.

Bovendien rapporteerden de onderzoekers dat chlorogeenzuur ERK1/2 inactiveerde, wat is beschreven als “een van de meest ontregelde [signalerings] routes bij menselijke kankers.” Vanwege zijn rol bij de uitzaaiing van kanker is de ERK1/2-route een levensvatbaar doelwit geworden van conventionele kankerbehandelingen, waarbij verschillende remmers sinds 2011 al zijn goedgekeurd door de Food and Drug Administration.

Chlorogeenzuur verminderde ook de expressie van twee metalloproteïnasen, namelijk MMP-2 en MMP-9. Beide enzymen staan bekend om hun rol bij de afbraak van collageen. Er zijn hoge niveaus van MMP-2 gedetecteerd in kwaadaardige tumoren, terwijl is gebleken dat MMP-9 betrokken is bij tumorinvasie, metastase en angiogenese (vorming van nieuwe bloedvaten).

Alles bij elkaar laten deze bevindingen zien dat chlorogeenzuur een krachtig middel tegen kanker is dat kan voorkomen dat agressieve leverkankercellen het omliggende weefsel binnendringen en zich naar andere delen van het lichaam verspreiden. Dit betekent ook dat een dieet rijk aan voedselbronnen van chlorogeenzuur grote voordelen zal opleveren voor leverkankerpatiënten en in hun behandeling moet worden opgenomen om hun overlevingskansen te vergroten.

Andere voordelen van chlorogeenzuur

Chlorogeenzuur is te vinden in veel planten, fruit en groenten. Uit chemische analyses blijkt dat het in hoge concentraties in koffie aanwezig is en dat je per kopje maar liefst 70 tot 350 milligram (mg) chlorogeenzuur binnenkrijgt. Van de koffiebonensoorten wordt gezegd dat groene koffiebonen – de rauwe, ongebrande soort – de meest voorkomende bron van chlorogeenzuur zijn.

Chlorogeenzuur is een van de meest verspreide fenolzuren in planten en wordt ook aangetroffen in verschillende theesoorten, met name groene en zwarte thee. Volgens een studie gepubliceerd in de Journal of Agricultural and Food Chemistry varieert de hoeveelheid chlorogeenzuur in groene thee van 0,01 tot 0,40 mg per gram theebladeren. Een ander onderzoek meldde dat sommige Keniaanse theecultivars, meestal zwarte thee, tussen de 4,2 en 22 mg chlorogeenzuur per gram theebladeren bevatten.

Andere voedingsmiddelen die u aan uw dieet kunt toevoegen om uw inname van chlorogeenzuur te verhogen zijn appels, artisjokken, kliswortel, wortels, aubergines, druiven, kiwi’s, peren, pruimen, aardappelen en tomaten. Sommige geneeskrachtige kruiden, zoals betel, eucommia, kamperfoelie en alsem, bevatten ook aanzienlijke hoeveelheden chlorogeenzuur.

Als een van de meest uitgebreid bestudeerde fytonutriënten in voedingsmiddelen worden de gunstige eigenschappen van chlorogeenzuur ondersteund door tientallen jaren onderzoek. Naast de kankerbestrijdende eigenschappen blijkt chlorogeenzuur ook een hoog antiviraal, antidiabetisch, antioxiderend en neuroprotectief potentieel te bezitten. Volgens een onderzoek van Chinese onderzoekers is chlorogeenzuur een effectief natuurlijk antiviraal middel tegen het hepatitis B-virus.

Ondertussen bleek uit een ander onderzoek dat chlorogeenzuur de opname van glucose in de darmen kan vertragen, wat suggereert dat het een gezond glucosemetabolisme kan ondersteunen en bloedsuikerpieken na de maaltijd kan voorkomen. Van chlorogeenzuur is ook aangetoond dat het antioxiderende en anti-verouderingseffecten uitoefent door de proliferatie van gezonde cellen te bevorderen, te beschermen tegen lipideperoxidatie en de wondgenezing te versnellen.

Bekijk deze video om te zien hoe vitamine D-suppletie kankerpatiënten ten goede komt.

Bronnen:

TAndFOnline.com

NHS.uk

MicrobiomeJournal.BiomedCentral.com

Cancer.gov

ScienceDirect.com 1

FrontiersIn.org

HopkinsMedicine.org

Blog.CellSignal.com

ScienceDirect.com 2

NCBI.NLM.NIH.gov 1

NCBI.NLM.NIH.gov 2

Cell.com

MDPI.com 1

BMCPulmMed.BiomedCentral.com

MDPI.com 2

MDPI.com 3

Pubs.ACS.org

SymbiosisOnlinePublishing.com

MDPI.com 4

ScienceDirect.com 3

ScienceDirect.com 4

PeerJ.com

Journals.SagePub.com

 

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte gezondheid niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie Zodat wij de praktijken van Big Pharma aan het licht kunnen blijven brengen!

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen Big Pharma!

Previous Blootstelling aan microgolven en straling van mobiele telefoons zorgt ervoor dat gevaarlijke vrije radicalen zich ophopen in het lichaam
Next Nieuwe studie koppelt beginnende colorectale kanker aan antibioticagebruik bij kinderen

About author

redactie
redactie 4589 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Onderzoek

Zeldzaam geval van baby besmet met Covid-19 in de baarmoeder, virus muteerde 5 dagen later – studie

Luister naar dit artikel Een zwangere vrouw met een vermoeden van COVID-19 werd per ambulance met spoed naar het Skåne University Hospital in Malmö, Zweden gebracht, en leed aan plotselinge

Onderzoek

GLOEDNIEUW ONDERZOEK vindt dat mensen met tandvleesaandoeningen een verhoogd risico hebben op psychische aandoeningen

Luister naar dit artikel Zou je mond de aanwijzing kunnen bevatten voor je toekomstige geestelijke gezondheid? Nieuw onderzoek van de Universiteit van Birmingham in het Verenigd Koninkrijk wijst op een

Onderzoek

Overgewicht en alcohol vergroten kans op slokdarmkanker

Luister naar dit artikel Belangrijke risicofactoren van slokdarmkanker zijn overgewicht en alcohol. Ongeveer 1 op de 3 gevallen van slokdarmkanker kan worden voorkomen. Dat zijn de twee belangrijkste bevindingen van