GLOEDNIEUW ONDERZOEK vindt dat mensen met tandvleesaandoeningen een verhoogd risico hebben op psychische aandoeningen

GLOEDNIEUW ONDERZOEK vindt dat mensen met tandvleesaandoeningen een verhoogd risico hebben op psychische aandoeningen

Luister naar dit artikel

Zou je mond de aanwijzing kunnen bevatten voor je toekomstige geestelijke gezondheid? Nieuw onderzoek van de Universiteit van Birmingham in het Verenigd Koninkrijk wijst op een belangrijk verband tussen tandvleesaandoeningen en het risico op psychische aandoeningen, hartproblemen en meer.
Mensen met tandvleesaandoeningen hebben bijna 40% meer kans op psychische aandoeningen dan mensen met een goede tandgezondheid
Het team van Britse onderzoekers publiceerde onlangs de resultaten van hun onderzoek, dat tot doel had “de associatie tussen parodontitis (gingivitis en parodontitis) en chronische ziekten, waaronder hart- en vaatziekten, cardiometabole ziekten, auto-immuunziekten en geestelijke gezondheidsproblemen” te identificeren.
De studie, “Burden of Chronic Diseases Associated with Parodonttal Diseases: a retrospective cohort study using UK Primary Care Data”, werd op 20 december 2021 gepubliceerd in BMJ Open.
Na bestudering van medische dossiers 64.379 patiënten met gingivitis (milde tandvleesaandoening) of parodontitis (gevorderde tandvleesontsteking met infectie en ontsteking van het tandvlees en tandondersteunende botten van de kaak), en deze patiënten te vergelijken met een cohort van 251.161 mensen zonder gedocumenteerde diagnose van tandvleesaandoeningen, ontdekten de onderzoekers de volgende associaties:
Mensen met tandvleesaandoeningen hadden gemiddeld 37% meer kans om te worden gediagnosticeerd met een psychische aandoening zoals depressie of angst gedurende gemiddeld drie jaar in vergelijking met mensen zonder tandvleesaandoeningen
Het risico op auto-immuunziekte voor mensen met tandvleesaandoeningen was met 33% verhoogd
Het risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten verhoogd met 18%
Het risico op diabetes type 2 verhoogd met 26%
Er zijn verschillende mogelijke verklaringen voor dit verband tussen een slechte mondgezondheid en chronische ziekten. Wat bijvoorbeeld hartaandoeningen betreft, suggereren de onderzoekers dat patiënten met parodontitis “verhoogde circulerende niveaus van pro-inflammatoire mediatoren die betrokken zijn bij atherosclerose”, evenals voorbijgaande bacteriëmie (bacteriële infectie in het bloed) die schadelijk zou kunnen zijn. Vergelijkbare mechanismen zouden het schadelijke verband tussen tandvleesaandoeningen en andere aandoeningen kunnen verklaren.
Het kan ook zijn dat mensen die niet goed voor hun mondgezondheid zorgen, minder snel andere gezonde leefgewoonten aanhouden die anders zaken als hartfalen en diabetes zouden kunnen voorkomen.
Loopt u risico op vergevorderde tandvleesaandoeningen? Hier zijn zes vroege waarschuwingssignalen om op te letten:
Gezond tandvlees en tanden zijn belangrijk voor meer dan alleen ervoor te zorgen dat uw glimlach er goed uitziet en uw adem niet stinkt. Met de publicatie van dit Britse onderzoek hebben we nu nog meer gegevens die geavanceerde tandvleesaandoeningen koppelen aan toekomstige chronische aandoeningen zoals beroerte, dementie en depressie.
Houd er rekening mee dat voordat u volledige parodontitis ontwikkelt, uw tandvlees ontstoken en geïrriteerd raakt door de mildere vorm van tandvleesontsteking die bekend staat als gingivitis. Volgens de Mayo Clinic omvatten de waarschuwingssignalen en symptomen van gingivitis – die kunnen worden omgekeerd met de juiste mondverzorging en consistente mondhygiëne – het volgende:
Gezwollen of gezwollen tandvlees
Rood of donkerrood tandvlees
Gemakkelijk bloedend tandvlees, vooral bij het poetsen of flossen
Slechte adem
Terugtrekkend tandvlees (uw tanden kunnen langer lijken)
Mals tandvlees
Dagelijks flossen en poetsen, een gezond dieet en routinematige reinigingen en onderzoeken met een tandarts kunnen u helpen de symptomen van gingivitis te behandelen en weg te werken en hopelijk de meer gevorderde stadia van tandvleesaandoeningen te voorkomen.
Zodra zich een gevorderde tandvleesontsteking ontwikkelt – het punt waarop het zachte weefsel en de botten die uw tanden ondersteunen geïnfecteerd raken – zullen zich aanvullende tekenen en symptomen ontwikkelen, waaronder:
Pus tussen de tanden en het tandvlees
Losse tanden of verloren tanden
Pijnlijk kauwen
Er ontstaan nieuwe ruimtes tussen je tanden
Een verandering in de manier waarop je tanden in elkaar passen als je bijt
In dit stadium verschuift de focus van de zorg van preventie naar het beheersen van symptomen en het vertragen van ziekteprogressie, en het beheersen en vermijden van andere gerelateerde gezondheidsproblemen.
Weet dat het nooit te laat is om uw mondgezondheidsgewoonten te verbeteren – en ook uw dierbaren gezonde mondgewoonten bij te brengen. De moeite is het meer dan waard!
Bronnen: Sciencedaily.comBMJ.comMayoClinic.org(1), MayoClinic.org(2)


Steun Health Bytes: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en de leugens aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte gezondheid niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie Zodat wij de praktijken van Big Pharma aan het licht kunnen blijven brengen!

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen Big Pharma!

Previous Verbijsterende VIDEO: Pfizer en FDA wisten dat de COVID-prik duizenden zou doden
Next Enorme toename van miskramen en andere reproductieve afwijkingen die verband houden met COVID-19-injecties

About author

redactie
redactie 4589 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Nieuws

Deskundigen kunnen geen enkel kind onder de 10 vinden dat het coronavirus heeft doorgegeven aan een volwassene wat de hoop wekt dat ze geen risico vormen

Luister naar dit artikel Van geen enkel kind is bekend dat het Covid-19 heeft doorgegeven aan een volwassene, zo blijkt uit een medische beoordeling, aangezien er aanwijzingen zijn dat jongeren

Onderzoek

Opgelet: Stille hartaanval bedreigt vooral vrouwen! Dit zijn de symptomen.

Luister naar dit artikel Volgens recent Amerikaans onderzoek gaat bijna de helft van alle hartaanvallen ongemerkt voorbij. Terwijl je na zo’n ‘stille hartaanval’ wel drie keer zoveel kans hebt om

Onderzoek

Gevaccineerde mensen bleken 600% meer kans te hebben om te overlijden aan covid “varianten” dan niet-gevaccineerde mensen

Luister naar dit artikel Degenen die zijn geïnjecteerd tegen het Wuhan-coronavirus (Covid-19) hebben meer dan zes keer meer kans om te overlijden aan een circulerende “variant” zoals “Delta” dan niet-gevaccineerde mensen