Veelgebruikte medicijnen tegen maagzuur gelinkt aan een verhoogd risico op dementie

Veelgebruikte medicijnen tegen maagzuur gelinkt aan een verhoogd risico op dementie

Luister naar dit artikel

Niemand houdt ervan om met brandend maagzuur te maken te krijgen; in het beste geval is het lastig en in het slechtste geval kan het slopend zijn. Chronisch brandend maagzuur kan schade aan de slokdarm veroorzaken, waardoor het risico op complicaties zoals verstikking, infectie of kanker toeneemt.


Steun Health Bytes: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en de leugens aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


Vanwege de wijdverbreide aard van chronisch brandend maagzuur zijn protonpompremmers (PPI) voor veel westerlingen een standaardrecept geworden. Er zijn zelfs veel merken PPI-medicijnen die u momenteel zonder recept kunt kopen. Hoewel deze medicijnen goed werken bij het beheersen van uw symptomen, worden de langetermijneffecten van het gebruik ervan steeds duidelijker. Naast een zeer reëel verband tussen PPI-medicijnen en nierschade, wijzen nieuwe onderzoeken op een verhoogd risico op dementie bij gebruik van deze klasse medicijnen tegen brandend maagzuur.

Populaire medicijnen tegen brandend maagzuur hebben een ‘prijs’ die te hoog is om te betalen

Maagzuur bestaat om verschillende redenen, van een zwakke onderste slokdarmsfincter tot overmatige maagzuurproductie. Zelfs een laag maagzuur kan chronisch brandend maagzuur veroorzaken. Maar voor alle duidelijkheid: als u last heeft van chronisch brandend maagzuur… moeten uw voedingsgewoonten veranderen om de situatie op te lossen.

Medicijnen tegen brandend maagzuur waren al geruime tijd gericht op het verlichten van symptomen zoals het pijnlijke zuurgevoel in de slokdarm. Protonpompremmers functioneren door het stoppen van de overactieve protonpompen die verantwoordelijk zijn voor overmatige zuurproductie, waardoor de overstroming en terugvloeiing van maagzuur naar de slokdarm wordt voorkomen.

Er zit echter een verontrustende wending aan deze medicijnen: hun impact op het lichaam gaat verder dan de aanvankelijke verwachtingen van wetenschappers. Hoewel maagzuurremmers op de korte termijn effecten kunnen veroorzaken, zoals een veranderde spijsvertering of tijdelijke gasvorming, oefenen PPI’s een diepgaandere invloed uit, waardoor de chemie van het lichaam verandert op manieren die eerder werden onderschat.

Onderzoek roept zorgen op over langdurig gebruik van PPI’s en hun impact op de cognitieve functie

Bij het onderzoek naar de impact van de behandeling van brandend maagzuur op de cognitieve gezondheid werden 5.712 personen met een gemiddelde leeftijd van 75,4 ± 5,1 jaar onderzocht die aanvankelijk een behandeling tegen brandend maagzuur kregen. Geen van deze patiënten vertoonde in het begin een significant verhoogd risico op dementie.

Gedurende een periode van vier jaar werden de deelnemers nauwlettend geobserveerd tijdens hun behandeltraject. De helft van hen kreeg PPI-medicijnen voorgeschreven, terwijl de andere helft alternatieve behandelingen kreeg.

De intrigerende bevindingen onthulden een 33% hogere kans op dementie onder de PPI-groep. Hoewel dit onderzoek geen definitieve oorzaak-en-gevolg-relatie vaststelt, benadrukt het zeker een sterk verband. Het vermelden waard is het feit dat de observationele analyse minimaal 112 dagen PPI-gebruik vereiste, waarbij sommige patiënten deze klasse geneesmiddelen al twintig jaar gebruikten.

Hoewel het exacte mechanisme achter het mogelijke verband tussen PPI’s en dementie onzeker blijft, roept deze overtuigende correlatie terechte zorgen op en aanleiding tot verder onderzoek.

Op zoek naar natuurlijke manieren om brandend maagzuur te verzachten? Probeer deze strategieën eerst!

Gelukkig zijn er tal van strategieën die je kunt proberen voordat je je toevlucht neemt tot de farmaceutische route. Een holistische benadering van de behandeling van brandend maagzuur kan niet alleen verlichting bieden, maar ook bijdragen aan het algehele welzijn.

Hier zijn enkele natuurlijke tips voor het vinden van verlichting van brandend maagzuur:

 1. Gember: Gember staat bekend om zijn ontstekingsremmende eigenschappen en kan het spijsverteringsstelsel helpen kalmeren. Probeer gemberthee of voeg verse gember toe aan je maaltijden.
 2. Kamillethee: Kamille heeft een kalmerende werking op het spijsverteringskanaal. Een kopje kamillethee na een maaltijd kan brandend maagzuur helpen verlichten.
 3. Appelciderazijn: Hoewel appelciderazijn zuur van aard is, kan het juist helpen het maagzuurniveau in evenwicht te brengen. Meng een eetlepel met water en drink dit voor de maaltijd.
 4. Aloë vera-sap: Aloë vera kan een verzachtend effect hebben op de slokdarm en de maagwand. Zorg ervoor dat je puur aloë vera-sap gebruikt.
 5. Zoethoutwortel: Van gedeglycyrrhizineerde zoethout (DGL) is aangetoond dat het de slijmvliezen van de maag en de slokdarm helpt kalmeren en beschermen.
 6. Gladde iep: Gladde iep vormt een beschermende laag over de maag en de slokdarm en biedt verlichting tegen irritatie. Het is verkrijgbaar in poeder- of capsulevorm.
 7. Munt: Pepermunt en groene munt kunnen de spieren van de slokdarm helpen ontspannen en een betere spijsvertering bevorderen. Geniet na een maaltijd van een kopje muntthee.
 8. Veranderingen in levensstijl: Vermijd strakke kleding, grote maaltijden en liggen na het eten. Verhoog het hoofdeinde van uw bed als u ‘s nachts last heeft van brandend maagzuur.
 9. Kleinere, frequentere maaltijden: Kies voor kleinere, frequentere maaltijden in plaats van grote, zware maaltijden. Dit kan overmatige druk op de maag helpen voorkomen.
 10. Hydratatie: Het drinken van voldoende schoon water gedurende de dag kan helpen een goede spijsvertering te behouden en overtollig maagzuur te voorkomen.
 11. Bewust eten: Eet langzaam en met aandacht en kauw uw voedsel grondig. Dit kan je spijsvertering enorm verbeteren en overeten voorkomen.
 12. Vermijd triggerfood: Bepaalde voedingsmiddelen, zoals pittige, vettige of zure voedingsmiddelen, maar ook cafeïne en alcohol, kunnen brandend maagzuur veroorzaken. Identificeer uw triggers en vermijd ze.

Houd er rekening mee dat ieders lichaam anders is, dus het kan wat vallen en opstaan kosten om te ontdekken wat het beste voor u werkt. Als u hulp nodig heeft, is het altijd een goed idee om een holistische arts of gezondheidscoach te raadplegen voordat u belangrijke wijzigingen in uw dieet aanbrengt.

Bronnen: Neurology.org, Studyfinds.org

 

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte gezondheid niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie Zodat wij de praktijken van Big Pharma aan het licht kunnen blijven brengen!

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen Big Pharma!

Previous 7 GIFTIGE ingrediënten in cosmetica en producten voor persoonlijke verzorging
Next Oud knoflookextract beschermt op meer manieren tegen hartziekten dan eerder werd gedacht

About author

redactie
redactie 4589 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Onderzoek

Kanker bij kinderen wordt grotendeels veroorzaakt door omgevingsfactoren

Luister naar dit artikel Voor kinderen in de VS is kanker de belangrijkste doodsoorzaak door ziekte. Wereldwijd is kanker zo wijdverbreid en verwoestend geworden dat sommigen de uitdrukking “zoals het

Natuurlijk

Koffie: een beetje leverliefde in de ochtend

Luister naar dit artikel Koffie is een van de meest populaire dranken ter wereld. Miljoenen mensen beginnen hun ochtend met een kopje java of drie en nieuw onderzoek toont aan

Onderzoek

Het risico op een beroerte stijgt bij gevaccineerden met het begin van een Covid-infectie

Luister naar dit artikel Het aantal sterfgevallen als gevolg van niet-Covid-oorzaken zoals hartfalen en beroertes is sinds de uitrol van het vaccin explosief gestegen, maar ze hebben de neiging om