7 GIFTIGE ingrediënten in cosmetica en producten voor persoonlijke verzorging

7 GIFTIGE ingrediënten in cosmetica en producten voor persoonlijke verzorging

Luister naar dit artikel

Uit een nieuw onderzoek waarbij honderden producten op chemicaliën zijn getest, is gebleken dat giftige per- en polyfluoralkylstoffen (PFAS), ook wel ‘forever chemicaliën’ genoemd, op grote schaal worden gebruikt in cosmetica die door grote merken in de VS en Canada worden geproduceerd. De geteste producten zijn onder meer blush, concealer, eyeliner, foundation, lippenbalsem, lippenstift, mascara, nagellak en nagellakremover.


Steun Health Bytes: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en de leugens aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


Gezien hoe losjes de cosmetica-industrie wordt gereguleerd door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA), is het belangrijk om alle beschikbare informatie over deze producten te verkrijgen.

Hier leest u hoe onderzoek de wetenschap van schoonheid afbreekt en wat deze zegt over de giftige ingrediënten in cosmetica en andere producten voor persoonlijke verzorging.

Aluminium

Het giftige metaal aluminium fungeert als pigment en verdikkingsmiddel in anti-transpiranten, deodorants, oogmake-up en lippenstift.

Uit een onderzoek uit 2005 bleek dat constante toepassing van anti-transpiranten die aluminiumchloride of aluminiumchloorhydraat bevatten, verband houdt met een toename van het risico op borstkanker vanwege het vermogen van aluminium om oestrogeen in het lichaam na te bootsen.

Er is al vijftig jaar een debat gaande over de vraag of blootstelling aan aluminium wel of niet kan leiden tot de ziekte van Alzheimer, nadat uit een onderzoek bleek dat het injecteren van aluminium in de hersenen van konijnen leidde tot de vorming van een eiwit dat verband houdt met de degeneratieve ziekte.

Koolteer

Koolteer wordt gebruikt in vrij verkrijgbare shampoos en huidverzorgingsproducten die zijn samengesteld voor de behandeling van roos, psoriasis en seborroïsch eczeem.

Het wordt door het National Toxicology Program en het International Agency for Research on Cancer als kankerverwekkend beschouwd.

Koolteer is een complex chemisch mengsel dat ook een aantal vermoedelijke en bekende kankerverwekkende stoffen bevat, zoals antraceen, benzeen, creosootoliën, naftaleen, tolueen, xyleen en benzo[a]pyreen, een polycyclische aromatische koolwaterstof (PAK) – een grote klasse chemicaliën die naar verwachting kanker veroorzaken.

Formaldehyde

Formaldehyde wordt gebruikt als conserveermiddel om de houdbaarheid van schoonheidsproducten te verlengen en bacteriële besmetting te voorkomen.

Formaldehyde is vaak aanwezig in deodorants, wimperlijm, haargels, lotions, make-upproducten, nagelverharders, nagellakken, zepen en shampoos. De chemische stof wordt ook gebruikt in producten voor het steil maken van haar.

De meest voorkomende formaldehyde-releasers die door de cosmetica-industrie worden gebruikt, zijn bronopol, DMD-hydantoïne, glyoxal, methyleenglycol en quaternium 15.

Formaldehyde is irriterend voor de huid, keel, neus en ogen. Het kan ook haaruitval, brandwonden op de hoofdhuid en hormonale problemen veroorzaken. In 2011 verklaarde de Amerikaanse regering formaldehyde als kankerverwekkend voor de mens.

Loodacetaat

Lood vind je in eyeliners, foundation, lippenstift en whitening-tandpasta’s.

Eenmaal opgenomen in het lichaam, kan lood worden aangetroffen in het bloed, de botten en de zachte weefsels. Hoge concentraties lood kunnen coronaire hartziekten en hoge bloeddruk veroorzaken, blijkt uit een studie gepubliceerd in Environmental Health Perspectives.

Lood is een krachtig neurotoxine dat de ontwikkeling van de hersenen, het hormonale evenwicht en de reproductieve gezondheid kan beïnvloeden – zelfs in kleine concentraties.

Petroleumdestillaten

Petroleumdestillaten kunnen worden gebruikt om andere stoffen op te lossen, meestal vloeistoffen in cosmetica en producten voor persoonlijke verzorging.

Je kunt aardolie en aardoliebijproducten verwachten in alles, van shampoos en conditioners tot antiverouderingscrèmes, bodylotions, conditioners, oogschaduw, foundations, haarontspanners, lippenstiften, lippenbalsems, mascara’s, nagellakken en parfums.

Petroleum wordt vaak op het etiket vermeld onder slim vermomde namen, zoals minerale olie of woorden die eindigen op ‘eth’, wat aangeeft dat er tijdens de productie een petrochemische stof is gebruikt.

Sommige van deze aardolieproducten, zoals benzeen en ethyleenoxide, zijn bekende of potentiële kankerverwekkende stoffen, terwijl andere hormoonontregelaars zijn (bijvoorbeeld parabenen).

Minerale olie, een populair en veelgebruikt ingrediënt in babyolie en een breed scala aan huid- en haarproducten, kan verontreinigingen bevatten en uw poriën verstoppen, waardoor uw risico op acne en mee-eters toeneemt en uw huid wordt belemmerd om te ademen.

Erger nog, wanneer uw huid wordt blootgesteld aan producten die uit aardolie zijn gewonnen, absorbeert deze de chemicaliën (waarvan sommige mogelijk kankerverwekkend zijn), die vervolgens in uw bloedbaan terechtkomen. Dit is gevaarlijk voor iedereen, vooral voor kinderen, zwangere vrouwen en de zich ontwikkelende foetus die zij dragen.

Ftalaten

Historisch gezien waren de belangrijkste ftalaten die in cosmetische producten werden gebruikt dibutylftalaat (DBP), dat als weekmaker in producten wordt gebruikt; dimethylftalaat (DMP), dat wordt gebruikt in haarsprays; en diëthylftalaat (DEP), dat wordt gebruikt als oplosmiddel en fixeermiddel in geurstoffen.

Ftalaten zijn vaak een bron van allergieën. Ze kunnen het endocriene systeem verstoren en hormonale problemen veroorzaken. Ze verhogen ook het risico op borstkanker en aangeboren reproductieve handicaps, zoals blijkt uit een studie gepubliceerd in Endocrine Reviews.

Tolueen

Tolueen zit in nagellak en nagellakremover en wordt gebruikt als oplosmiddel om andere stoffen op te lossen, zoals harsen en weekmakers.

Tolueen kan zeer giftig zijn voor het immuunsysteem en het centrale zenuwstelsel. Het kan geboorteafwijkingen, hoofdpijn, vermoeidheid, slaperigheid en misselijkheid veroorzaken en kan het risico op bloedkanker verhogen.

Volgens de bekende huidverzorgingsexpert Dr. Trevor Cates is tolueen een krachtige neurotoxische chemische stof die ademhalingsstoornissen en misselijkheid kan veroorzaken. Tolueen wordt vaak aangetroffen in nagelverzorgingsproducten.

Bekijk de volgende video voor meer informatie over de gifstoffen die vaak in cosmetica voorkomen.

Bronnen: ACS.org, CosmeticsInfo.org 1, Allure.com, CosmeticsInfo.org 2, SafeCosmetics.org, Byrdie.com, EHP.NIEHS.NIH.gov, CosmeticsInfo.org 3, NaturallySavvy.com, NCBI.NLM.NIH.gov, CosmeticsInfo.org 4, PubMed.NCBI.NLM.NIH.gov

 

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte gezondheid niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie Zodat wij de praktijken van Big Pharma aan het licht kunnen blijven brengen!

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen Big Pharma!

Previous WHO-hoofd Ghebreyesus kondigt nieuwe covid-dictaten aan om regeringen tot autoritaire naleving te dwingen
Next Veelgebruikte medicijnen tegen maagzuur gelinkt aan een verhoogd risico op dementie

About author

redactie
redactie 4589 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Onderzoek

Door dagelijks verouderde knoflook te nemen, vermindert je het risico op kanker, vinden onderzoekers

Luister naar dit artikel Dagelijkse consumptie van voedingssupplementen met potentieel tegen kanker is een manier geworden om kanker te voorkomen en te beheersen. Oude knoflook is een van de superfoods

Onderzoek

Is je kind een fervent duimzuiger of nagelbijter? Dan is er goed nieuws

Luister naar dit artikel Word jij gek van je kleuter die constant nagels of duimen in de mond heeft? Een niet alleen irritante maar soms ook ongezonde gewoonte, denk maar

Psychisch

Dit is een belangrijke oorzaak van een burn-out

Luister naar dit artikel Een op de zeven werknemers in Nederland heeft burn-outklachten. Hoe die ontstaan, is vaak niet helemaal duidelijk. Nieuw onderzoek werpt licht op de zaak: het gaat