Ontdek het sluipende arsenaal van selderij: 4 strategieën om kankercellen te overwinnen

Ontdek het sluipende arsenaal van selderij: 4 strategieën om kankercellen te overwinnen

Luister naar dit artikel

Met zijn milde smaak, delicate, bleke kleur en (onverdiende) reputatie als voedingsmiddel met weinig voedingswaarde, zou selderij wel eens de Clark Kent van het productenpad kunnen zijn. De realiteit is dat deze ondergewaardeerde groente een voedingssuperheld is die net zijn vruchten begint af te werpen.


Steun Health Bytes: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en de leugens aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


Niet alleen zit selderij boordevol essentiële vitamines, mineralen en voedingsvezels, maar uit onderzoek blijkt dat het een indrukwekkende kracht heeft om kanker te voorkomen – en zelfs te behandelen.

Eigenschappen in selderij richten zich op kankercellen op moleculair niveau

Hoewel selderij rijk is aan veel heilzame verbindingen, is het belangrijkste kankerbestrijdende bestanddeel een antioxidant flavonoïde genaamd apigenine – die indruk heeft gemaakt op onderzoekers met zijn krachtige chemopreventieve effecten. Keer op keer bleek apigenine in zowel cel- als dierstudies de initiatie, progressie en metastase van tumoren te remmen.

En apigenine bestrijdt kanker in elk stadium – met meerdere werkingsmechanismen. Deze veelzijdigheid is belangrijk omdat het kan helpen de natuurlijke genetische variaties te overwinnen die ervoor zorgen dat sommige patiënten niet kunnen profiteren van een enkel chemopreventief middel.

Apigenine voorkomt, onderdrukt en keert kanker op verschillende manieren zelfs om

Angiogenese – de groei van nieuwe bloedvaten om tumoren te voeden – is een belangrijk proces bij de proliferatie van kanker. Er is vastgesteld dat apigenine de angiogenese remt, waardoor tumoren worden beroofd van bloed, zuurstof en voedingsstoffen die ze nodig hebben om te overleven.

In een celstudie hielp apigenine menselijke pancreaskankercellen ‘uit te hongeren’ door ze te beroven van glucose, wat nodig is om de ongebreidelde groei van kanker te voeden.

Apigenine interfereert ook met moleculaire signalering, waardoor de productie van chemicaliën die kankercellen nodig hebben, wordt verminderd. In een studie uit 2008, gepubliceerd in Carcinogenesis, remde apigenine de expressie van focal adhesiekinase – of FAK – een eiwit dat essentieel is voor het vermogen van kanker om gezond weefsel af te breken en binnen te dringen – waardoor de uitzaaiing van menselijke eierstokkankercellen werd geremd.

In een ander onderzoek ontdekten onderzoekers dat apigenine pancreascellen beschermde tegen ontstekings- en kankerverwekkende schade veroorzaakt door het NF-kappaB-cytokine. En ten slotte bevordert apigenine apoptose – de geprogrammeerde dood van kankercellen.

Caloriearme selderij is een voedingskrachtcentrale

Van selderie wordt vaak gezegd dat het voedsel met “negatieve calorieën” is – wat betekent dat het eten en verteren ervan meer calorieën verbrandt dan het voedsel oplevert. Dit is niet waar – hoewel het waar is dat bleekselderij met slechts 6 calorieën per stengel een echt caloriearm voedsel is. Maar het is waarschijnlijk deze valse overtuiging die heeft geleid tot de perceptie van selderij als voedsel zonder voedingswaarde.

Niets is verder van de waarheid.

Selderij, wetenschappelijk bekend als Apium graveolens, is rijk aan vitamine A, vitamine C, vitamine B-complex, foliumzuur en vitamine K – evenals de mineralen calcium, koper, ijzer, zink en kalium. Het bevat ook krachtige antioxidanten, waaronder cafeïnezuur, ferulazuur en quercetine, samen met gezonde hoeveelheden voedingsvezels.

Apigenine is niet het enige chemopreventieve bestanddeel van selderij. Net als zijn naaste verwanten, wortels, peterselie en venkel, bevat selderij kankerbestrijdende stoffen die polyacetylenen worden genoemd. Selderij is ook waterrijk en rijk aan voedingsstoffen, wat betekent dat het uitdroging kan helpen voorkomen.

Het is duidelijk dat selderij het waard is om als veel meer te worden gebruikt dan alleen als decoratieve garnering in een glas tomatensap. Behalve dat je het rijkelijk in salades gebruikt en serveert met dipsausjes of hummus, kun je de bleekselderij ook smoren en als bijgerecht serveren – met bladeren en al.

Laat u dus niet misleiden: ondanks zijn reputatie als ‘lichtgewicht’ kan selderij een krachtig wapen zijn in uw arsenaal aan natuurlijke kankerbestrijdende voedingsmiddelen.

Bronnen:

 

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte gezondheid niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie Zodat wij de praktijken van Big Pharma aan het licht kunnen blijven brengen!

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen Big Pharma!

Previous Zal wetenschappelijk bewijs de pro-maskercultus ooit het zwijgen opleggen?
Next Studie: Curcumine in kurkuma verhongert KANKERCELLEN tot de dood

About author

redactie
redactie 4589 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Natuurlijk

Sneller vet verbranden? Doe aan paleosport!

Luister naar dit artikel De winter staat synoniem voor gezellige familiefeesten, veel cadeautjes en lekker eten, maar zorgt helaas ook vaak voor enkele extra kilo’s. Heb jij geen zin om

Natuurlijk

snuiven van rozemarijn kan het geheugen verhogen met 75%

Luister naar dit artikel Rozemarijn is een geweldig kruid met meerdere toepassingen. De bladeren zijn eeuwen lang gebruikt in de traditionele geneeskunde. Rozemarijn staat bekend om het verbeteren van het

Natuurlijk

Herstel uw nieren op natuurlijke wijze met zuiveringszout (video)

Luister naar dit artikel Nierziekte betekent dat uw nieren beschadigd zijn en het bloed niet kunnen filteren zoals zou moeten. U loopt een groter risico op nieraandoeningen als u diabetes