8 natuurlijke remedies voor eczeem

8 natuurlijke remedies voor eczeem

Luister naar dit artikel

Nu de negatieve effecten en schadelijke bijwerkingen van conventionele behandelingen van eczeem met steroïden en calcineurineremmers worden gerealiseerd, kunt u zich wenden tot de vele natuurlijke opties voor zeer effectieve en veilige ondersteuning tegen eczeem.


Steun Health Bytes: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en de leugens aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


Eczeem, een huidaandoening die chronisch, systemisch en op ontstekingen gebaseerd is, wordt ook wel atopische dermatitis (AD) genoemd. Het is gemakkelijk te herkennen aan een rode, droge, jeukende en schilferige huid. [i] Langdurig gebruik van de twee meest voorkomende AD-behandelingen – steroïden en calcineurineremmers – kan leiden tot tal van negatieve resultaten, waaronder verhoogde cholesterolwaarden, schade aan het hart nieren of lever, onvruchtbaarheid[ii] en verhoogd risico op infecties, brandend gevoel of pijn.[iii]

Gelukkig zijn er veel veiligere natuurlijke alternatieven beschikbaar zonder de bijwerkingen, van probiotica, gefermenteerd voedsel, prebiotica, vitaminesupplementen en ginseng tot natuurlijke plantaardige oliën.

1. Probiotica

Behandeling met verschillende probiotica is een van de meest onderzochte gebieden voor eczeemremedies. In een onderzoek naar de effecten van probiotica op de klinische symptomen, immuunresponsen en darmmicrobiota bij 109 AD-patiënten, kregen deelnemers oligosacchariden, Bifidobacterium bifidum, Lactobacillus plantarun (LP) of een placebo aangeboden.

De LP-groep had de beste SCORAD-index (een manier om AD-symptomen te meten), verhoogde seruminterleukine (IL)-10-spiegels – een signaal van een sterke immuunrespons – en verbeterde darmmicrobiota.[iv]

Aanzienlijk verminderde symptomen van AD, waaronder het gebied van de aangetaste huid, intensiteit van AD en symptomen van de patiënt, werden gevonden in een acht weken durend onderzoek met 66 kinderen van 4 maanden tot 4 jaar oud die het probioticum Lactobacillus rhamnosus kregen, vergeleken met een placebo .[v]

Twee gecombineerde probiotica verminderden effectief de incidentie van eczeem bij kinderen onder de 3 jaar oud in een meta-analyse van 12 studies met 2.093 baby’s. [vi] Een andere studie van 90 kinderen van 1 tot 3 jaar oud toonde aan dat drie probiotica gecombineerd – Lactobacillus acidophilus, bifidobacterium lactis en fructo-oligosaccharide verminderde  met 33,7% en leidde tot significante klinische AD-verbeteringen ten opzichte van de placebo.[vii]

2. Gefermenteerd voedsel

“Gefermenteerd voedsel” verwijst naar alle voedingsmiddelen of dranken die het fermentatieproces hebben ondergaan – de chemische afbraak van suiker door gist en bacteriën. Algemeen gefermenteerd voedsel – kefir, tempeh, natto, kombucha, miso, kimchi, zuurkool en probiotische yoghurt – kan het aantal nuttige bacteriën of probiotica in je darmen stimuleren, wat de spijsvertering verbetert en je immuniteit versterkt.[viii]

Onderzoek naar de succesvolle behandeling van eczeem omvatte gefermenteerde bosbessen, zwarte rijst, sinaasappelsap, wei-eiwit,[ix] kimchi,[x] natto,[xi] gerst,[xii] rijstzemelen[xiii] en ander gefermenteerd voedsel.

In landen zoals Korea, waar veel soorten gefermenteerd voedsel en dranken in het typische dieet voorkomen, consumeerden degenen die – meer dan drie keer per dag – hoge niveaus van gefermenteerd voedsel zoals doenjang (sojabonenpasta), chungkookjang (Koreaanse sojabonen zoals natto ), kimchi (gefermenteerde kool), gefermenteerde zeevruchten, makgeolli (rijstwijn) en bier hadden een lagere prevalentie van AD.[xiv]

Twee antioxidanten – bosbes en zwarte rijst – werden gefermenteerd met LP voor in vitro en in vivo studies van AD-geïnduceerde muizen en leidden tot een aanzienlijk verbeterde huidontsteking zoals gekenmerkt door lagere IL-1β-, IL-6- en IL-8-niveaus en minder krabben .[xv]

Evenzo dronken 50 volwassenen met milde tot matige AD gedurende acht weken dagelijks LP-gefermenteerd sinaasappelsap, wat de AD-symptomen verlichtte en de kwaliteit van leven verbeterde vanwege de immunomodulerende effecten. [xvi]

3. Prebiotica

Prebiotische voedingsmiddelen zijn uien, knoflook, artisjokken, bananen, appels en cichoreiwortel. Ze bevatten veel vezels die niet gemakkelijk verteerbaar zijn en dienen als geweldig voedsel voor uw darmbacteriën om te gedijen.[xvii] Prebiotica kunnen helpen bij het voorkomen van allergieën en symptomen van eczeem door de systemen te beïnvloeden die betrokken zijn bij de ontwikkeling van allergische aandoeningen, zoals ontsteking, immuniteit en darmgezondheid.[xviii]

In een meta-analyse van 22 onderzoeken verlaagde prebiotische suppletie bij zuigelingen het risico op het ontwikkelen van eczeem, piepende ademhaling, astma en voedselallergieën in vergelijking met de placebo.[xix] Een andere meta-analyse van vier klinische onderzoeken met 1.218 zuigelingen vond dat prebiotische gesupplementeerde formule kan AD voorkomen bij baby’s tot 2 jaar oud.[xx]

4. Vitaminen

Vitaminen kunnen ook een herstellende behandeling zijn voor eczeem en allergische aandoeningen, met name vitamine B12, D en E. Onderzoekers bestudeerden 21 kinderen met eczeem in de leeftijd van 6 maanden tot 18 jaar. Alle patiënten die werden behandeld met lokale vitamine B12 hadden significante verbeteringen aan hun huid in vergelijking met de placebobehandeling.[xxi]

Acht weken lang brachten 49 AD-patiënten topische vitamine B12-crème tweemaal aan op de ene kant van het lichaam en het placebopreparaat op de andere kant. De resultaten toonden significante superioriteit van vitamine B12-crème in vergelijking met placebo om de omvang en ernst van AD te verminderen.[xxii]

Een totaal van 483 gevallen en 483 controles werden beoordeeld en een vitamine D-tekort bleek hoger te zijn bij kinderen met astma, allergische rhinitis, eczeem, acute urticaria en voedselallergieën in vergelijking met controles.[xxiii]

Een meta-analyse van 11 studies van AD-patiënten versus gezonde controles toonde aan dat de AD-populatie, met name de pediatrische groep, mogelijk een hoger risico loopt op lagere vitamine D-spiegels. Suppletie met ongeveer 1.600 IE vitamine D per dag resulteerde in een klinisch betekenisvolle vermindering van de ernst van de ziekte van Alzheimer met 11 punten.[xxiv]

In een onderzoek onder 61 gezonde proefpersonen en 506 patiënten met verschillende huidaandoeningen, waren de niveaus van glutathionperoxidase in het bloed – een maat voor oxidatieve stress – laag bij patiënten met psoriasis, eczeem, vasculitis, mycosis fungoides en dermatitis herpetiformis. De patiënten die werden behandeld met tabletten die 0,2 milligram (mg) selenium en 10 mg vitamine E bevatten, merkten dat hun huidaandoeningen binnen zes tot acht weken verbeterden, evenals de marker voor oxidatieve stress.[xxv]

Tweeënveertig AD-patiënten werden verdeeld in degenen die gedurende vier maanden 400 IE vitamine E of een placebo kregen. Vitamine E verbeterde significant de jeuk, de omvang van de laesie en de algehele kwaliteit van leven zonder bijwerkingen in vergelijking met de placebogroep.[xxvi]

5. Ginseng

Koreaanse rode ginseng-extract (RGE) in een tablet van 500 mg, dagelijks ingenomen gedurende acht weken, bleek de ernst van de ziekte van Alzheimer, de huidbarrièrefunctie, jeuk en slaapstoornissen bij 41 patiënten met de ziekte van Alzheimer te verbeteren.[xxvii]

In twee AD-geïnduceerde muismodellen met behulp van in-vitro- en in-vivo-onderzoeken, reguleerde RGE de expressie van pro-inflammatoire cytokines en chemokines via de mitogeen-geactiveerde proteïnekinasen (MAPK’s) en de nucleaire factor kappa B (NF-KB)-route bij allergische reacties. ontsteking.[xxviii],[xxix]

RGE oefent therapeutische effecten uit tegen AD door remming van de T-helper (Th) 2-gemedieerde ontsteking en door het jeukende gevoel in een muismodel te verminderen.[xxx]

6. Zwarte bessenzaadolie

313 zwangere moeders werden willekeurig toegewezen aan zwarte bessenzaadolie (BCSO) of olijfolie als placebo totdat de borstvoeding stopte en daarna kregen de baby’s supplementen tot ze 2 jaar oud waren. BCSO verminderde de prevalentie van AD bij kinderen.[xxxi]

In hun dierstudies van een polysaccharide geëxtraheerd uit zwarte bes, hebben onderzoekers een positief effect op immunomodulatie en significante verbeteringen in AD-symptomen aangetoond.[xxxii]

7. Duindoornolie

Duindoorn bevat flavonoïden, carotenoïden, meervoudig onverzadigde vetzuren, mineralen, vitamines en belangrijke omega-oliën, die het antibacteriële, anti-talg-, antischimmel-, antipsoriasis-, anti-AD- en wondgenezingsactiviteiten geven.[xxxiii]

Staphylococcus aureus (SA) veroorzaakt een breed scala aan huidziekten zoals bacteriële keratitis, follikels, psoriasis, cellulitis en AD. Duindoornolie (SBO) extract keerde de effecten van SA terug in een in vitro studie.[xxxiv]

Topische toepassing van SBO in een studie met AD-geïnduceerde muizen verbeterde significant AD-achtige laesies, oefende een ontstekingsremmend effect uit en herstelde de huidbarrière door de Th1- tot Th2-balans te reguleren.[xxxv]

8. Teunisbloemolie

In een heranalyse van 26 klinische onderzoeken met 1.207 AD-patiënten bleek teunisbloemolie gunstige effecten te hebben op jeuk, korstvorming, oedeem (overmatige ophoping van water) en roodheid tussen vier en acht weken nadat de behandeling was gestart. De omvang van dit effect nam echter af in samenhang met de toenemende frequentie van het gebruik van krachtige steroïden.[xxxvi]

Bronnen:

[i] Mayo Clinic. Atopic dermatitis (eczema) – Symptoms and causes. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/atopic-dermatitis-eczema/symptoms-causes/syc-20353273

[ii] Healthline.com. Are Steroids Bad for You? Uses, Side Effects, and Dangers. https://www.healthline.com/nutrition/are-steroids-bad

[iii] SingleCare. Eczema Treatments & Medications. https://www.singlecare.com/conditions/eczema-treatment-and-medications

[iv] Zhifeng Fang, Wenwei Lu, Jianxian Zhao, Hao Zhang, Long Qian, Qun Wang, Wei Chen. Probiotics modulate the gut microbiota composition and immune responses in patients with atopic dermatitis: a pilot study. Eur J Nutr. 2019 Jul 24. Epub 2019 Jul 24. PMID: 31342226

[v] Yi-Jie Wu, Wei-Fong Wu, Chia-Wei Hung, Ming-Shiu Ku, Pei-Fen Liao, Hai-Lun Sun, Ko-Hsiu Lu, Ji-Nan Sheu, Ko-Huang Lue. Evaluation of efficacy and safety of Lactobacillus rhamnosus in children aged 4-48 months with atopic dermatitis: An 8-week, double-blind, randomized, placebo-controlled study. J Microbiol Immunol Infect. 2017 Oct ;50(5):684-692. Epub 2015 Nov 27. PMID: 26733351

[vi] Minghui Sun, Jing Luo, Hanmei Liu, Yue Xi, Qian Lin. Can Mixed Strains of Lactobacillus rhamnosus GG and Bifidobacterium Longum Reduce Eczema in Infants under Three Years of Age? A Meta-Analysis. Nutrients. 2021 Apr 25 ;13(5). Epub 2021 Apr 25. PMID: 33923096

[vii] Sergei V Gerasimov, Volodymyr V Vasjuta, Oksana O Myhovych, Lyudmyla I Bondarchuk. Probiotic supplement reduces atopic dermatitis in preschool children: a randomized, double-blind, placebo-controlled, clinical trial. Am J Clin Dermatol. 2010;11(5):351-61. PMID: 20642296

 

[viii] Heathline.com. 8 Fermented Foods: Kefir, Kimchi, Miso, and More. https://www.healthline.com/nutrition/8-fermented-foods#Frequently-asked-questions

[ix] Josée Beaulieu, Claude Dupont, Pierre Lemieux. Anti-inflammatory potential of a malleable matrix composed of fermented whey proteins and lactic acid bacteria in an atopic dermatitis model. J Inflamm (Lond). 2007;4:6. Epub 2007 Mar 21. PMID: 17376223

[x] Chun Wook Park, Myoungsub Youn, Young-Mi Jung, Hongik Kim, Yoonhwa Jeong, Han-Ki Lee, Hye One Kim, Insun Lee, Soo Won Lee, Kook Hee Kang, Yong-Ha Park. New functional probiotic Lactobacillus sakei probio 65 alleviates atopic symptoms in the mouse. J Med Food. 2008 Sep;11(3):405-12. PMID: 18800885

[xi] Yong Hwan Choi, Hyun Lim, Moon Young Heo, Dae Young Kwon, Hyun Pyo Kim. Anti-inflammatory activity of the ethanol extract of Chungkukjang, Korean fermented bean: 5-lipoxygenase inhibition. J Med Food. 2008 Sep;11(3):539-43. PMID: 18800904

[xii] Takafumi Iguchi, Ayumi Kawata, Toshiro Watanabe, Tapan Kumar Mazumder, Soichi Tanabe. Fermented barley extract suppresses the development of atopic dermatitis-like skin lesions in NC/Nga mice, probably by inhibiting inflammatory cytokines. Biosci Biotechnol Biochem. 2009 Mar 23 ;73(3):489-93. Epub 2009 Mar 7. PMID: 19270394

[xiii] Saba Evelyn, Chun Hee Lee, Jeong Da Hye, Lee Kija, Kim Tae-Hwan, Roh Seong-Soo, Kim Seung-Hyung, Rhee Man Hee. Fermented rice bran prevents atopic dermatitis in DNCB-treated NC/Nga mice. J Biomed Res. 2016 May 20 ;30(4). Epub 2016 May 20. PMID: 27323667

[xiv] Sunmin Park, Ji-Hyun Bae. Fermented food intake is associated with a reduced likelihood of atopic dermatitis in an adult population (Korean National Health and Nutrition Examination Survey 2012-2013). Nutr Res. 2016 Feb ;36(2):125-33. Epub 2015 Nov 19. PMID: 26826428

[xv] Seong Min Hong, Min Cheol Kang, Mirim Jin, Taek Hwan Lee, Beong Ou Lim, Sun Yeou Kim. Fermented blueberry and black rice containing Lactobacillus plantarum MG4221: a novel functional food for particulate matter (PM)/dinitrochlorobenzene (DNCB)-induced atopic dermatitis. Food Funct. 2021 Apr 21 ;12(8):3611-3623. Epub 2021 Mar 31. PMID: 33900308

[xvi] Naomi Harima-Mizusawa, Keiko Kamachi, Mitsuyoshi Kano, Daisuke Nozaki, Tatsuo Uetake, Yuji Yokomizo, Takayuki Nagino, Akira Tanaka, Kouji Miyazaki, Shinichiro Nakamura. Beneficial effects of citrus juice fermented with Lactobacillus plantarum YIT 0132 on atopic dermatitis: results of daily intake by adult patients in two open trials. Biosci Microbiota Food Health. 2016 ;35(1):29-39. Epub 2015 Oct 27. PMID: 26858928

[xvii] WebMd.com. 8 Foods High in Prebiotics and Why You Need Them https://www.webmd.com/diet/foods-high-in-prebiotic#2-3

[xviii] WebMd.com. 8 Foods High in Prebiotics and Why You Need Them. https://www.webmd.com/diet/foods-high-in-prebiotic#1

[xix] Cuello-Garcia, C, Fiocchi, A, Pawankar, R, et al. Prebiotics for the prevention of allergies: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Clin Exp Allergy. 2017; 47: 1468-1477. https://doi.org/10.1111/cea.13042

[xx] Osborn DA, Sinn JK. Prebiotics in infants for prevention of allergy. Cochrane Database of Systematic Reviews. 2013(3). https://doi.org/10.1002/14651858.CD006474.pub3

[xxi] Ronald Januchowski. Evaluation of topical vitamin B(12) for the treatment of childhood eczema. J Altern Complement Med. 2009 Apr;15(4):387-9. PMID: 19368512

[xxii] M Stücker, C Pieck, C Stoerb, R Niedner, J Hartung, P Altmeyer. Topical vitamin B12–a new therapeutic approach in atopic dermatitis-evaluation of efficacy and tolerability in a randomized placebo-controlled multicentre clinical trial. Br J Dermatol. 2004 May;150(5):977-83. PMID: 15149512

[xxiii] M S Ehlayel, A Bener, A Sabbah. Is high prevalence of vitamin D deficiency evidence for asthma and allergy risks? Eur Ann Allergy Clin Immunol. 2011 Jun ;43(3):81-8. PMID: 21789969

[xxiv] Sonal R Hattangdi-Haridas, Susan A Lanham-New, Wilfred Hing Sang Wong, Marco Hok Kung Ho, Andrea L Darling. Vitamin D Deficiency and Effects of Vitamin D Supplementation on Disease Severity in Patients with Atopic Dermatitis: A Systematic Review and Meta-Analysis in Adults and Children. Nutrients. 2019 Aug 9 ;11(8). Epub 2019 Aug 9. PMID: 31405041

[xxv] L Juhlin, L E Edqvist, L G Ekman, K Ljunghall, M Olsson. Blood glutathione-peroxidase levels in skin diseases: effect of selenium and vitamin E treatment. Acta Derm Venereol. 1982 ;62(3):211-4. PMID: 6179360

[xxvi] Fariba Jaffary, Gita Faghihi, Arghavan Mokhtarian, Sayed Mohsen Hosseini. Effects of oral vitamin E on treatment of atopic dermatitis: A randomized controlled trial. J Res Med Sci. 2015 Nov ;20(11):1053-7. PMID: 26941808

[xxvii] Kim, H.; Park, C.W.; Cho, S.H. The Beneficial Effect of Korean Red Ginseng Extract on Atopic Dermatitis Patients: An 8 Weeks Open, Noncomparative Clinical Study. Ann. Dermatol. 2018, 30, 304-308. https://synapse.koreamed.org/articles/1104553

[xxviii] Ji-Ye Kee, Yong-Deok Jeon, Dae-Seung Kim, Yo-Han Han, Jinbong Park, Dong-Hyun Youn, Su-Jin Kim, Kwang Seok Ahn, Jae-Young Um, Seung-Heon Hong. Korean Red Ginseng improves atopic dermatitis-like skin lesions by suppressing expression of proinflammatory cytokines and chemokines in vivo and in vitro. J Ginseng Res. 2017 Apr ;41(2):134-143. Epub 2016 Feb 19. PMID: 28413317

[xxix] Ju-Hyoung Park, Eun-Kyung Ahn, Hye-Jin Ko, Jae Yeon Lee, Seung-Mi Hwang, SeonMi Ko, Joa Sub Oh. Korean red ginseng water extract alleviates atopic dermatitis-like inflammatory responses by negative regulation of mitogen-activated protein kinase signaling pathway in vivo. Biomed Pharmacother. 2019 Jun 18 ;117:109066. Epub 2019 Jun 18. PMID: 31226639

[xxx] Hyun Joo Lee, Sang Hyun Cho. Therapeutic Effects of Korean Red Ginseng Extract in a Murine Model of Atopic Dermatitis: Anti-pruritic and Anti-inflammatory Mechanism. J Korean Med Sci. 2017 Apr ;32(4):679-687. PMID: 28244297

[xxxi] P Linnamaa, J Savolainen, L Koulu, S Tuomasjukka, H Kallio, B Yang, T Vahlberg, R Tahvonen. Blackcurrant seed oil for prevention of atopic dermatitis in newborns: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Clin Exp Allergy. 2010 Aug;40(8):1247-55. Epub 2010 Jun 9. PMID: 20545710

[xxxii] XHiroshi Ashigai, Yuta Komano, Guanying Wang, Yasuji Kawachi, Kazuko Sunaga, Reiko Yamamoto, Ryoji Takata, Mika Miyake, Takaaki Yanai. Effect of administrating polysaccharide from black currant (Ribes nigrum L.) on atopic dermatitis in NC/Nga mice. Biosci Microbiota Food Health. 2018 ;37(1):19-24. Epub 2017 Nov 16. PMID: 29387518

[xxxiii] Swati Pundir, Prakrati Garg, Ananya Dviwedi, Aaliya Ali, V K Kapoor, Deepak Kapoor, Saurabh Kulshrestha, Uma Ranjan Lal, Poonam Negi. Ethnomedicinal uses, phytochemistry and dermatological effects of Hippophae rhamnoides L.: A review. J Ethnopharmacol. 2020 Oct 2:113434. Epub 2020 Oct 2. PMID: 33017636

[xxxiv] Humaira Shah, Hafiz Abdullah Shakir, Sher Zaman Safi, Abid Ali. Hippophae rhamnoides mediate gene expression profiles against keratinocytes infection of Staphylococcus aureus. Mol Biol Rep. 2021 Feb ;48(2):1409-1422. Epub 2021 Feb 19. PMID: 33608810

[xxxv] Yajing Gu, Xinxin Wang, Fang Liu, Jin Zhang, Xiufang Zhang, Jiping Liu, Sijia Li, Decheng Wang, Hongquan Guan, Diandong Hou. Total flavonoids of sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) improve MC903-induced atopic dermatitis-like lesions. J Ethnopharmacol. 2022 Mar 16 ;292:115195. Epub 2022 Mar 16. PMID: 35306042

[xxxvi] N L Morse, P M Clough. A meta-analysis of randomized, placebo-controlled clinical trials of Efamol evening primrose oil in atopic eczema. Where do we go from here in light of more recent discoveries? Curr Pharm Biotechnol. 2006 Dec;7(6):503-24. PMID: 17168667

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte gezondheid niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie Zodat wij de praktijken van Big Pharma aan het licht kunnen blijven brengen!

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen Big Pharma!

Previous FDA roept bloeddrukmedicatie terug vanwege kankerrisico's
Next Suiker activeert dezelfde neuroroutes als nicotine, aldus studie

About author

redactie
redactie 4585 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

middeltjes

Lavendel als alternatief voor schadelijke zonnebrandcrèmes

Luister naar dit artikel Lavendel is een winterharde plant met grijsachtige blaadjes. In de zomer komen er paarse bloemetjes aan de stengel. De naam is afkomstig van het woord lavare,

middeltjes

Hoe ‘s nachts krampen in de benen kunnen worden behandeld en voorkomen

Luister naar dit artikel Kramp in de benen kan een enorme pijn veroorzaken. Hier leest u hoe u ze kunt behandelen in het holst van de nacht en hoe u

middeltjes

Hoe Snurken te verminderen met een eenvoudig sapje!

Luister naar dit artikel Een van de beste manieren om de nachtrust te ruïneren van uw partner of in extreme gevallen zelfs van uzelf in bed is door het snurken.