Nieuwe studie toont aan dat gember de ziekte van Alzheimer en cognitieve stoornissen bestrijdt

Nieuwe studie toont aan dat gember de ziekte van Alzheimer en cognitieve stoornissen bestrijdt

Luister naar dit artikel

De ziekte van Alzheimer, een neurodegeneratieve aandoening die het geheugen en de cognitieve vermogens aantast, treft momenteel meer dan 6 miljoen Amerikanen – en veroorzaakt jaarlijks de dood van 83.000 mensen. Helaas stijgt het aantal ziektes enorm, en de Alzheimer’s Association voorspelt dat dit aantal tegen het jaar 2050 zal stijgen tot 13 miljoen.
Conventionele farmaceutische medicijnen om de ziekte van Alzheimer aan te pakken hebben teleurstellende resultaten opgeleverd, en onderzoekers zijn dringend op zoek naar nieuwe therapeutische middelen om te gebruiken tegen deze slopende aandoening. Nu heeft recent onderzoek een sprankje hoop gegeven. In een recensie die in januari 2021 werd gepubliceerd, meldden de auteurs dat gember de oxidatieve stress, ontsteking en neuronceldood bestrijdt die bijdragen aan de ziekte van Alzheimer.


Steun Health Bytes: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en de leugens aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


Onderzoekers: Neuroprotectieve effecten van gember helpen geheugen en cognitie te verbeteren

In een recensie gepubliceerd in Biomedicine and Pharmacotherapy in 2021, gebruikten de auteurs studies bij mensen, dieren en cellen om de effecten van gember – en de bioactieve bestanddelen gingerol, shogaol en borneal – op de ziekte van Alzheimer te evalueren. Wetenschappelijk bekend als Zingiber officinale, is gember een oud kruid dat al eeuwenlang wordt vereerd in de Ayurvedische en traditionele Chinese geneeskunde vanwege zijn vermogen om tal van kwalen te behandelen – waaronder hoest, verkoudheid, infecties, reuma, spijsverteringsproblemen en koorts. (En ja, gember heeft ook een lange geschiedenis van kruidengebruik voor geheugenproblemen!)
Het team merkte op dat studies bij vissen, muizen en mensen consequent hebben aangetoond dat gember het geheugen en de cognitie kan verbeteren. In een studie gepubliceerd in Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, beoordeelden onderzoekers de effecten van gembersuppletie op cognitieve taken en werkgeheugen bij vrouwen van middelbare leeftijd. De recensenten meldden dat gember de scores verbeterde voor woordherkenning, ruimtelijk werkgeheugen en numeriek werkgeheugen. Onderzoekers geloven dat gember het geheugen verbetert door de expressie van een eiwit dat bekend staat als zenuwgroeifactor (NGF) te verhogen.
Het is bemoedigend dat gember ook bèta-amyloïde peptiden remt, die zijn gekoppeld aan “seniele plaques” die de ziekte van Alzheimer veroorzaken. En de effecten kunnen dramatisch zijn.
In één onderzoek verminderde de behandeling met gember de door amyloïde plaque veroorzaakte gedragsstoornissen, samen met de dood van hersencellen. Bovendien is aangetoond dat een verbinding in gember, bekend als 6-shogaol, helpt bij het blokkeren van ontstekingschemicaliën, of interleukines, die betrokken zijn bij de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer. En ten slotte verhoogt gember de niveaus van acetylcholine, een neurotransmitter die essentieel is voor geheugen en leren.
De auteurs concludeerden dat gember “een grote potentie heeft voor het verbeteren van geheugenfuncties” en een “veilige voedingsstof is die kan worden toegepast om neurodegeneratieve ziekten te bestrijden.” Ze riepen op tot meer onderzoek om de opwindende neuroprotectieve effecten van gember verder te onderzoeken.

Destructieve vrije radicalen stimuleren de ziekte van Alzheimer

Wetenschappers denken dat de ziekte van Alzheimer voortkomt uit leeftijdsgerelateerde stoornissen in de mitochondriën van de cellen, die het vrijkomen van schadelijke vrije radicalen veroorzaken. De daaropvolgende oxidatieve schade veroorzaakt allerlei onheil, zoals het vergroten van de neurofibrillaire knopen en bèta-amyloïde plaques, die bijdragen aan de ziekte van Alzheimer.
Vrije radicalen veroorzaken ook het vrijkomen van gifstoffen zoals malondialdehyde, terwijl ze de niveaus van antioxidanten – waaronder glutathion en superoxide dismutase – in het natuurlijke afweersysteem van het lichaam beïnvloeden.
Trouwens, de ziekte van Alzheimer is de belangrijkste vorm van dementie – een gestage afname van denk-, gedrags- en sociale vaardigheden. Helaas zeggen experts dat de incidentie van dementie elke tien jaar verdubbelt na de leeftijd van 60 jaar.

Gember heeft alle juiste “anti’s” om ziekte te voorkomen

Neuroprotectie is niet het enige wapen in het arsenaal van gember tegen ziekten. De auteurs hadden ook veel lof voor de andere therapeutische effecten van gember, en merkten op dat de antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen ervan helpen om kanker en diabetes type 2 te bestrijden. Gember is ook antibacterieel, schimmelwerend en krampstillend – en kan werken als een natuurlijke koortsverlager. Alsof dat nog niet indrukwekkend genoeg was, kan gember zelfs gewichtsverlies bevorderen, de bloedsuikerspiegel verlagen en de niveaus van schadelijk LDL-cholesterol helpen verlagen.
Geloof het of niet, gember is nog maar net begonnen! De auteurs van de recensie merkten ook op dat een gemberbestanddeel dat bekend staat als 6-gingerol kan helpen beschermen tegen maagzweren, het immuunsysteem versterken, de lever beschermen en allergische reacties verlichten. (Het is zelfs moeilijk om een aandoening te bedenken waarbij gember niet helpt!)

Gebruik verse gember of gemberpoeder om een peperige smaak aan recepten toe te voegen

Hoewel gember wordt gekoesterd bij kruidengenezing, heeft het ook een groot aantal culinaire toepassingen. Je kunt verse gemberwortel of gemberpoeder gebruiken om recepten voor rundvlees, gevogelte en vis te verlevendigen – samen met sauzen, stoofschotels, groenten en salades. Je kunt gember zelfs in een rustgevende, verwarmende thee trekken door een paar centimeter gemberwortel in dunne plakjes te snijden en deze 10 minuten te koken. (Voeg honing en citroensap toe voor nog meer smaak en antioxidantenpunch!)
Overigens wordt aangenomen dat de naaste verwant van gember, kurkuma, veel van dezelfde therapeutische effecten heeft als gember – dankzij het gehalte aan een krachtige antioxidant die bekend staat als curcumine. Dus waarom niet beide smaakvolle kruiden combineren in hetzelfde recept?
Gembersupplementen zijn verkrijgbaar in capsules en tabletten, waarbij natuurgeneeskundigen doorgaans ongeveer 1.500 mg per dag adviseren in verdeelde porties. Als u geïnteresseerd bent in het aanvullen met gember, neem dan eerst contact op met uw vertrouwde integratieve zorgverlener. Hoewel gember over het algemeen als veilig wordt beschouwd als het in matige hoeveelheden wordt gebruikt, kunnen overmatige hoeveelheden bijwerkingen veroorzaken zoals brandend maagzuur en diarree.
Het nieuwe onderzoek onthult het potentieel van gember als een belangrijk wapen in de decennialange strijd tegen de ziekte van Alzheimer. Zou het niet ironisch zijn als een levensreddende natuurlijke therapie de hele tijd “in het volle zicht verborgen” was?
Bronnen:

Tot Slot…:

Het mag duidelijk zijn de alternatieve media de “gebeten hond” is omdat daar de informatie wordt gepubliceerd die niet de opgelegde verhaallijn volgt die de overheid wil dat we zien, lezen en horen. Deze media outlets lopen niet aan de leiband van vadertje staat en vormen daarom een bedreiging voor de status quo. Daarom doen overheden samen met de Big Tech corporaties er alles aan om deze het zwijgen op te leggen. Google werkt gedwee mee om deze outlets, ja ook die van ons te begraven in de zoek resultaten of domweg eruit te verwijderen, Facebook verwijderd op grote schaal hun content, verband ze van het platform of knijpt gewoon hun bereik af tot een niveau dat het vrijwel niet meer op het netvlies komt van gebruikers van het platform. Twitter voert een soortgelijk beleid met bans, schaduwbans en YouTube volgt dat voorbeeld in het extreme en houdt ten tijde van dit schrijven heuse zuiveringen van hun platform.
Indien u net als wij het belangrijk vindt om te strijden tegen censuur, onderdrukking en met name de onderdrukking van de alternatieve media in Nederland help ons dan met een donatie Geef dan gul!

Klik hier om te doneren

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte gezondheid niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie Zodat wij de praktijken van Big Pharma aan het licht kunnen blijven brengen!

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen Big Pharma!

Previous COVID-sneltesten bevatten giftige, kankerverwekkende chemicaliën
Next Experts zeggen dat Omicron een "natuurlijk vaccin" is - geen boosters meer nodig

About author

redactie
redactie 4589 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Onderzoek

Hersenbeeldstudies onthullen hersenschade veroorzaakt door pesticiden van organofosfaat

Luister naar dit artikel Naarmate alarmerende informatie bekend wordt over organofosfaatvergiftiging bij mensen, beginnen steeds meer mensen hun bezorgdheid te uiten over het gebruik van pesticiden, insecticiden en andere landbouwchemicaliën.

Onderzoek

14 onomstotelijk bewezen feiten over voeding

Luister naar dit artikel In de voedingswetenschap bestaat een enorme verscheidenheid aan meningen. Er worden tientallen studies  per week uitgebracht, maar de meeste daarvan zijn van povere kwaliteit. De studies

Onderzoek

Japanse specerij bestrijdt zeer dodelijke pancreaskanker

Luister naar dit artikel Een veelbelovende studie gepubliceerd in Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine getiteld “Effect of Wasabi Component 6-(Methylsulfinyl)hexyl Isothiocyanate and Derivatives on Human Pancreatic Cancer Cells,” onthult dat