Grote BCG-onderzoeken aan de gang na aanwijzingen dat honderd jaar oud tbc-vaccin een immuunboost biedt tegen Covid-19

Grote BCG-onderzoeken aan de gang na aanwijzingen dat honderd jaar oud tbc-vaccin een immuunboost biedt tegen Covid-19

Luister naar dit artikel

Er zijn aanwijzingen dat BCG-hervaccinatie zou kunnen beschermen tegen Covid-19. De laatste resultaten zijn afkomstig van een Griekse studie die is gepubliceerd als een nog niet-peer-reviewed preprint op medRxiv.


Steun Health Bytes: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en de leugens aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


BCG – Bacillus Calmette-Guérin – viert deze zomer zijn 100ste verjaardag en blijft het enige goedgekeurde vaccin tegen tuberculose. Ontwikkeld door de Franse bacteriologen Albert Calmette en Camille Guérin uit een runderverwant van Mycobacterium tuberculosis, werd het voor het eerst gegeven aan een baby in een Parijse ziekenhuis in juli 1921.

Al vroeg werd erkend dat BCG-vaccinatie de sterfte door ziekten die verder gaan dan alleen tuberculose, lijkt te verminderen. Immunologen vermoeden al lang dat dit levende vaccin het immuunsysteem stimuleert om infecties beter te bestrijden. Vorig jaar werd de hypothese geopperd dat BCG-vaccinatie zou kunnen beschermen tegen Covid-19.

De Griekse preprint – die nog door vakgenoten moet worden beoordeeld – meldde dat BCG-hervaccinatie resulteerde in een risicoreductie van 68% voor Covid-19-infectie, klinisch of virologisch bevestigd. Vijf patiënten die een placebo kregen, ontwikkelden een ernstige ziekte, maar slechts één in de BCG-vaccingroep. De proef was echter relatief klein met slechts ongeveer 300 vrijwilligers. ‘Het zijn interessante gegevens, maar een kleine studie met veel verlies voor follow-up’, zegt Frederik Schaltz-Buchholzer, een epidemioloog aan de Universiteit van Zuid-Denemarken, die betrokken is bij de Deense BCG-onderzoeken. ‘We zouden nog geen champagneflessen moeten openen. Er lopen nog veel proeven.’

Gegevens van grote proeven met BCG-hervaccinatie bij gezondheidswerkers zijn nu in de maak. In januari vestigde een Nederlandse studie onder 6132 patiënten echter de aandacht op de eerste bevindingen dat het vaccin bij ouderen geen bescherming bood tegen Covid-19-symptomen.

Immunoloog Mihai Netea, die betrokken was bij de Griekse en Nederlandse studie, zegt dat een belangrijk verschil tussen hen kan zijn dat oudere Grieken het BCG-vaccin als kind hebben gekregen, terwijl mensen in landen als Italië, Nederland en België er nooit een hebben gekregen. ‘Het kan zijn dat de T-celrespons anders is bij degenen die eerder zijn blootgesteld aan BCG, en dat de aangeboren immuunrespons ook verder wordt versterkt door een tweede toediening’, zegt Netea, die studies leidde die aantonen hoe BCG immuun cellen herprogrammeert.

Grote BCG-onderzoeken voor Covid zijn aan de gang

De meeste BCG-onderzoeken wereldwijd voor Covid-19 vinden plaats bij gezondheidswerkers, met meer dan 2500 vrijwilligers in Brazilië. Deze maken deel uit van de Brace-studie, waarbij meer dan 7500 gezondheidswerkers zijn aangeworven op 34 locaties in Brazilië, Nederland, Spanje, het VK en Australië. Deze studie wordt geleid door Nigel Curtis, een vaccinwetenschapper aan het Murdoch Children’s Research Institute en de Universiteit van Melbourne, Australië, met steun van de Bill & Melinda Gates Foundation. De belangrijkste vraag die gesteld wordt, is of de off-target effecten van BCG de aangeboren immuniteit versterken en daardoor de ernst van Covid-19 verminderen, zegt Curtis.

In Denemarken loopt ook een proef met meer dan 1200 gezondheidswerkers en een proef met oudere vrijwilligers die daar nog steeds aan het rekruteren is. De voormalige proef werd vroegtijdig stopgezet, omdat gezondheidswerkers Covid-19-vaccins begonnen te krijgen. Dit is een probleem met andere BCG-onderzoeken die zijn uitgevoerd in Europa en de VS, waarbij proefdeelnemers in aanmerking kwamen voor Sars-CoV-2-vaccins. Epidemiologen van het Universitair Medisch Centrum Utrecht hebben nu BCG-vrijwilligers uitgenodigd om deel te nemen aan een meta-analyse. Het doel is om de statistische power te vergroten door de gegevens van alle lopende onderzoeken nu te combineren, in plaats van te wachten tot de onderzoeken zijn afgerond, legt immunoloog Henri van Werkhoven uit Utrecht uit.

BCG is niet het enige bestaande levende vaccin dat wordt geëvalueerd. De Washington University School of Medicine in St. Louis coördineert een internationale proef om te onderzoeken of het vaccin tegen mazelen, bof en rubella (MMR) gezondheidswerkers beschermt tegen Sars-CoV-2. Ook suggereert een recente observationele studie uit India dat een immuuntherapie met gedode mycobacterium het aantal ziekenhuisopnames door Covid-19 verminderde.

‘BCG-hervaccinatie in landen met hoge drukbelasting kan nuttig zijn in landen waar klassieke vaccins niet beschikbaar zijn. Natuurlijk zouden grotere studies uit ontwikkelingslanden nodig zijn om dat definitief aan te tonen’, zegt Netea. De productie van BCG zou ook moeten worden opgevoerd.

Deze resultaten zullen belangrijk zijn voor toekomstige pandemieën ‘om vanaf het begin zelfs maar een gedeeltelijke bescherming te krijgen, zodat je economieën niet hoeft te sluiten en zoveel leed te hebben’, zegt Netea. Hij voegt eraan toe dat gelukkig ‘we andere vaccins hebben die veel effectiever zijn [voor Covid-19], dus de inspanningen moeten daar worden gestoken’.

Bronnen: Royal Society of Chemistry

Tot Slot…:

Het mag duidelijk zijn de alternatieve media de “gebeten hond” is omdat daar de informatie wordt gepubliceerd die niet de opgelegde verhaallijn volgt die de overheid wil dat we zien, lezen en horen. Deze media outlets lopen niet aan de leiband van vadertje staat en vormen daarom een bedreiging voor de status quo. Daarom doen overheden samen met de Big Tech corporaties er alles aan om deze het zwijgen op te leggen. Google werkt gedwee mee om deze outlets, ja ook die van ons te begraven in de zoek resultaten of domweg eruit te verwijderen, Facebook verwijderd op grote schaal hun content, verband ze van het platform of knijpt gewoon hun bereik af tot een niveau dat het vrijwel niet meer op het netvlies komt van gebruikers van het platform. Twitter voert een soortgelijk beleid met bans, schaduwbans en YouTube volgt dat voorbeeld in het extreme en houdt ten tijde van dit schrijven heuse zuiveringen van hun platform.

Indien u net als wij het belangrijk vindt om te strijden tegen censuur, onderdrukking en met name de onderdrukking van de alternatieve media in Nederland help ons dan met een donatie Geef dan gul!

Klik hier om te doneren

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte gezondheid niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie Zodat wij de praktijken van Big Pharma aan het licht kunnen blijven brengen!

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen Big Pharma!

Previous Een groep ouders stuurde de gezichtsmaskers van hun kinderen naar een laboratorium voor analyse - dit is wat ze vonden
Next Gevaccineerde mensen bleken 600% meer kans te hebben om te overlijden aan covid "varianten" dan niet-gevaccineerde mensen

About author

redactie
redactie 4594 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Vaccinaties

Propaganda tegen de 'anti-vaccinatie' beweging heeft tegenovergesteld effect

Luister naar dit artikel De oorlog tegen de zogenaamde ‘door vaccinaties te voorkomen ziekten’ heeft een nieuw actieveld: het internet. Onlangs is ‘The Council of Foreign Relations (CFR)’ de strijd

Vaccinaties

Een op de 39 kinderen gevaccineerd met door de overheid gemandateerde vaccins loopt ernstig letsel op

Luister naar dit artikel Als vaccins echt zo veilig en effectief zijn dat iedereen gedwongen moet worden om ze in wezen ingespoten te krijgen, waarom lijdt dan bijna drie procent van alle

Natuurlijk

Top 12 natuurlijke spierverslappers

Luister naar dit artikel De beste natuurlijke spierverslappers die helpen ontstekingen, spierpijn en spasmen te verminderen, zijn onder meer saffraan, curcumine in kurkuma, gember, kaneel, zwarte thee, kamille thee en