Stop maculaire degeneratie en verbeter het gezichtsvermogen met deze 7 plantaardige stoffen

Stop maculaire degeneratie en verbeter het gezichtsvermogen met deze 7 plantaardige stoffen

Luister naar dit artikel

Maculaire degeneratie, die het netvlies van het oog en het centrale gezichtsveld beïnvloedt, is de belangrijkste oorzaak van gezichtsverlies bij oudere volwassenen.


Steun Health Bytes: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en de leugens aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


Helaas is de belangrijkste oorzaak van dit zichtprobleem iets dat niemand van ons kan vermijden: normaal ouder worden. Volgens de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) lijden bijna 2 miljoen Amerikanen van 40 jaar en ouder aan leeftijdsgebonden maculaire degeneratie, of ARMD – met nog eens 7,3 miljoen aan risico voor het ontwikkelen van de aandoening.

Symptomen van ARMD kunnen zijn wazig zien, rechte lijnen die golvend zijn en kleuren die vervaagd lijken. En hoewel de westerse geneeskunde ARMD behandelt met injecties en lasertherapie, heeft recent onderzoek aangetoond dat een groep plantaardige pigmenten, carotenoïden genaamd, oxidatieve stress in het netvlies kan bestrijden en de progressie van deze ziekte kan vertragen.

Voorkomen van maculaire degeneratie met luteïne en zeaxanthine

Luteïne en zeaxanthine – vaak samen besproken vanwege hun identieke chemische formules – zijn krachtige antioxidanten die ARMD op twee manieren bestrijden. Deze verbindingen helpen niet alleen vrije radicalen op te vangen die anders oxidatieve stress en schade aan netvliescellen zouden veroorzaken, maar absorberen ook schadelijke blauwe en ultraviolette lichtstralen.

Het belang van luteïne en zeaxanthine voor de gezondheid van het oog werd geïllustreerd door een belangrijke studie waarin onderzoekers ontdekten dat mensen met de hoogste niveaus van deze carotenoïden een dramatisch 41 procent lager risico op ARMD vertoonden.

Luteïne en zeaxanthine zijn duidelijk belangrijke voedingsstoffen voor de gezondheid van het oog. Maar helpt suppletie met deze carotenoïden eigenlijk het verloop van ARMD te vertragen?

Volgens onderzoek is dat zeker zo.

In één onderzoek verhoogde het innemen van 10 tot 12 mg luteïne per dag de dichtheid van beschermende gepigmenteerde cellen in het netvlies met maar liefst 175 procent. Door deze verhoogde maculaire dichtheid kan het oog zichzelf beschermen tegen blauw en ultraviolet licht.

En uitgebreide klinische onderzoeken hebben aangetoond dat aanvulling met luteïne en zeaxanthine de retinale functie kan verbeteren, het vermogen om kleuren en vormen te zien kan verbeteren en de gezichtsscherpte kan verbeteren.

Bonusvoordeel: Luteïne en zeaxanthine helpen ook bij het recycleren van glutathion, de belangrijkste anti-oxidant die ziektes in het lichaam tegengaat.

U kunt uw dieetinname van luteïne en zeaxanthine verhogen met organische bladgroenten, zoals boerenkool, spinazie en broccoli. De carotenoïden zijn ook te vinden in erwten, wortelen, maïs en eidooiers.

Hoewel luteïne en zeaxanthine waarschijnlijk de meest algemeen erkende beschermende voedingsstoffen zijn, zijn er nog vijf natuurlijke plantaardige stoffen die het gezichtsvermogen kunnen stimuleren en helpen beschermen tegen ARMD.

Meso-zeaxanthine speelt een ondersteunende rol in de gezondheid van de ogen

Meso-zeaxanthine – dat werkt in combinatie met luteïne en zeaxanthine – is ook nodig voor een gezond zicht. Beschermend maculair pigment is in feite samengesteld uit 50 procent luteïne, 25 procent zeaxanthine en 25 procent meso-zeaxanthine – wat het belang van deze derde component bevestigt.

Meso-zeaxanthine zit in hetzelfde voedsel – groene bladgroenten, erwten, wortelen en maïs – als luteïne en zeaxanthine, dus het consumeren hiervan helpt het niveau van alle drie carotenoïden te verhogen.

Studies: Astaxanthine helpt verlies van het gezichtsvermogen door maculaire degeneratie te voorkomen
Net als luteïne en zeaxanthine helpt astaxanthine om retinale cellen te voorkomen van oxidatieve stress en overmatige blootstelling aan blauw en ultraviolet licht.

Maar dat is niet alles.

Studies hebben aangetoond dat astaxanthine bijzonder effectief is bij het voorkomen van verlies van het gezichtsvermogen bij mensen met “natte” maculaire degeneratie – een meer ernstige vorm van de ziekte waarbij vloeistof in het netvlies lekt.

Het kan ook helpen bij het afweren van zowel glaucoom als diabetische retinopathie, die optreedt als gevolg van hoge niveaus van bloedsuiker die het netvlies beschadigen.

Deze heilzame rozerode carotenoïde – gevonden in zeealgen en het zeeleven dat zich eraan voedt – is verantwoordelijk voor de levendige roze kleur van flamingo’s, evenals de roze-oranje kleur van het vlees van zalm.

U kunt meer astaxanthine in uw dieet krijgen door in het wild gevangen zalm te eten, bijvoorbeeld.

Saffraan: Een briljant geel kruid produceert verbluffende resultaten

Saffraan, een keukenkruid afgeleid van krokusbloemen, heeft aangetoond de visuele functie te verbeteren bij patiënten met milde tot matige ARMD die al luteïne en zeaxanthine gebruikten.

In een studie gepubliceerd in Investigative Ophthalmology and Visual Science, verbeterde saffraan de lichtgevoeligheid van retinale cellen. En uit aanvullende studies bleek dat een langere suppletie met saffraan tot nog grotere verbeteringen heeft geleid.

In een veelbelovende studie gepubliceerd in Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, hielp 20 mg saffraan per dag gedurende 14 maanden patiënten met vroege ARMD hun zicht te verbeteren met twee volledige lijnen op een standaard oogkaart.

Om toegang te krijgen tot de voordelen van saffraan, voeg je een flink snufje toe aan soepen, stoofschotels en zeevruchtenrecepten.

Alfa-caroteen vermindert het risico op het ontwikkelen van geavanceerde ARMD

Net als de andere carotenoïden beschermt alfa-caroteen gepigmenteerde cellen van het netvlies tegen lichte schade.

In een zeer groot onderzoek met meer dan 100.000 deelnemers ouder dan 50 jaar, hadden mensen met de hoogste inname van alfa-caroteen 32 procent minder risico op het ontwikkelen van geavanceerde ARMD – in vergelijking met mensen met de laagste inname.

En alfa-caroteen biedt een beschermend voordeel voor rokers – die twee keer zoveel kans hebben om maculaire degeneratie te ontwikkelen als niet-rokers. In één onderzoek bleken huidige rokers die het meeste voedsel aten dat alfa-caroteen bevatte, hun risico op het ontwikkelen van maculaire degeneratie aanzienlijk te verminderen.

Om uw alfa-caroteeninname te verhogen, kiest u voor biologisch fruit en groente die van nature oranje van kleur zijn – zoals pompoenen, wortelen, squash en mandarijnen.

Cyanidine-3-glucoside bevordert een goed nachtzicht

Van een soort plantenpigment bekend als een anthocyanine, cyanidine-3-glucoside, is aangetoond dat het nachtzicht verbetert door de functie van rhodopsine te bevorderen, een eiwit dat voorkomt in de staafcellen van het netvlies.

Staafcellen zorgen voor zicht bij zeer zwak licht – en onderzoek toont aan dat verminderde hoeveelheden ervan in verband worden gebracht met nachtblindheid.

Je vindt dit nuttige plantenpigment in levendig gekleurde rode, blauwe en paarse vruchten – vooral in organische pruimen, granaatappels, bosbessen, bramen en frambozen.

Het vermogen van deze zeven natuurlijke voedingsstoffen om het zicht te beschermen, te behouden en te verbeteren – en de progressie van ARMD te vertragen – is echt indrukwekkend.

Terwijl sommige verbindingen, zoals saffraan, effectief lijken te zijn tegen maculadegeneratie op jonge leeftijd, tonen andere – zoals alfa-caroteen – potentieel voor bescherming tegen geavanceerde vormen van de ziekte.

Maar deze natuurlijke, niet-giftige plantaardige stoffen hebben allemaal één ding gemeen. Ze kunnen u helpen uzelf te ‘bewapenen’ tegen ARMD – en helpen om een scherp, helder, jeugdig zicht te behouden voor de komende jaren.

Bronnen:

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte gezondheid niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie Zodat wij de praktijken van Big Pharma aan het licht kunnen blijven brengen!

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen Big Pharma!

Previous Waarom rode wijn toch een beetje gezond is
Next 6 vitamine C-mythen ontkracht

About author

redactie
redactie 4589 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Natuurlijk

Deze rode bietensap is lekker en verbazingwekkend gezond!

Luister naar dit artikel Het is vrij makkelijk om dit toe te voegen aan je (ochtend) routine! Het kost je echt maar vijf minutenom het te maken en de ingrediënten zijn

Natuurlijk

Verminder stress, angst en ontsteking met de voordelen van basilicum

Luister naar dit artikel De meeste mensen beschouwen basilicum als die robuuste, heerlijke smaak die wordt gevonden in de Italiaanse en Thaise keuken, maar wist je dat basilicum ook ontstekingen,

Natuurlijk

De voordelen van groente en fruit zijn twintig jaar later nog steeds zichtbaar

Luister naar dit artikel Wie als kind veel groente en fruit eet, heeft op latere leeftijd minder last van verkalking van de kransslagader en daardoor minder kans op hartziekten. Dat stellen