6 vitamine C-mythen ontkracht

6 vitamine C-mythen ontkracht

Luister naar dit artikel

Vitamine C, ook bekend als ascorbinezuur, is een van de meest besproken (en bestudeerde) vitamines op de planeet. Ondanks alle wetenschappelijke gegevens hebben we nog steeds te veel mensen in de war over de voordelen ervan – dankzij veel misleidende ‘voedingswaarde’ artikelen.


Steun Health Bytes: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en de leugens aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


Maar om duidelijk te zijn, vitamine C is absoluut essentieel voor de gezondheid van hart en bloedvaten en het immuunsysteem.

In de jaren 80 koppelde Nobelprijswinnaar Linus Pauling vitamine C definitief aan de gezondheid van het hart – en benadrukte hij het belang van voldoende suppletie. Nu zetten integratieve cardiologen – waaronder Mathias Rath, M.D. en Thomas E. Levy, MD, JD – het levensreddende werk van Pauling voort.

Helaas zien teveel conventioneel opgeleide artsen hoge dosis vitamine C-therapie met scepsis – hoe indrukwekkend de resultaten ook zijn. Dat gezegd hebbende, zullen we ons vandaag concentreren op 6 van de grootste mythen rond vitamine C.

Belangrijk punt: vitamine C-tekort wordt geassocieerd met hartaandoeningen

In de theorie van Linus Pauling is hartziekte eigenlijk een manifestatie van vitamine C-tekort. En atherosclerose – met de bijbehorende plaque-afzettingen – is de poging van het lichaam om de scheuren in slagaders te genezen die worden veroorzaakt door het tekort aan vitamine C.

Suppletie met hoge dosis vitamine C herstelt de gezondheid van het hart op twee manieren.

Vitamine C vangt schadelijke vrije radicalen op die oxidatieve stress veroorzaken, terwijl het fungeert als een belangrijke bouwsteen voor collageen – een eiwit dat nodig is om de genezing, structuur en stabiliteit in slagaders te bevorderen.

Sinds de jaren tachtig hebben tal van studies de theorie van Pauling bevestigd.

In een artikel gepubliceerd in Journal of Cardiology and Current Research, rapporteerden onderzoekers dat hoge dosis vitamine C een hartaanval en beroerte tot 98 procent vermindert.

Laten we het nu hebben over die 6 vitamine C-mythen.

Mythe # 1: Er zijn geen studies over vitamine C

In zijn boek Primal Panacea noemt dr. Levy, de hooggedoseerde vitamine C-pionier, deze verklaring ‘medische wanpraktijken’ en zegt dat het begrijpelijk zou zijn als het wordt geuit door een monteur of steenhouwer – maar niet door een arts.

Dr. Levy wijst erop dat een eenvoudige PubMed-zoekopdracht meer dan 60.000 onderzoeken naar vitamine C oplevert – waarvan vele positieve effecten op de menselijke gezondheid hebben.

Dr. Levy, een board-gecertificeerde cardioloog, heeft uitgebreid geschreven over vitamine C, inclusief een mijlpaalreview van 650 peer-reviewed onderzoeken naar het effect van oxidatieve stress op vitamine C-niveaus – en over het vermogen van vitamine C om atherosclerose om te keren.

Mythe # 2: Er is geen bewijs dat vitamine C werkt

Nogmaals, dit is absurd.

Dr. Levy verwijst naar meer dan 1200 onderzoeken die gunstige effecten aantonen – en zegt dat dit alleen maar “krassen” veroorzaakt van wat bekend is over de therapeutische mogelijkheden van vitamine C.

En er is een probleem met wat een ‘studie’ is.

Om door de medische gemeenschap te worden erkend, zegt Dr. Levy, moet een onderzoek groot, gerandomiseerd, placebo-gecontroleerd en dubbelblind zijn.

Op het eerste gezicht lijkt dat redelijk. Maar ben je klaar voor een shocker?

Dr. Levy beweert dat de meeste medicijnen die momenteel in gebruik zijn dit soort rigoureuze studies missen! (Dus waarom wordt vitamine C strenger gemaakt?)

Dr. Levy wijst erop dat een groep patiënten IV hooggedoseerde vitamine C toegediend krijgt onder nauwlettend gecontroleerde (ziekenhuis) omstandigheden “niet meetelt” als een studie – zelfs als alle patiënten genezen zijn!

Om bewijs van de werkzaamheid van vitamine C te zien, hoeft men niet verder te kijken dan het verbazingwekkende succes van Dr. Paul Marik in het Sentara Norfolk Hospital.

Dr. Marik gebruikt een mix van intraveneuze vitamine C, thiamine en corticosteroïden om sepsis te behandelen, een levensbedreigende systemische infectie. Tot op heden heeft de baanbrekende therapie 150 patiënten gered van een vrijwel zekere dood.

Mythe # 3: Vitamine C is onveilig

Met een overtreffend veiligheidsprofiel (en geen bekende dodelijke dosis) lijkt vitamine C een van de veiligste stoffen op aarde. Natuurlijke gezondheidsexperts merken zelfs op dat gewoon water giftiger is dan vitamine C.

En vitamine C lijkt zelfs bij hoge doses vrij te zijn van gevaarlijke bijwerkingen.

De Rath-aanbevelingen kunnen meer dan 10.000 mg vitamine C per dag vereisen – en sommige artsen gebruiken routinematig doses van 250.000 mg tot 300.000 mg per dag. Dit is een absoluut bedrag dat maar liefst meer dan 3.000 keer de ADH is – maar er zijn geen ernstige bijwerkingen gemeld.

Neem natuurlijk eerst contact op met uw integrerende arts voordat u begint met een suppletieroutine.

Het is de moeite waard erop te wijzen: farmaceutische medicijnen die in ziekenhuizen worden toegediend, doden jaarlijks duizenden patiënten. In feite meldt een recente Johns Hopkins-studie dat 250.000 mensen elk jaar sterven aan medische fouten – waardoor het de derde belangrijkste doodsoorzaak in de natie is, direct achter hartziekten en kanker!

Dus moet men zich afvragen, waarom alle “controverse” rond een niet-toxische stof zoals vitamine C?

Mythe # 4: Vitamine C veroorzaakt nierstenen

Deze mythe is gebaseerd op een medisch feit, maar is toch een mythe.

Experts zeggen dat vitamine C – onder bepaalde omstandigheden en in bepaalde vormen – kan bijdragen aan de productie van oxalaat, wat op zijn beurt kan bijdragen aan nierstenen.

Maar Dr. Levy merkt op dat alleen de aanwezigheid van hoog oxalaat niet voldoende is om nierstenen te maken.

Voor velen werd de zaak tot rust gebracht door een rigoureuze 14-jarige studie van 85.557 vrouwen, uitgevoerd door onderzoekers aan de prestigieuze Harvard Medical School – waarin het team geen enkel verband vond tussen vitamine C-inname en nierstenen.

Vitamine C is verder bevestigd door aanvullende studies, waaruit blijkt dat de voedingsstof de incidentie van nierstenen daadwerkelijk verlaagt.

Mythe # 5: Je kunt voldoende vitamine C binnenkrijgen via een dieet

De huidige ADH voor niet-rokende volwassenen is een schamele 60 mg vitamine C per dag – ruwweg de hoeveelheid in één kleine sinaasappel. Hoewel dit voldoende is om de ernstige medische aandoening bekend als scheurbuik te voorkomen, beschouwen natuurlijke gezondheidsdeskundigen het als belachelijk laag.

Natuurlijk is meer vitamine C nodig om atherosclerose en hartaandoeningen te bestrijden. Eén studie toonde zelfs aan dat het bij 60 procent of meer van de bevolking 1500 mg per dag kost om atherosclerose te voorkomen of om te keren.

Dit zou het consumeren van meer dan een dozijn rode pepers en bijna twee dozijn sinaasappels vereisen – meer dan de meeste mensen bereid zijn te eten. En als u bedenkt dat veel mensen het standaard Amerikaanse dieet (SAD) consumeren, dat notoir weinig verse groenten en fruit bevat, is de behoefte aan hoogwaardige suppletie voor de meeste mensen duidelijk.

Het doet natuurlijk geen pijn om ook je vitamine C-inname via de voeding te verhogen – wat je kunt doen door organische citrusvruchten, rode pepers, aardbeien, kiwi’s en broccoli te eten.

Onthoud: een breed scala aan factoren – waaronder infectie, lichamelijke en emotionele stress, problemen met de tandtoxiciteit, roken, alcoholgebruik, medicijnen en milieutoxines – kan de voorraad aan vitamine C in het lichaam afvoeren.

Mythe # 6: Overmatige hoeveelheden vitamine C worden uitgescheiden via urine

Voorstanders van vitamine C zeggen dat dit lijkt op het feit dat water in de urine wordt uitgescheiden – wat betekent dat het niet nodig is door het lichaam – een duidelijk misleidend geloof.

De waarheid is dat water vele levensonderhoudende functies vervult voordat het wordt uitgescheiden – en hetzelfde geldt voor vitamine C. Het is waar dat vitamine C in water oplosbaar is – en het wordt uitgescheiden via urine. Maar niet voordat het een groot aantal cardiovasculaire voordelen oplevert.

Dus, afgezien van mythen, weten we dat vitamine C effectief, niet-toxisch en veilig is. Met hartziekten die 640.000 levens per jaar claimen, lijkt het onveilig om vitamine C niet te gebruiken om ongewenste gezondheidsuitkomsten te voorkomen.

Bronnen:

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte gezondheid niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie Zodat wij de praktijken van Big Pharma aan het licht kunnen blijven brengen!

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen Big Pharma!

Previous Stop maculaire degeneratie en verbeter het gezichtsvermogen met deze 7 plantaardige stoffen
Next De veiligheid van aspartaam is vernietigd in een nieuwe onafhankelijke analyse

About author

redactie
redactie 4589 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Natuurlijk

Ziektes genezen met water

Luister naar dit artikel De Oostenrijkse natuuronderzoeker Viktor Schauberger baseerde zijn uitvindingen op processen die hij in de natuur waarnam. Hij begon als eenvoudige boswachter, maar eindigde in het rijtje

Natuurlijk

Gewone kruidenplanten zoals heilig basilicumblad en sesamzaad hebben therapeutische effecten tegen ontstekingen

Luister naar dit artikel Ontsteking is door veel onderzoeken in verband gebracht met de ontwikkeling van chronische ziekten. Onder normale omstandigheden vergemakkelijkt een ontsteking de eliminatie van ziekteverwekkers en bevordert

Natuurlijk

Koffieklysma: krachtige leverreiniging

Luister naar dit artikel “Een koffieklysma is misschien het krachtigste hulpmiddel voor het ontgiften van de lever”, aldus de Engelse voedingsdeskundige Barbara Wren. Hoe werkt koffieklysma? Een koffieklysma werkt op