Colloïdaal zilver gemaakt met ghanera-extract heeft antikanker- en antimicrobiële eigenschappen – studie

Colloïdaal zilver gemaakt met ghanera-extract heeft antikanker- en antimicrobiële eigenschappen – studie

Luister naar dit artikel

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen!

Ghanera (Nothapodytes nimmoniana) is een kleine bloeiende boom die voorkomt in India. Het draagt langwerpige vruchten die paarsachtig zijn wanneer ze rijp zijn en slechts enkele zaden bevatten. Ghanera staat bekend als een rijke bron van camptothecine (CPT), een topoisomerase-remmer die mogelijk ovariële en kleine longkankers kan behandelen. Onlangs ontdekten onderzoekers van Bharathidasan University in India een andere toepassing voor ghanera: het fruit-extract kan worden gebruikt als een aftoppingmiddel in de biosynthese van nanodeeltjes met sterke antikanker- en antimicrobiële activiteiten.

Waarom nanodeeltjes?

Nanodeeltjes zijn lang bestudeerd vanwege hun potentieel bij toediening van geneesmiddelen. Onderzoekers geven er de voorkeur aan ze te gebruiken omdat ze kunnen worden aangepast aan een specifiek doel; ze kunnen zich bijvoorbeeld alleen op zieke cellen richten om directe therapie mogelijk te maken. Nanodeeltjes verminderen ook de schade aan gezonde cellen in het lichaam als ze als vehikel worden gebruikt, omdat ze specifieker kunnen zijn. Ze zijn ook nuttig bij medische diagnoses omdat ze vroege detectie van ziekten mogelijk maken.

Metalen nanodeeltjes zijn daarentegen goede stabilisatoren bij de synthese van nanodeeltjes vanwege hun elektrische, optische, chemische en mechanische eigenschappen. In deze studie, gepubliceerd in het tijdschrift Food Science and Human Wellness, synthetiseerden de onderzoekers zilveren nanodeeltjes (AgNPs) en gebruikten ze een vloeibaar extract van rijp ghanera-fruit als aftoppingmiddel. Aftopmiddelen worden vaak gebruikt in de synthese van colloïden om overgroei te stoppen en de structurele kenmerken van nanodeeltjes te beheersen.

De onderzoekers karakteriseerden de AgNP’s die ze produceerden met behulp van UV-analyse en röntgendiffractie. Ze gebruikten scanning elektronenmicroscopie om te bevestigen dat de AgNP’s een bolvorm hadden en dat de deeltjes in grootte van elkaar verschilden.

AgNP’s gemaakt met ghanera fruitextracten kunnen zich verdedigen tegen bacteriën en kankercellen doden
De onderzoekers vergeleken het ghanera-fruitextract en de AgNP’s in termen van fenolstoffen, tannines en flavonoïde-inhoud. Zoals ze verwachtten, had het fruitextract hogere hoeveelheden van elke verbinding dan de AgNP’s. Het vertoonde ook een betere antioxiderende werking, wat bewijst dat de ghanera-vrucht rijk is aan fytochemicaliën die oxidatieve stress kunnen bestrijden.

In termen van antimicrobiële activiteit bleken AgNP’s krachtiger tegen Bacillus subtilis, Pseudomonas aeruginosa, Klebsiella pneumoniae, Staphylococcus aureus en Escherichia coli. B. subtilis veroorzaakt infecties van het maagdarmkanaal bij mensen, terwijl P. aeruginosa, K. pneumoniae en S. aureus luchtweginfecties veroorzaken. E. coli maakt deel uit van de normale microflora van de menselijke darm, maar sommige stammen kunnen urineweginfecties, buikkrampen, bloedarmoede en zelfs nierfalen veroorzaken.

De onderzoekers vonden de AgNP’s met kleinere deeltjesgroottes effectiever te zijn tegen bacteriën vanwege hun grote oppervlakten. Het hebben van grote oppervlakken, legden ze uit, betekende dat er meer ruimte was voor interactie met bacteriën. Ze stelden ook voor dat AgNP’s bacteriën doden door zich te hechten aan hun celoppervlak en hun permeabiliteit en ademhaling te verstoren. AgNP’s kunnen ook het vermogen hebben om in bacteriële cellen te penetreren.

Toen onderzoekers de cytotoxiciteit van zowel ghanera-extract als AgNP’s op HeLa-cellen testten, ontdekten ze dat AgNP’s de proliferatie van die kankercellijn kunnen remmen. Ze observeerden dat de levensvatbaarheid van cellen afnam, omdat ze de concentratie van AgNP’s verhoogden, wat suggereert dat AgNP’s een sterk antikankerpotentieel hebben.

Op basis van hun bevindingen concludeerden de onderzoekers dat AgNPs gesynthetiseerd met behulp van ghanera fruit extract een veelbelovende kandidaat voor biomedische toepassingen kunnen zijn vanwege hun krachtige antimicrobiële en antikankeractiviteiten.

Bronnen:

Science.news

ScienceDirect.com

NCBI.NLM.NIH.gov

UnderstandingNano.com

Pubs.ACS.org


Bedankt voor het doneren aan Healthbytes.me

Healthbytes.me wil alle gulle lezers bedanken die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving voort te zetten over alles wat er wordt verzwegen door Big Pharma wereldwijd en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen. Healthbytes.me is al 8 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we u niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en features over alles. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dit wel doen, dan kan dat via

Ideal, creditcard, Crypto Valuta of Paypal.

Previous Brussel wordt de eerste grote stad om 5G te stoppen vanwege gezondheidseffecten
Next Ongelooflijke negatieve bijwerking van het nemen van de anticonceptiepil - plus 5 andere gezondheidsrisico's onthuld

About author

redactie
redactie 4499 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Onderzoek

Meditatie en yoga veranderen je lichaam. Ontdek welke verrassende effecten dit heeft

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Onderzoek

Wetenschap: door vitamine D kun je in Superman veranderen

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Onderzoek

Groene thee en wortels kunnen dementie omkeren, en het geheugen herstellen

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat