Zijn cranberry’s echt zo gezond?

Zijn cranberry’s echt zo gezond?

Luister naar dit artikel

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen!

Van cranberrysap wordt gezegd dat het helpt tegen infecties van de urinewegen, zoals een blaasontsteking, en de bessen zouden chemische stoffen bevatten met een krachtige antibacteriële werking. Wetenschappelijk onderzoek naar het effect van cranberry’s leverde echter wisselende resultaten op. Dit zou onder meer het gevolg kunnen zijn van sterk wisselende hoeveelheden van actieve bestanddelen in sappen en supplementen.
De meest recente Cochrane review van studies naar het effect van cranberry’s, dateert van 2012. Daarbij werden de gegevens van 24 studies met 4473 deelnemers geanalyseerd en daaruit kwam naar voren dat cranberry’s niet effectiever zijn voor het voorkomen van urineweginfecties dan een placebo. Maar uit de overzichtsstudie bleek ook dat cranberry producten het aantal infecties onder vrouwen met terugkerende urineweginfecties kan verminderen.
Cranberries bevatten chemische stoffen, proanthocyanidinen genaamd, die kunnen voorkomen dat E. coli bacteriën zich vastzetten op de wanden van de blaas en zo wordt de eerste stap in het infectieproces voorkomen. Als de bacteriën zich niet kunnen vasthouden aan een cel, kunnen ze zich niet vermenigvuldigen en giftige stoffen produceren.
Proanthocyanidinen zijn ook actief op andere plaatsen in het lichaam. Er zijn ook studies die suggereren dat cranberry’s kunnen helpen tandbederf te verminderen, dat ze H. pylori infecties (een oorzaak van zweren) kunnen onderdrukken en dat ze het risico op atherosclerose verlagen door het remmen van plaatjesaggregatie en verminderen van cholesterol.
Het cranberrysap dat je vindt in de supermarkt bevat toegevoegde zoetstoffen of worden vermengd met zoetere sappen. Om genoeg van de actieve cranberry ingrediënten binnen te krijgen, moet je kiezen voor een drankje met minstens 25% zuiver cranberrysap en daarvan 250 tot 300 ml per dag drinken.
Bron


Bedankt voor het doneren aan Healthbytes.me

Healthbytes.me wil alle gulle lezers bedanken die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving voort te zetten over alles wat er wordt verzwegen door Big Pharma wereldwijd en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen. Healthbytes.me is al 8 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we u niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en features over alles. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dit wel doen, dan kan dat via

Ideal, creditcard, Crypto Valuta of Paypal.

Previous Coca-Cola: de perfecte WC-reiniger
Next 12 redenen waarom bananen beter zijn dan pillen

About author

redactie
redactie 4487 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Onderzoek

Herhaald gebruik van antibiotica bij kinderen verhoogt kans op obesitas en astma

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Onderzoek

De veiligheid van aspartaam is vernietigd in een nieuwe onafhankelijke analyse

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Onderzoek

WETENSCHAPPERS: KANKER DOOR ZONLICHT EEN MYTHE

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat