Schokkende draai: zuivelvet kan je hart beschermen, niet schaden

Schokkende draai: zuivelvet kan je hart beschermen, niet schaden

Luister naar dit artikel

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen!

Verzadigd vet is slecht! Nee dat is het niet! Het is goed voor je! Over gemengde signalen van de wetenschap gesproken. U hoorde waarschijnlijk tijdens het opgroeien dat verzadigd vet de weg was naar hartaanvallen en beroertes, maar de afgelopen jaren is uit onderzoek gebleken dat verzadigd vet misschien niet de vijand is van de hartslagader die men ooit dacht te zijn. Je kunt genieten van zuivelproducten zonder bang te hoeven zijn voor de verzadigde vetten die erin zitten.

Ga je gang en spreid wat boter op die boterham.

De studie is afkomstig van onderzoekers van het Health Science Center van de Universiteit van Texas in Houston. De auteurs vonden “geen significant verband” tussen zuivelvetten en het risico op hartziekten of beroertes.

In een nogal schokkende wending ontdekten ze dat een vetzuur in zuivelproducten het risico op overlijden door hart- en vaatziekten juist kan verminderen.

Studiedetails

De studie omvatte 22 jaar en omvatte bijna 3.000 volwassenen van 65 jaar en ouder. Wetenschappers maten de bloedspiegels van 3 verschillende vetzuren in zuivelproducten vanaf 1992, en vervolgens opnieuw 6 en 13 jaar later.

Degenen met een hoger vetzuurgehalte – door onderzoekers beschouwd als een teken van hogere zuivelconsumptie – hadden een 42% lager risico om te overlijden aan een beroerte.

Marcia Otto, Ph.D., de eerste en corresponderende auteur en assistent-professor van de studie in de Afdeling Epidemiologie, Menselijke Erfelijkheid en Milieuwetenschappen aan de UTHealth School of Public Health, zei:

“Onze bevindingen ondersteunen niet alleen, maar versterken aanzienlijk, het groeiende aantal bewijzen dat suggereert dat zuivelvet, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, het risico op hartaandoeningen of algemene mortaliteit bij oudere volwassenen niet verhoogt. Naast het feit dat ze niet bijdragen aan de dood, suggereren de resultaten dat een vetzuur dat in de zuivel aanwezig is, het risico op overlijden als gevolg van hart- en vaatziekten, met name door een beroerte, kan verlagen. “

De woorden van Otto staan ver af van die in de Dieetrichtlijnen 2015-2020 voor Amerikanen, waarin staat dat mensen vetvrije of magere zuivelproducten, inclusief melk en / of verrijkte sojadranken moeten consumeren. En, zoals Otto opmerkt, bevatten de meeste vetvrije en magere zuivelproducten heel veel toegevoegde suikers, wat kan leiden tot dezelfde gezondheidsproblemen die ze zouden moeten voorkomen.

Dat was trouwens opzettelijk. In de jaren zestig betaalde de suikerindustrie de wetenschappers van Harvard om ‘studies’ te schrijven waarin suiker in een positief licht en vet werd geplaatst in een gezondheidsvernietigend licht. Tientallen jaren later lijkt het erop dat veel wetenschappers en artsen nog steeds niet hebben gebroken met die frauduleuze bevindingen.

Otto en haar team erkennen de gemengde boodschappen rondom voedingsrichtlijnen.

“Consumenten zijn blootgesteld aan zoveel verschillende en tegenstrijdige informatie over voeding, met name in relatie tot vetten. Het is daarom belangrijk om degelijke studies te hebben, zodat mensen meer gebalanceerde en geïnformeerde keuzes kunnen maken op basis van wetenschappelijk feiten dan van geruchten. “

Bronnen:

Philly Voice

The University of Texas


Bedankt voor het doneren aan Healthbytes.me

Healthbytes.me wil alle gulle lezers bedanken die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving voort te zetten over alles wat er wordt verzwegen door Big Pharma wereldwijd en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen. Healthbytes.me is al 8 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we u niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en features over alles. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dit wel doen, dan kan dat via

Ideal, creditcard, Crypto Valuta of Paypal.

Previous Deze algemene huishoudelijke gifstoffen vergiftigen kinderen
Next Hoe olijfolie uw risico op een hartaanval en beroerte vermindert

About author

redactie
redactie 4499 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Onderzoek

Waarschuwing: waarom je water nooit opnieuw moet koken!

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Onderzoek

Vitamine K stopt de groei van kankertumoren, onthult een nieuwe studie

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Natuurlijk

Onderzoekers ontdekken een combinatie van cannabis en paddenstoelen die "meer dan 90% van de darmkankercellen doodt"

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat