NIEUW onderzoek onthult hoe slapeloosheid en korte slaap de gezondheid van uw hersenen beïnvloeden

NIEUW onderzoek onthult hoe slapeloosheid en korte slaap de gezondheid van uw hersenen beïnvloeden

Luister naar dit artikel

Zoals veel mensen wordt u misschien een of zelfs twee keer per nacht wakker. Hoewel dit vaak voorkomt, kunnen deze nachtelijke ontwakingen een schadelijk effect hebben op de gezondheid van uw hersenen, vooral als u moeite heeft om weer in slaap te vallen.


Steun Health Bytes: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en de leugens aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


Recent onderzoek benadrukt zelfs de nadelige gevolgen van onvoldoende slaap en slapeloosheid voor de hersenen. In dit artikel gaan we dieper in op de details van dit slaaponderzoek en geven we waardevolle tips om de kwaliteit van je slaap te verbeteren.

Zweedse wetenschappers onderzoeken hoe slaapkwaliteit verband houdt met dementie

In het Swedish National March Cohort was een prospectieve studie bedoeld om het potentiële verband tussen slaapkwaliteit, duur en het ontstaan van dementie te onderzoeken. Hoewel onderzoekers een verband vermoedden, bleven er vragen bestaan over de vraag of slapeloosheidssymptomen een legitiem risico vormden voor de ontwikkeling van dementie.

De studie richtte zich op een groep van 22.078 volwassenen van middelbare en oudere leeftijd die vrij waren van dementie en beroerte. Na een follow-upperiode van 19,2 jaar werden gevallen van dementie minutieus gedocumenteerd.

De onderzoekers gebruikten de Karolinska Slaapvragenlijst om slapeloosheidssymptomen en slaapduur te beoordelen, en uiteindelijk de risicoverhoudingen te bepalen via multivariabele Cox-proportionele risicomodellen.

Slapeloosheid en korte slaap vormen een “dubbel probleem” voor het risico op dementie

Wanneer ze werden vergeleken met studiedeelnemers die bij aanvang geen slapeloosheid hadden, vertoonden degenen die slapeloosheidssymptomen vertoonden, een hoger percentage dementie bij het follow-uppunt van de studie van 19,2 jaar. Degenen die meer moeite hadden om in slaap te komen en het toch niet moeilijk vonden om in slaap te blijven of vroeg in de ochtend wakker te worden, hadden een grotere kans om dementie te ontwikkelen.

Bovendien was een relatief korte slaapduur gekoppeld aan een verhoogd risico op dementie. Uit daaropvolgende analyses blijkt dat de symptomen van slapeloosheid het risico op dementie verhogen bij degenen die minder dan zeven uur per nacht slapen.

De auteurs van het onderzoek merkten op dat de symptomen van slapeloosheid het risico op dementie verhoogden bij degenen die minimaal zeven uur slaap hadden, vergeleken met degenen die geen slapeloosheid hadden.

Het is echter vermeldenswaard dat een korte slaapduur de kans op slapeloosheidsdementie niet verder verergerde. Als gevolg hiervan concludeerden de auteurs van het onderzoek dat een korte slaapduur en slapeloosheid beide het risico op dementie verhogen bij middelbare en oudere volwassenen.

Ontgrendel de geheimen voor een goede nachtrust met deze 10 natuurlijke oplossingen

Worstel je met slapen? Deze holistische tips, gecombineerd met een paar onconventionele trucs, kunnen u helpen verkwikkende rust en vredige nachten te ervaren.

  1. Bewust eten vóór het slapen gaan: onthoud 2-3 uur voor het slapen gaan van eten en drinken. Vermijd cafeïne (inclusief chocolade) gedurende 4-5 uur voor het slapen gaan.
  2. Zweet het uit: oefen regelmatig, maar probeer uw training een paar uur voor het slapengaan af te ronden. Lichamelijke activiteit kan u helpen sneller in slaap te vallen en dieper uit te rusten.
  3. Optimaliseer uw slaapomgeving: Vernieuw uw slaapkamer voor een betere slaapkwaliteit. Gebruik witte-ruismachines aan weerszijden van de kamer om verstoringen te maskeren. Installeer verduisteringsgordijnen om ongewenst licht buiten te houden en uw lichaam te laten weten dat het tijd is om te gaan slapen.
  4. Aarden met de natuur: Breng tijd door met wandelen op gras of verbinding maken met de natuur. Jezelf aarden kan helpen stress te verminderen en het slaappatroon te verbeteren.
  5. Avondrituelen: Ontwikkel een rustgevende avondroutine. Gebruik ontspanningstechnieken, zoals meditatie, diepe ademhaling of een warm bad, om uw lichaam en geest voor te bereiden op rust.
  6. Digitale detox: Vermijd schermen (telefoons, computers, tv’s) minstens een uur voor het slapengaan. Het blauwe licht dat door schermen wordt uitgezonden, kan uw natuurlijke slaap-waakcyclus verstoren.
  7. Comfortabele slaapopstelling: Investeer in een comfortabele matras en kussens. De juiste slaapuitrusting kan uw slaapkwaliteit aanzienlijk verbeteren.
  8. Consistent schema: Probeer een regelmatig slaapschema aan te houden door elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en wakker te worden, zelfs in het weekend.
  9. Aromatherapie: Sommige geuren, zoals lavendel en kamille, staan bekend om hun ontspannende eigenschappen. Overweeg het gebruik van etherische oliën of zakjes in uw slaapkamer.
  10. Beperk stimulerende middelen: Verminder stimulerende middelen zoals nicotine en alcohol, vooral vlak voor het slapengaan. Deze stoffen kunnen uw slaapcyclus verstoren.

Combineer deze holistische benaderingen en levensstijlveranderingen om uw persoonlijke slaapverbeterende routine te creëren. Met een beetje experimenteren ontdek je de ideale combinatie voor een goede nachtrust.

Bronnen: Academic.oup.com, Medicalxpress.com

 

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte gezondheid niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie Zodat wij de praktijken van Big Pharma aan het licht kunnen blijven brengen!

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen Big Pharma!

Previous Veelgebruikt Amerikaans voedingsadditief, in de EU verboden, in verband met kanker en DNA-schade
Next Veerkracht vergroten: Kan koffie of thee het risico op kwetsbaarheid in uw latere jaren verminderen?

About author

redactie
redactie 4585 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Onderzoek

Bewerkt vlees, alcohol en overgewicht verhogen risico op maagkanker

Luister naar dit artikel Infectie van het maagslijmvlies met de bacterie helicobacter pylori wordt als de belangrijkste oorzaak van maagkanker beschouwd. Maar onze levenswijze speelt eveneens een hoofdrol. Steun Health

Onderzoek

Diabetes beter geregeld dankzij korte wandeling na het eten

Luister naar dit artikel Het is algemeen bekend dat lichaamsbeweging bij type 2 diabetes een gunstige uitwerking heeft op de bloedglucose. In een recente studie stelden wetenschappers uit Nieuw-Zeeland vast

Onderzoek

Allergieën overgedragen door genen van Neanderthalers

Luister naar dit artikel Tegenwoordig lijden veel mensen aan allergieën. Volgens twee wetenschappelijk studies van het Duitse Max Planck Instituut en het Franse Instituut Pasteur zouden die kunnen voortkomen uit