Verrassend boter NIEUWS: Verhoog de voedingswaarde met deze nootachtige lekkernijen

Verrassend boter NIEUWS: Verhoog de voedingswaarde met deze nootachtige lekkernijen

Luister naar dit artikel

Ben je eraan gewend om boter te beschouwen als een slechterik die de slagaders verstopt? Verrassing! Het blijkt dat boter toch geen voedingsveroorzaker is – en in feite de gezondheid kan bevorderen als het met mate wordt geconsumeerd. Een voorbeeld: boter, vooral de grasgevoerde variant, is rijk aan vitamine D, ontstekingsremmend boterzuur en geconjugeerd linolzuur (CLA), wat mogelijk kankerbestrijdende effecten heeft. Boteralternatieven gemaakt van noten en zaden kunnen echter hun mannetje staan als het gaat om het bieden van gezondheidsvoordelen.


Steun Health Bytes: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en de leugens aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


Verrassend genoeg behoort het beheersen van de gewichtstoename tot deze voordelen. Uit een recent onderzoek gepubliceerd in Nutrients blijkt dat noten gunstig zijn voor gewichtsbeheersing en het voorkomen van gewichtstoename op de lange termijn. Uit een ander onderzoek gepubliceerd in het European Journal of Nutrition bleek dat mensen die grotere hoeveelheden noten consumeerden in vijf jaar tijd minder aankwamen dan degenen die dat niet deden. Laten we eens kijken naar de verrassende voordelen van drie toonaangevende boteralternatieven – en zien waarom ze koemelkboter ‘waar voor zijn geld’ geven als het gaat om het ondersteunen van de gezondheid.

Van boter tot beter: ontdek de voedingsvoordelen van amandelboter

Amandelboter heeft een zachte maar delicate smaak. Een eetlepel van deze nootachtige spread bevat ongeveer 100 calorieën – ongeveer hetzelfde als koemelkboter – samen met 3,4 gram eiwit (aanzienlijk meer dan er in boter zit), 1,6 gram vezels (hetzelfde verhaal) en 9 gram hart- gezonde mono- en meervoudig onverzadigde vetten. Bovendien bevat een eetlepel amandelboter 3,9 mg vitamine E, wat nodig is voor een gezonde immuunfunctie. (Dit klinkt misschien als een bescheiden hoeveelheid, maar het vertegenwoordigt maar liefst 25 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor volwassenen!)

De portie bevat ook 44,6 mg magnesium, dat helpt bij het reguleren van de bloeddruk en de hartslag, en 55 mg calcium, noodzakelijk voor sterke botten. Ander goed nieuws is dat een dieet dat rijk is aan noten – vooral amandelen – in verband wordt gebracht met een verminderd risico op hartziekten, kanker en diabetes. Gebruik dit boteralternatief op pitabroodjes of volkoren crackers, serveer het als dip op een rauwkostschotel, meng het in je favoriete smoothie of voeg het toe aan recepten voor gebak.

Hazelnootboter kan het risico op atherosclerose verlagen

Met een geroosterde, nootachtige, lichtzoete smaak is hazelnootboter rijk aan hart-gezonde enkelvoudig onverzadigde vetzuren. En net als amandelen bevatten hazelnoten veel antioxidant vitamine E. Een portie van één ons (ongeveer 20 hazelnoten) bevat meer dan 4 gram nuttige voedingsvezels en 4 gram eiwit, wat betekent dat het twee belangrijke voedingsstoffen biedt die boter in veel kleinere hoeveelheden levert. – of helemaal niet.

Volgens een studie gepubliceerd in Nutrients werd een met hazelnoten verrijkt dieet geassocieerd met een significante verlaging van het LDL-cholesterol en een lager risico op hartziekten en atherosclerose. Ten slotte zijn hazelnoten rijk aan arginine – een hartvriendelijk aminozuur – samen met de antioxidantmineralen selenium en mangaan.

Geniet van dit heerlijke boteralternatief in smoothies, of serveer het bovenop havermout, yoghurt of fruit. (Het past bijzonder goed bij gesneden appels). Of gebruik deze notenmelk met een snufje kaneel om een kopje koffie te verbeteren.

Zonnebloempitboter zit boordevol vitamines en mineralen

Met één eetlepel die 100 calorieën, 8,8 gram vet (voornamelijk enkelvoudig onverzadigd) en 2,8 gram eiwit bevat, voldoet zonnebloempitboter aan veel van de ‘gezonde’ vakjes. Bovendien biedt de portie 49,8 mg magnesium, 16,7 mcg selenium, 3,7 mg vitamine E, 0,3 mg mangaan en 37,9 mcg foliumzuur, een B-vitamine waarvan wordt aangenomen dat het beroertes helpt voorkomen. Een ander “pluspunt” van zonnebloemzaadboter is dat het fytosterolen bevat waarvan wordt gedacht dat ze schadelijke cholesterol verlagen en de immuunrespons verbeteren.

Zonnebloempitboter heeft een nootachtige, delicate en licht aardse smaak. Verdeel het over wat gesneden appels of je favoriete groente. Selderij, bananen, rozijnen en wortels zijn allemaal goede partners voor dit bevredigende boteralternatief.

Het is gemakkelijk om je eigen boteralternatief helemaal zelf te maken

Om hazelnoot-, amandel- of zonnebloempitboter te maken, plaatst u eenvoudigweg twee kopjes biologische, geroosterde, zonder vel, gepelde noten of zaden in een keukenmachine en pulseert u ongeveer 30 keer om ze in kruimels te veranderen. Verwerk het mengsel totdat het een melige consistentie heeft bereikt – meestal ongeveer een minuut. Verwerk vervolgens in intervallen van één minuut, schraap de zijkanten en laat de keukenmachine elke keer 60 seconden rusten. (Het kan 10 tot 20 minuten verwerken en schrapen duren voordat het mengsel voldoende romig is). Overbrengen naar een steriele, luchtdichte glazen pot en na afkoelen in de koelkast bewaren. Je kunt deze boters opfleuren met een beetje zeezout of dadels naar smaak, samen met je favoriete kruiden of smaakstoffen, zoals kaneel, cacao, vanille of honing.

Gefeliciteerd! Je hebt een boteralternatief geproduceerd dat niet alleen heerlijk is (en veel goedkoper dan een variant die je in de winkel koopt), maar ook veganistisch, koolhydraatarm, glutenvrij en geschikt voor zowel ketogene als “Paleo” diëten.

Hoewel zuivelboter zijn voordelen heeft, zorgen deze gezonde notenboters ongetwijfeld voor een aangename verandering van tempo. Dus ga je gang, probeer ze eens en geniet ervan!

Bronnen:

 

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte gezondheid niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie Zodat wij de praktijken van Big Pharma aan het licht kunnen blijven brengen!

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen Big Pharma!

Previous Nieuwe studie koppelt beginnende colorectale kanker aan antibioticagebruik bij kinderen
Next Peer-reviewed tijdschrift: ‘Boosters’ verhogen het aantal Covid-infecties

About author

redactie
redactie 4589 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Natuurlijk

Deze vrouw had haar hele leven last van migraine, tot ze DEZE producten niet meer nam!

Luister naar dit artikel De 46-jarige Andrea Henson uit het Engelse Lincolnshire heeft al sinds haar twintigste zware migraineaanvallen. Na een extreme migraineaanval belandde Andrea zelfs in het ziekenhuis. Niemand

Natuurlijk

8 natuurlijke remedies voor nierstenen

Luister naar dit artikel Nierstenen zijn extreem pijnlijk en de cijfers zijn enorm! Volgens Reviews in Urology lijdt ongeveer 7% van de volwassen bevolking aan deze vreselijke aandoening. Over het

Natuurlijk

10 Voedingsmiddelen die je cellen vernieuwen.

Luister naar dit artikel Stress, vervuiling, en ziekten; je lichaam gaat door veel veranderingen op een dagelijkse basis. Je hebt extra maatregelen nodig om je lichaam op cellulair niveau te