Suikervervangers en lichaamsvet: nieuwe studie vindt verrassend verband

Suikervervangers en lichaamsvet: nieuwe studie vindt verrassend verband

Luister naar dit artikel

Helaas is light frisdrank elke dag een steunpilaar in het leven van miljoenen mensen. Sinds de ontdekking van aspartaam en andere niet-voedzame (giftige) zoetstoffen heeft er een explosie plaatsgevonden in de hoeveelheid ‘dieet’-voedingsmiddelen en -dranken die voor ons beschikbaar zijn.


Steun Health Bytes: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en de leugens aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


Talrijke onderzoeken hebben bewijs geleverd ter ondersteuning van de algehele veiligheid van kunstmatige zoetstoffen, maar een nog groter aantal onderzoeken heeft gewezen op aanzienlijke daarmee samenhangende risico’s. Uit een recent onderzoek blijkt zelfs dat er een mogelijk verband bestaat tussen gewichtstoename en specifieke suikervervangers. Of je er nu voor hebt gekozen om dieetzoetstoffen helemaal te vermijden of bedenkingen hebt bij suikervervangers, deze nieuwe studie rechtvaardigt verder onderzoek en overweging.

De verborgen impact van suikervervangers: een 20-jarig onderzoek naar langetermijnconsumptie

De kans is groot dat u op een bepaald moment in uw leven een dieetdrank of suikerarm voedsel heeft gedronken, en in veel gevallen heeft u dit misschien niet eens geweten. Sucralose, sorbitol, allulose en tal van andere zoetstoffen zonder suiker zitten in alles, van frisdrank en voedsel tot kauwgom en tandpasta. Ze bieden de zoetheid die we vaak nodig hebben om bepaalde producten te gebruiken of te consumeren zonder calorieën bij te dragen.

In het kader van dit onderzoek hebben we het niet over het consumeren van suikervervangers in kleine hoeveelheden, zoals tandenpoetsen of kauwgom. In deze studie werd gekeken naar het langdurig bovengemiddeld gebruik van suikervervangers over een periode van twintig jaar.

Opnieuw evalueren van de impact van suikervervangers: inzichten uit het onderzoek

Deze studie impliceert dat, hoewel suikervervangers minimale of geen calorieën bevatten, ze nog steeds invloed kunnen hebben op het lichaam. Eerdere studies hebben gesuggereerd dat er sprake is van een insulinegene reactie op niet-suikerzoetstoffen, wat suggereert dat het lichaam insuline kan afgeven als het wordt blootgesteld aan zoetigheid, zelfs als er geen suikercalorieën of glucose aanwezig zijn.

Insuline speelt een rol bij de vetopslag, dus als u een calorierijke maaltijd consumeert, zoals een fastfoodcombinatie, en een deel van die calorieën probeert te compenseren door light frisdrank te drinken, kan dit nog steeds een vetopslagmechanisme in de hersenen activeren.

Hoewel het vervangen van voedingsmiddelen en dranken met veel suiker traditioneel wordt aanbevolen voor het beheersen van diabetes en gewicht, roept dit onderzoek vragen op over de effectiviteit van dat advies.

Kan uw consumptie van suikervervangers uw gewicht beïnvloeden?

Het is belangrijk op te merken dat dit onderzoek geen oorzakelijk verband aantoont; er is niets in de resultaten dat erop wijst dat het simpelweg drinken van light frisdrank je dik maakt. Toch zorgden de makers van de studie ervoor dat ze verstorende variabelen bijhielden, zoals de algemene voeding van de deelnemers.

Zie je, er bestaat het idee dat mensen die light frisdrank drinken, dit vaak doen om anders slechte voedingskeuzes te compenseren. In dat scenario zijn de deelnemers misschien toch aangekomen omdat ze bovengemiddelde calorieën aten, maar de auteurs van het onderzoek hielden calorieën en voedsel bij. Hun bevindingen waren consistent in alle groepen en gaven aan dat een verhoogde inname van suikervervangers correleerde met een toename van intra-abdominaal en intramusculair vet, ongeacht de totale energie-inname.

Het is ook belangrijk op te merken dat deze toegenomen gewichtstoename aanwezig was bij sacharine en aspartaam, maar niet bij sucralose, om redenen die niet duidelijk zijn.

Zorg voor een evenwicht tussen zoetheid en gezondheid

Hoewel de auteurs van deze studie de noodzaak erkennen van meer onderzoek om de relatie tussen suikervervangers en gewichtstoename volledig te begrijpen, is het belangrijk om te erkennen dat het onwaarschijnlijk is dat een enkele toegeeflijkheid grote schade aanricht aan uw dieet of tot substantiële gewichtstoename zal leiden.

Het is echter de moeite waard om voorzichtig te zijn als u merkt dat u regelmatig aanzienlijke hoeveelheden suikervervangers consumeert, vooral binnen een verder gezond dieet. Deze buitensporige afhankelijkheid van suikervervangers zou mogelijk uw lovenswaardige dieetinspanningen kunnen ondermijnen. Bovendien blijft het volledige veiligheidsprofiel van deze vervangers onderwerp van voortdurend onderzoek.

Over het algemeen moeten individuen ernaar streven hun consumptie van suikerhoudende en gezoete voedingsmiddelen tot een minimum te beperken. Onze hersenen worden van nature aangetrokken door de aantrekkingskracht van zoetigheid, en het is opmerkelijk gemakkelijk om te veel te eten, zelfs met kunstmatige zoetstoffen. Of de hormonale systemen van ons lichaam onderscheid kunnen maken tussen nep- en echte suiker is een kwestie van discussie, maar ons bewuste bewustzijn kan dat zeker wel. Daarom is het verstandig om te overwegen de totale inname van zoete stoffen te verminderen om een betere algehele gezondheid te bevorderen.

Bronnen: Sciencedaily.com

 

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte gezondheid niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie Zodat wij de praktijken van Big Pharma aan het licht kunnen blijven brengen!

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen Big Pharma!

Previous De Duitse gezondheidsautoriteiten pleiten er bij de parlementaire commissie voor dat ze de nadelige vaccingebeurtenissen nog moeten evalueren omdat het er te veel zijn
Next Sulforafaan stopt kanker en bevordert ontgifting

About author

redactie
redactie 4589 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Onderzoek

Stress verlaagt de levensverwachting van vrouwen

Luister naar dit artikel Vrouwen werden tot nu toe altijd enkele jaren ouder dan mannen. Dat verschil neemt af. Deels komt dat door leefstijlfactoren, maar een ander deel valt te verklaren

Onderzoek

Medicijnen tegen diabetes kunnen uw risico op multiple sclerose verhogen

Luister naar dit artikel Diabetes type 2 is een chronische ziekte die alleen al in de VS meer dan 37 miljoen mensen treft. Veel mensen met diabetes zijn afhankelijk van

Onderzoek

Opgelet: emulgatoren in margarine en ijs gelinkt aan ziekte van Crohn en andere ontstekingsziekten

Luister naar dit artikel Stoffen die veelvuldig worden toegevoegd aan ijs, margarine, verpakt brood en veel ander bewerkt voedsel kunnen verschillende ontstekingsziekten veroorzaken, waaronder colitis ulcerosa en de ziekte van