Onderzoekers vinden microplastics in longen van levende mensen

Onderzoekers vinden microplastics in longen van levende mensen

Luister naar dit artikel

Minder dan twee weken nadat wetenschappers microplastics in menselijk bloed ontdekten, zei een team van onderzoekers in het VK woensdag dat de kleine deeltjes ook in de longen van mensen zijn gedetecteerd.
Onderzoekers van de University of Hull en Hull York Medical School analyseerden longweefsel van 13 mensen die een operatie ondergingen en vonden microplastics (MP’s) in 11 van de monsters, ook in weefsel uit het diepste deel van de longen – een ontdekking die de auteurs van de nieuwe studie alarmeerde.
“De luchtwegen zijn kleiner in de lagere delen van de longen en we hadden verwacht dat deeltjes van deze grootte zouden worden uitgefilterd of opgesloten voordat ze zo diep in de longen terechtkomen”, zegt Dr. Laura Sadofsky, hoofdauteur van het rapport dat in het tijdschrift is gepubliceerd. Science of the Total Environment, in een verklaring.
De onderzoekers gebruikten een spectroscopie om de soorten plastic te identificeren die ze vonden. Sommige van de deeltjes die ze vonden, waren zo klein als 0,003 millimeter.
Het meest voorkomende microplastic deeltje was polypropyleen, dat veel wordt gebruikt in plastic verpakkingen, textiel, spuiten en keukengerei.
Er werden 12 verschillende soorten microplastics in het weefsel gevonden en mannelijke patiënten hadden hogere niveaus van het materiaal in hun longweefsel. Elf microplastics werden gevonden in de bovenste delen van de longen van de patiënten, zeven werden gevonden in het weefsel van het middengedeelte van de longen en 21 in het onderste deel.
De bevindingen “ondersteunen inademing als een route van blootstelling aan MP”, schreven de auteurs.
“Dit is de eerste robuuste studie die microplastics in de longen van levende mensen laat zien”, vertelde Sadofsky aan de krant. “Deze data zorgen voor een belangrijke stap vooruit op het gebied van luchtvervuiling, microplastics en de menselijke gezondheid.”
Eerder hebben onderzoekers microplastics gevonden in longweefsel dat alleen uit autopsiemonsters was genomen.
Zoals World Unity in maart meldde, toonde nieuw onderzoek dat microplastics in menselijke bloedmonsters aantoonde dat het materiaal in organen zou kunnen blijven steken, maar het is nog niet duidelijk wat de exacte gezondheidseffecten van microplastics in menselijk weefsel zijn.
Een studie van longkankerpatiënten in de VS in 1998 vond plastic vezels in meer dan 100 weefselmonsters, waarbij 97% van de kankerachtige monsters de vezels bevatte en 83% van het niet-kankerachtige weefsel.
Een studie gepubliceerd in Exposure and Health vorige maand waarschuwde dat met de plasticvervuiling die naar verwachting zal verdubbelen in de waterwegen van de wereld in het komende decennium en de productie van plastic voor eenmalig gebruik naar verwachting met 30% zal groeien in de komende vijf jaar, “meer gedetailleerd onderzoek naar hoe micro- en nanoplastics beïnvloeden de structuren en processen van het menselijk lichaam, en of en hoe ze cellen kunnen transformeren en carcinogenese kunnen induceren, is dringend nodig.”
De nieuwe studie “zou een duidelijke reactie van de regering moeten uitlokken om een einde te maken aan alle zinloze plastics”, zegt Amelia Womack, plaatsvervangend leider van de Groene Partij in het Verenigd Koninkrijk.


Steun Health Bytes: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en de leugens aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te DonerenDe ontdekking van microplastics was “geen verrassing, maar nog steeds huiveringwekkend om bevestigd te zien”, zei het Cambridge, Engeland-chapter van Extinction Rebellion, de wereldwijde basisbeweging die directe acties organiseert die grote beleidsveranderingen vereisen om de planetaire noodsituatie te verminderen.


“We moeten deze hebzuchtmachine voor industriële vervuiling verslaan voordat hij alles vernietigt”, voegde de groep eraan toe.
Bronnen: Common Dreams

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte gezondheid niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie Zodat wij de praktijken van Big Pharma aan het licht kunnen blijven brengen!

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen Big Pharma!

Previous Onderzoek toont aan dat blootstelling aan huishoudelijke schoonmaakmiddelen even schadelijk kan zijn als uitlaatgassen van auto's
Next COVID-19 gekoppeld aan een verhoogd risico op bloedstolsels maanden later, blijkt uit onderzoek

About author

redactie
redactie 4585 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Onderzoek

Dit is een belangrijke oorzaak van een burn-out

Luister naar dit artikel Een op de zeven werknemers in Nederland heeft burn-outklachten. Hoe die ontstaan, is vaak niet helemaal duidelijk. Nieuw onderzoek werpt licht op de zaak: het gaat

Onderzoek

Veel meer vrouwen met HPV besmet dan gedacht

Luister naar dit artikel Het aantal vrouwen met een hpv-infectie – door het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken – is veel hoger dan werd aangenomen, schrijft de Volkskrant. Daardoor kan

Onderzoek

Harvard-onderzoekers: Glutenvrij eten verhoogt de kans op diabetes

Luister naar dit artikel De hype waait maar niet over. Nog steeds zweert zo’n 10 procent van de mensen bij een glutenvrij dieet. Ze geloven oprecht dat ze zich daardoor beter