COVID-19 gekoppeld aan een verhoogd risico op bloedstolsels maanden later, blijkt uit onderzoek

COVID-19 gekoppeld aan een verhoogd risico op bloedstolsels maanden later, blijkt uit onderzoek

Luister naar dit artikel

Een nieuwe studie uit Zweden heeft aangetoond dat degenen die COVID-19 oplopen een verhoogd risico hebben op bepaalde soorten bloedstolsels, die fataal kunnen zijn, tot zes maanden na infectie.
De observationele studie, donderdag gepubliceerd in het British Medical Journal, meldt een verhoogd risico op diepe veneuze trombose, een bloedstolsel in het been, tot drie maanden na besmetting met COVID-19; longembolie, een bloedstolsel in de long, tot zes maanden later en een “bloeding” tot twee maanden.
Volgens onderzoekers van Umea University waren deze voorvallen hoger bij patiënten met onderliggende gezondheidsproblemen en bij patiënten met ernstiger COVID-19.
Onderzoekers ontdekten ook dat er meer bloedstolselgerelateerde gebeurtenissen werden gemeld tijdens de eerste pandemische golf, vergeleken met de tweede en derde golf. Ze merken echter op dat dit te wijten kan zijn aan verbeteringen in de behandeling en vaccindekking bij oudere patiënten na de eerste golf van de pandemie.
De auteurs van het onderzoek zeggen dat de bevindingen suggereren dat COVID-19 een “onafhankelijke risicofactor” is voor bloedstolsels en bloedingen.
Onderzoekers zeggen dat de resultaten het belang benadrukken van het gebruik van medische behandelingen zoals bloedverdunners om de ontwikkeling van trombose tijdens de pandemie te voorkomen. Een dergelijke behandeling staat bekend als tromboprofylaxe.
“Onze bevindingen ondersteunen aantoonbaar tromboprofylaxe om trombotische gebeurtenissen te voorkomen, vooral voor patiënten met een hoog risico, en versterken het belang van vaccinatie tegen COVID-19”, schreven de auteurs van het onderzoek.
Hoewel een afzonderlijke studie die in augustus werd gepubliceerd, aantoonde dat bloedstolsels ook kunnen optreden na vaccinatie tegen COVID-19, zeggen experts dat het risico veel kleiner is in vergelijking met het risico op bloedstolsels door infectie.
Eerdere gegevens hebben aangetoond dat COVID-19 het risico op ernstige bloedstolsels, bekend als veneuze trombo-embolie of VTE, verhoogt, maar er is volgens onderzoekers weinig bewijs voor de duur van dit risico.
Om het risico op diepe veneuze trombose, longembolie en bloedingen, zoals gastro-intestinale bloedingen of een gebarsten bloedvat in de hersenen, na COVID-19-infectie te analyseren, keken onderzoekers tussen februari 2020 en mei 2021 naar meer dan een miljoen mensen met een bevestigde infectie met behulp van nationale registers in Zweden.
Volgens het onderzoek werd dit vervolgens vergeleken met de gegevens van meer dan vier miljoen mensen zonder COVID-19.
Onderzoekers analyseerden het risico op bloedstolsels in de periode nadat een persoon COVID-19-symptomen had ontwikkeld, vergeleken met voordat ze positief testten en lang nadat de tekenen van het virus waren verdwenen.
De studie vond een vijfvoudige toename van het risico op het ontwikkelen van diepe veneuze trombose, een 33-voudige toename van het risico op een longembolie en een bijna tweevoudige toename van het risico op een bloeding in de 30 dagen na infectie.
Hoewel de risico’s het hoogst waren bij patiënten met een ernstigere ziekte, hadden degenen met milde COVID-19 die geen ziekenhuisopname nodig hadden een drievoudig verhoogd risico op diepe veneuze trombose en een zevenvoudig verhoogd risico op longembolie. Er was geen gemeld verhoogd risico op bloedingen bij degenen die milde infecties hadden.
Omdat dit een observationele studie was, zeggen onderzoekers dat ze COVID-19 niet kunnen vaststellen als de oorzaak van deze bloedstolsels, maar hebben ze een paar theorieën over waarom het gebeurt. Deze mogelijkheden zijn onder meer dat het virus een direct effect heeft op de cellaag die bloedvaten vormt, een ontstekingsreactie op het virus of het lichaam dat op ongepaste tijden bloedstolsels maakt.
Onderzoekers erkenden ook “verschillende beperkingen” die hun bevindingen mogelijk hebben beïnvloed, waaronder beperkte COVID-19-tests tijdens de eerste golf en ondergediagnosticeerde bloedstolsels bij patiënten.
Ondanks dergelijke beperkingen zeggen onderzoekers dat hun bevindingen “grotendeels consistent” zijn met vergelijkbare onderzoeken naar het verband tussen COVID-19 en trombo-embolische voorvallen.
In een begeleidend redactioneel commentaar over de studie, ook gepubliceerd op donderdag in het British Medical Journal, merken onderzoekers van de Universiteit van Glasgow op dat regeringen maatregelen op het gebied van de volksgezondheid afschaffen en overgaan op een “live with COVID”-benadering voor het beheersen van de pandemie, ondanks de aanhoudende opkomst van nieuwe, meer overdraagbare varianten van zorg.
Ze zeggen echter dat de nieuwe studie een belangrijke herinnering is aan “de noodzaak om waakzaam te blijven voor de complicaties die gepaard gaan met zelfs milde SARS-CoV-2-infectie, waaronder trombo-embolie.”


Steun Health Bytes: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en de leugens aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


Redactie: Bovenstaand onderzoek mist in onze beleving een heel belangrijk detail: De meldingen over bloedstolsels, hersenbloedingen en trombose kwamen pas NADAT vaccins werden uitgerold en niet daarvoor, en aangezien we toen al een jaar lang leefden met Covid zijn wij van mening dat de vaccins de belangrijkste oorzaak van bovenstaande zijn.

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte gezondheid niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie Zodat wij de praktijken van Big Pharma aan het licht kunnen blijven brengen!

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen Big Pharma!

Previous Onderzoekers vinden microplastics in longen van levende mensen
Next Crimineel gedrag Big Pharma: Pfizer gebruikte Nigeriaanse kinderen als 'menselijke proefkonijnen'

About author

redactie
redactie 4589 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Onderzoek

Maken kassabonnetjes je ziek?

Luister naar dit artikel Tijdschrift Eos besteedt deze maand aandacht aan hormoonverstorende stoffen in onze dagelijkse omgeving. Die stoffen zitten volgens Eos in honderden alledaagse producten, waaronder plastic verpakkingen, cosmetica

Onderzoek

Kankerverwekkende palmolie voornaamste ingrediënt Nutella

Luister naar dit artikel Er is een afbeelding verschenen die laat zien dat palmolie een van de voornaamste ingrediënten is in een pot Nutella, samen met een gigantische hoeveelheid suiker.

Onderzoek

Suiker heeft zelfde effect op het brein als cocaïne

Luister naar dit artikel Overmatige consumptie van suiker verhoogt het dopamineniveau op bijna dezelfde manier als drugs zoals cocaïne en morfine. Dat blijkt uit onderzoek van wetenschappers van de Queensland