Microklonters: de sleutel tot long Covid?

Microklonters: de sleutel tot long Covid?

Luister naar dit artikel

Een van de grootste mislukkingen tijdens de Covid-19-pandemie is onze trage reactie bij het diagnosticeren en behandelen van langdurige Covid. Maar liefst 100 miljoen mensen wereldwijd lijden aan long Covid. Dat duizelingwekkende aantal zal uiteindelijk veel hoger zijn, als we er rekening mee houden dat diagnoses nog steeds ontoereikend zijn, en dat we nog steeds niet weten wat de impact van Omicron en toekomstige varianten zal zijn.
Patiënten met langdurige Covid-klachten klagen over tal van symptomen, waarvan de belangrijkste terugkerende vermoeidheid en hersenmist, spierzwakte, buiten adem zijn en een laag zuurstofgehalte hebben, slaapproblemen en angst of depressie zijn. Sommige patiënten zijn zo ziek dat ze niet kunnen werken of zelfs maar een paar stappen kunnen lopen. Er is mogelijk ook een verhoogd risico op een beroerte en hartaanvallen. Een van de grootste bronnen van zorg is dat zelfs een milde en soms asymptomatische initiële Covid-19-infectie kan leiden tot slopende, langdurige invaliditeit.
Sinds begin 2020 hebben wij en andere onderzoekers erop gewezen dat acute Covid-19 niet alleen een longziekte is, maar zelfs een significante invloed heeft op de vasculaire (bloedstroom) en coagulatie (bloedstolling) systemen.
Een recente studie in mijn laboratorium onthulde dat er een significante vorming van microstolsels is in het bloed van zowel acute Covid-19 als long Covid-patiënten. Bij een gezonde fysiologie kunnen zich stolsels vormen (bijvoorbeeld wanneer u zich snijdt). Het lichaam breekt de stolsels echter efficiënt af door een proces dat fibrinolyse wordt genoemd.
In bloed van patiënten met long Covid zijn persistente microstolsels resistent tegen de lichaamseigen fibrinolytische processen. We vonden hoge niveaus van verschillende ontstekingsmoleculen die vastzaten in de persistente microstolsels, waaronder stollingseiwitten zoals plasminogeen, fibrinogeen en Von Willebrand-factor (VWF), en ook alfa-2-antiplasmine (een molecuul dat de afbraak van microstolsels voorkomt).
De aanwezigheid van aanhoudende microstolsels en hypergeactiveerde bloedplaatjes (ook betrokken bij stolling) bestendigt de stolling en vasculaire pathologie, waardoor cellen niet genoeg zuurstof in de weefsels krijgen om lichaamsfuncties in stand te houden (bekend als cellulaire hypoxie). Wijdverbreide hypoxie kan centraal staan in de talrijke gerapporteerde invaliderende symptomen.
Dus waarom kunnen long Covid-patiënten niet naar hun dichtstbijzijnde kliniek of zorgverlener gaan om behandelingsopties te vinden? Momenteel zijn er geen algemene pathologische tests beschikbaar om deze patiënten te diagnosticeren.
Aan wanhopig zieke patiënten wordt verteld dat de resultaten van hun pathologietest binnen normale/gezonde waarden vallen. Velen krijgen dan te horen dat hun symptomen mogelijk psychologisch zijn en dat ze meditatie of lichaamsbeweging moeten proberen. De belangrijkste reden waarom de traditionele laboratoriumtests geen van de ontstekingsmoleculen oppikken, is dat ze gevangen zitten in de fibrinolytisch resistente microklonters (zichtbaar onder een fluorescentie- of helderveldmicroscoop, zoals ons onderzoek heeft aangetoond). Wanneer het moleculaire gehalte van het oplosbare deel van het plasma wordt gemeten, worden de ontstekingsmoleculen, inclusief auto-antilichamen, eenvoudigweg over het hoofd gezien.
Voorlopige resultaten geven aan dat behandelingen zoals antibloedplaatjes- en antistollingsregimes veelbelovende resultaten hebben opgeleverd in gevallen van long Covid, op voorwaarde dat er zorgvuldige professionele monitoring is van elk risico op bloedingen dat kan worden veroorzaakt door het gebruik van deze medicijnen. Daarnaast kan de zogenaamde Help (heparine-geïnduceerde, extracorporale, lipoproteïne/fibrinogeen, precipitatie) aferese – waarbij microstolsels en ontstekingsmoleculen worden uitgefilterd in een dialyse-achtige behandeling – ook positieve resultaten hebben voor patiënten. (Zie een recent BBC-interview met dr. Beate Jaeger en dr. Asad Khan.)
We moeten dringend investeren in meer onderzoek en klinische proeven om het verband tussen abnormale bloedstolling, hypoxie en vasculaire disfunctie bij patiënten met long Covid beter te begrijpen en verder te bevestigen. Zelfs degenen zonder long Covid zouden baat kunnen hebben bij dergelijk onderzoek, aangezien de symptomen die worden opgemerkt bij long Covid-patiënten veel overeenkomsten vertonen met die welke worden gezien bij chronische en virusgerelateerde ziekten, waaronder myalgische encefalomyelitis/chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/cvs) – een andere ziekte die decennia lang als “psychologisch” werd afgedaan. Alleen omdat we nog lang geen biomarker hebben geïdentificeerd voor Covid, betekent niet dat er geen biomarkers bestaan. We moeten gewoon beter zoeken.
Resia Pretorius is het afdelingshoofd en een vooraanstaand onderzoeksprofessor in de afdeling fysiologische wetenschappen, faculteit wetenschappen, Universiteit van Stellenbosch, Zuid-Afrika
Bronnen: The Guardian


Steun Health Bytes: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en de leugens aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte gezondheid niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie Zodat wij de praktijken van Big Pharma aan het licht kunnen blijven brengen!

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen Big Pharma!

Previous Interview met Dr. Sam White - Artsen worden onderdrukt, gecensureerd en aangevallen omdat ze de waarheid vertellen
Next Officiële gegevens suggereren dat de driedubbel gevaccineerden in een alarmerend tempo het "Acquired Immunodeficiency Syndrome" kunnen ontwikkelen

About author

redactie
redactie 4585 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Onderzoek

Avocado zaden bevatten verbindingen die ontstekingen verminderen

Luister naar dit artikel In Pennsylvania gevestigde onderzoekers hebben een nieuwe medicinale toepassing voor avocadopitten aangekondigd. Ze hebben onlangs een extract afgeleid van avocado-zaad dat helpt bij het reguleren van

Onderzoek

De meerderheid van de door de federale overheid gefinancierde onderzoeken voldeed niet aan de federale vereisten, zo blijkt uit een recent NIH-rapport

Luister naar dit artikel Als we worden gesmeekt om ‘wetenschap te geloven’, ‘de wetenschap te volgen’ en ‘wetenschap te vertrouwen’ (of welke pakkende slogan dan ook die tegenwoordig op t-shirts

Onderzoek

Volkoren tarwe is in de meeste gevallen veel gezonder dan spelt

Luister naar dit artikel Je denkt goed bezig te zijn met je speltbroodje, maar dat valt nogal tegen. In veel gevallen is volkoren tarwe beter voor je gezondheid. “Spelt bevat naar