Top natuurlijke remedies voor nierstenen

Top natuurlijke remedies voor nierstenen

Luister naar dit artikel

Nierstenen zijn een bekende aandoening waarbij zich kristallen vormen in de nieren en die ongeveer 12% van de wereldbevolking treft. [i] Ze hebben mensen getroffen sinds 4.000 voor Christus, en komen naar voren als de meest voorkomende ziekte van de urinewegen.
Terugkerende steenvorming is in verband gebracht met een aantal chronische ziekten, waaronder nierfalen in het eindstadium, hartaandoeningen, diabetes en hoge bloeddruk. [ii] Nierstenen werden zelfs beschouwd als een systemische aandoening die verband houdt met het metabool syndroom.
Steenvorming komt vrij vaak voor, met een geschat recidiefpercentage van vijf jaar tot 50%. [iii] De prevalentie ervan is in de afgelopen halve eeuw toegenomen, deels als gevolg van veranderingen in voeding en levensstijl.
Als u risico loopt op of nierstenen heeft gehad, bent u misschien geïnteresseerd in het verkennen van natuurlijke remedies. Hier zijn er enkele die het proberen waard zijn.


Steun Health Bytes: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en de leugens aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


1. Water

Studies hebben eerder gesuggereerd dat dagelijkse waterinname die elke dag ten minste 2,5 liter (L) urine produceert, kan beschermen tegen nierstenen.[iv]
Een meta-analyse ging verder en bevestigde dat waterverbruik geassocieerd was met een verminderd risico op nierstenen. [v] De onderzoekers merkten op: “Door het urinevolume te vergroten, kan een verhoogde waterinname de urineconcentratie verdunnen, CaOx [calciumoxalaat] verzadiging super verminderen, urinezuur verminderen en zout verwijderen.”

2. Citroensap

Limonadetherapie lijkt te helpen bij het oplossen van nierstenen en helpt patiënten met hypocitraturische nefrolithiasis. In één onderzoek werden vier mannen en zeven vrouwen gemiddeld 44,4 maanden behandeld met limonadetherapie, terwijl een controlegroep met vier mannen en zeven vrouwen gemiddeld 42,5 maanden met kaliumcitraat werd behandeld.[vi]
Van de 11 patiënten die met limonade werden behandeld, vertoonden 10 verhoogde citraatniveaus in de urine. De therapie lijkt daarom een redelijk alternatief voor patiënten die eerstelijnstherapie niet kunnen verdragen, merkten de onderzoekers op.
Citraat, een zout dat aanwezig is in citroenzuur, bindt aan calcium en helpt steenvorming tegen te gaan. [vii] Citrusvruchten en -sappen zijn bekende bronnen van voedingscitraat, waarbij citroensap de hoogste concentratie lijkt te hebben. studie, het toedienen van citroensap aan diermodellen remde verhoogde niercalciumspiegels en vertoonde beschermende werking tegen urolithiasis (nierstenen).[ix]

3. Omega-3-vetten

Om de voordelen van omega-3-vetzuursuppletie in bepaalde steenvormers te testen, evalueerden onderzoekers de effecten van suppletie met eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA) op urinaire risicofactoren voor de vorming van calciumoxalaatstenen.[x]
Het team bestudeerde 15 gezonde proefpersonen die vijf dagen lang een gestandaardiseerd dieet aten en verzamelde dagelijks 24-uurs urinemonsters. Tijdens specifieke interventiefasen kregen proefpersonen elke dag 900 milligram (mg) EPA en 600 mg DHA.
De resultaten toonden aan dat omega-3-suppletie van 30 dagen de uitscheiding van urinaire oxalaten en het risico op calciumoxalaatkristallen effectief verminderde, wat als een mogelijke langetermijninterventie diende.

4. Sinaasappelsap

Sinaasappelsap kan therapeutische effecten hebben op het risico op steenvorming. [xi] In een onderzoek kregen 13 vrijwilligers, bestaande uit negen gezonde personen en vier steenvormers, gedestilleerd water, sinaasappelsap of limonade terwijl ze een metabool dieet volgden. De onderzoekers verzamelden 24-uurs urinemonsters.
Uit bevindingen bleek dat sinaasappelsap en limonade een vergelijkbaar citraatgehalte hadden. De eerste was echter geassocieerd met lager berekende calciumoxalaten en urinezuur.
“Deze kortetermijnstudie suggereert dat de consumptie van sinaasappelsap zou kunnen leiden tot biochemische wijziging van steenrisicofactoren; er zijn echter aanvullende studies nodig om de rol ervan in de langetermijnpreventie van recidiverende nefrolithiasis te evalueren, “schreef het team.

5. Paardengram

Paardengram, bekend als Kulattha in Ayurveda, het oude Indiase wellnesssysteem, kwam naar voren als superieur aan kalium bij de behandeling van nierverkalkingsziekte. [xii] Dit kruid wordt sinds de oudheid gebruikt voor nierstenen, hoest, en astma.[xiii]
Een studie beoordeelde 47 patiënten met de diagnose calciumoxalaatstenen, van wie 24 paardengram kregen en 23 kaliumcitraat gedurende zes maanden. De resultaten toonden aan dat paardengram het terugkeren van calciumoxalaatstenen kan verminderen, wat betere resultaten oplevert dan het gebruik van conventioneel kaliumcitraat.

6. Vitamine E

In een onderzoek uit 2004 verbeterde vitamine E de oxidatieve stress die gepaard gaat met de vorming van nierstenen bij tuberculosepatiënten. [xiv] Het gebruik van de voedingsstof verminderde het risico op steenvorming bij de patiënten, die werden behandeld met een routinematig antituberculosemedicijn.
In de eerste studie om het voordeel in vivo aan te tonen, verhinderde vitamine E-therapie de afzetting van calciumoxalaatkristallen in de nieren door de antioxidantstatus in nierweefsels te verbeteren.[xv]

7. Teunisbloemolie

Onderzoek in 1994 evalueerde verschillende oliën en hun effect op de nierstenen van mannelijke proefdieren: vetvrije olie, kokosolie, visolie en teunisbloemolie.[xvi]
De resultaten suggereerden dat de renale urokinase-activiteit bij door infectie veroorzaakte nierstenen kan worden hersteld door diëten die rijk zijn aan teunisbloemolie, waardoor het een relevant hulpmiddel is bij preventie en behandeling.

8. Zwart zaad

Nigella sativa, beter bekend als zwart zaad, kan helpen bij het behandelen of verminderen van nierstenen. In een onderzoek bij 60 patiënten met nierstenen werden de patiënten gedurende 10 weken tweemaal per dag behandeld met 500 mg zwartzaadcapsules of placebo.[xvii]
In de groep met zwart zaad scheidde 44,4% van de patiënten hun stenen volledig uit, waarbij de grootte van de stenen ongewijzigd bleef. In de placebogroep deed 15,3% hetzelfde. Vergeleken met placebo vertoonde zwartzaad een significant groter positief effect bij het oplossen of verkleinen van de pijnlijke stenen.
Bronnen:
[i] Alelign T et al “Kidney Stone Disease: An Update on Current Concepts”Adv Urol. 2018; 2018: 3068365. Epub 2018 Feb 4.

[ii] Alelign T et al “Kidney Stone Disease: An Update on Current Concepts” Adv Urol. 2018; 2018: 3068365. Epub 2018 Feb 4.

[iii] Khan S et al “Kidney stones” Nat Rev Dis Primers. 2016 Feb 25; 2: 16008. Epub 2016 Feb 25.

[iv] Xu C et al “Self-Fluid Management in Prevention of Kidney Stones: A PRISMA-Compliant Systematic Review and Dose-Response Meta-Analysis of Observational Studies” Medicine (Baltimore). 2015 Jul; 94(27): e1042. Epub 2015 Jul 13.

[v] Xu C et al “Self-Fluid Management in Prevention of Kidney Stones: A PRISMA-Compliant Systematic Review and Dose-Response Meta-Analysis of Observational Studies” Medicine (Baltimore). 2015 Jul; 94(27): e1042. Epub 2015 Jul 13.

[vi] Kang D et al “Long-term lemonade based dietary manipulation in patients with hypocitraturic nephrolithiasis” J Urol. 2007 Apr;177(4):1358-62.

[vii] Harvard Health Publishing Jan 29 2020

[viii] Kang D et al “Long-term lemonade based dietary manipulation in patients with hypocitraturic nephrolithiasis” J Urol. 2007 Apr;177(4):1358-62.

[ix] Touhami M et al “Lemon juice has protective activity in a rat urolithiasis model” BMC Urol. 2007 Oct 5;7:18.

[x] Siener R et al “Effect of n-3 fatty acid supplementation on urinary risk factors for calcium oxalate stone formation” J Urol. 2011 Feb;185(2):719-24. Epub 2010 Dec 18.

[xi] Odvina C “Comparative value of orange juice versus lemonade in reducing stone-forming risk” Clin J Am Soc Nephrol. 2006 Nov;1(6):1269-74. Epub 2006 Aug 30.

[xii] Singh R et al “Litholytic property of Kulattha (Dolichous biflorus) vs potassium citrate in renal calculus disease: a comparative study” J Assoc Physicians India. 2010 May;58:286-9.

[xiii] Easy Ayurveda https://www.easyayurveda.com/2016/02/29/horse-gram-uses-recipes-side-effects/

[xiv] Srinivasan S et al “Oxidative stress in urogenital tuberculosis patients: a predisposing factor for renal stone formation–amelioration by vitamin E supplementation” Clin Chim Acta. 2004 Dec;350(1-2):57-63.

[xv] Thamilselvan S et al “Vitamin E therapy prevents hyperoxaluria-induced calcium oxalate crystal deposition in the kidney by improving renal tissue antioxidant status” BJU Int. 2005 Jul;96(1):117-26.

[xvi] Du Toit P et al “Pyelonephritis: renal urokinase activity in rats on essential fatty acid diets” Urol Res. 1994;22(3):127-30.

[xvii] Movaghati M et al “Efficacy of black seed (Nigella sativa L.) on kidney stone dissolution: A randomized, double-blind, placebo-controlled, clinical trial” Phytother Res. 2019 May;33(5):1404-1412. Epub 2019 Mar 14.

Tot Slot…:

Het mag duidelijk zijn de alternatieve media de “gebeten hond” is omdat daar de informatie wordt gepubliceerd die niet de opgelegde verhaallijn volgt die de overheid wil dat we zien, lezen en horen. Deze media outlets lopen niet aan de leiband van vadertje staat en vormen daarom een bedreiging voor de status quo. Daarom doen overheden samen met de Big Tech corporaties er alles aan om deze het zwijgen op te leggen. Google werkt gedwee mee om deze outlets, ja ook die van ons te begraven in de zoek resultaten of domweg eruit te verwijderen, Facebook verwijderd op grote schaal hun content, verband ze van het platform of knijpt gewoon hun bereik af tot een niveau dat het vrijwel niet meer op het netvlies komt van gebruikers van het platform. Twitter voert een soortgelijk beleid met bans, schaduwbans en YouTube volgt dat voorbeeld in het extreme en houdt ten tijde van dit schrijven heuse zuiveringen van hun platform.
Indien u net als wij het belangrijk vindt om te strijden tegen censuur, onderdrukking en met name de onderdrukking van de alternatieve media in Nederland help ons dan met een donatie Geef dan gul!

Klik hier om te doneren

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte gezondheid niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie Zodat wij de praktijken van Big Pharma aan het licht kunnen blijven brengen!

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen Big Pharma!

Previous Het eten van DEZE zaden kan de sterfte aan borstkanker verminderen, blijkt uit onderzoek
Next Natuurlijke behandeling voor geblokkeerde eileiders

About author

redactie
redactie 4589 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Natuurlijk

Mediteren is géén kwestie van geloven, het werkt echt. Bekijk hier de spectaculaire resultaten

Luister naar dit artikel Mediteren werkt écht, blijkt uit onderzoek van topneuroloog Steven Laureys van de Universiteit van Luik. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. Steun Health Bytes: alleen via uw maandelijks of

Natuurlijk

Bananen zijn niet alleen voor Apen – Ontdek 17 Krachtige Redenen Om Bananen te eten!

Luister naar dit artikel Je zult nooit meer op dezelfde manier kijken naar een banaan, na het ontdekken van de vele voordelen voor de gezondheid en de redenen om ze

middeltjes

Een platte buik met gember, komkommer en muntlimonade

Luister naar dit artikel Een strakke, platte buik willen we graag allemaal! Helaas hebben de meeste mensen hier moeite mee en slaan we gemakkelijk vet op rondom het middel of