Honing vermindert het risico op hartaandoeningen

Honing vermindert het risico op hartaandoeningen

Luister naar dit artikel

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen!

Ben je een zoetekauw en kan je niet zonder? Ontspan! De natuur heeft gezorgd voor een gezonde manier om je verlangen naar suiker te stillen. Zet het giftige witte spul neer en pak een pot pure, rauwe honing. Je hart zal je er dankbaar voor zijn.
In een samenwerking tussen onderzoekers van de medische wetenschappen van de Isfahan University en de Mashhad University in Iran, is aangetoond dat honing het lichaam helpt bij een gezonde verwerking van vetten door de totale hoeveelheid cholesterol en vetten in de bloedbaan te verminderen. [i] Het onderzoek werd in augustus 2018 gepubliceerd in het tijdschrift van de European Society for Clinical Nutrition and Metabolism (ESPEN), Clinical Nutrition ESPEN.
Onderzoekers lieten zich inspireren door eerdere onderzoeken die de gunstige effecten van honing op de symptomen van hart- en vaatziekten aantoonden. Hun voornaamste doel was om te onderzoeken of het effect van honingconsumptie op de algehele lipiden in het bloed duidelijk anders was dan de effecten van sucrose, of tafelsuiker, op de bloedlipidenprofielen van 60 jonge, gezonde mannelijke proefpersonen.

Goede vetten zijn de sleutel tot hartgezondheid

Een lipidenprofiel, ook wel een coronair risicopaneel genoemd, is een bloedtest die totale bloedtriglyceriden meet, waaronder lipoproteïnen met hoge dichtheid (HDL), vaak aangeduid als “goede cholesterol” en lipoproteïnen met lage dichtheid (LDL), algemeen bekend als “slechte cholesterol.” In werkelijkheid is er maar één “type” cholesterol, een molecuul dat niet in bloed kan oplossen. Om cholesterol naar de verschillende cellen door het lichaam te transporteren, werken lipoproteïnen zoals LDL’s en HDL’s als cholesteroldragers.
LDL’s hebben mogelijk hun slechte reputatie verdiend vanwege het feit dat ze, zodra ze hun cholesterolbelasting hebben afgezet, klein genoeg worden om zich in de wanden van slagaders te nestelen waar ze kunnen oxideren, wat resulteert in schadelijke ontstekingen. Omgekeerd is een van de functies van HDL het transporteren van anti-oxidatieve enzymen naar cellen waar ze kunnen helpen bij het neutraliseren van mogelijke schade die wordt veroorzaakt door de oxidatie van uitgeputte LDL’s.
Het bloedlipidenprofiel is een primair screeningsinstrument om het risico van een individu op het ontwikkelen van coronaire hartziekten te beoordelen. Het woord ‘lipiden’ verwijst naar vetten en vetachtige stoffen die de belangrijkste regulatoren zijn van cellulaire activiteit, zoals de energetische functies van je lichaam.[ii]
De effectiviteit van dit cellulaire transportsysteem is afhankelijk van het hebben van de juiste hoeveelheid gezonde vetten in je bloedbaan. Als er een onbalans optreedt, kan overtollig cholesterol worden afgezet in de wanden van bloedvaten, wat uiteindelijk leidt tot atherosclerose of verharding van de slagaders, wat een hartaanval en beroerte kan veroorzaken als gevolg van geblokkeerde bloedtoevoer naar het hart en de hersenen. [iii]
In de focusstudie werden 60 mannelijke proefpersonen in de leeftijd van 18 tot 30 willekeurig gerekruteerd en ingedeeld in een van de twee groepen: honing (experimenteel) en sucrose (controle). Deelnemers werden in het onderzoek opgenomen als ze gezond, niet-atletisch en niet-roker waren. Deelnemers werden uitgesloten als ze in hun dagelijks leven al veel honing consumeerden, medicijnen gebruikten of recentelijk grote veranderingen in hun dieet en levensstijl hadden ondergaan.
De body mass index (BMI) werd gemeten en de fysieke activiteit van de deelnemers werd zelf gerapporteerd via de International Physical Activity Questionnaire (IPAQ), een enquête die de wandeltijd, matige en krachtige fysieke activiteiten en de tijd besteed aan zittend gedurende een typische week beoordeelt.
De experimentele groep kreeg 70 gram natuurlijke honing per dag, terwijl de controlegroep gedurende zes weken 70 gram sucrose per dag kreeg. Het nuchtere lipidenprofiel, inclusief totaal cholesterol, HDL-cholesterol, LDL en triacylglycerol, werd aan het begin van de proef (baseline) voor elke proefpersoon bepaald via een bloedmonster van 5 milliliter, dat ‘s ochtends werd verzameld na een vastenperiode van 12 uur .
De laboratoriumtests werden herhaald nadat de interventieperiode van zes weken was voltooid. Alle 60 deelnemers voltooiden de proef met succes en in de uiteindelijke analyse werden verstorende variabelen zoals leeftijd, fysieke activiteit en enige inname van voedingsstoffen aangepast.

Honing verbetert cholesterol terwijl tafelsuiker giftig is

De basislijnmetingen van de deelnemers voor nuchtere bloedsuikerspiegel, systolische bloeddruk en diastolische bloeddruk waren niet verschillend tussen de honing- en sucrosegroepen, wat aangeeft dat er aan het begin van het onderzoek geen significante reeds bestaande verschillen waren tussen de groepen. Nadat de definitieve bloedlipidenprofielen waren geproduceerd, verzamelden onderzoekers de volgende bevindingen:

  • Consumptie van honing verlaagde het totale cholesterol en LDL en verhoogde de aanwezigheid van HDL in het bloed.
  • Consumptie van sucrose had het omgekeerde effect, het verhogen van het totale cholesterol en het significant verhogen van het LDL-niveau, terwijl het HDL in het bloed verlaagde.

Samengevat nam het totale cholesterol significant af in de honinggroep vergeleken met het begin van de proef, terwijl het totale cholesterol in de sucrosegroep toenam. LDL-cholesterol werd verlaagd door honingconsumptie en verhoogd door suikerinname. Honing verhoogde ook het HDL-cholesterol in het bloed, terwijl sucrose de aanwezigheid van dit gezonde vet verminderde.
De belangrijkste bevinding van deze studie, aldus de onderzoekers, was “het vermogen van natuurlijke honing om enkele van de risicofactoren van hart- en vaatziekten te moduleren.” Volgens de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) is hartziekte de belangrijkste doodsoorzaak in de VS, waarbij elke 37 seconden één persoon sterft aan hart- en vaatziekten. [iv] Onderzoekers riepen op tot verdere klinische onderzoeken om hun veelbelovende resultaten te bevestigen. .

Honing: het oudste gezondheidsvoedsel van de natuur

Honing heeft een ongekende geschiedenis van gebruik als voedsel en medicijn, die teruggaat tot de opgetekende geschiedenis. Het is gevonden in oude Egyptische graven, nog steeds perfect bewaard gebleven, en in grotkunst die zo’n 8.000 jaar oud is. [v] Honing bevat veel actieve biologische bestanddelen, waaronder polyfenolen, qua voedingswaarde dichte fytochemicaliën die antioxiderende eigenschappen hebben.[vi]
Veel onderzoeken hebben bevestigd dat polyfenolen een beschermend effect hebben tegen ziekten zoals hartaandoeningen, kanker, diabetes, arteriële ziekten en meer.[vii]
Bronnen:
[i] The effect of honey consumption compared with sucrose on lipid profile in young healthy subjects (randomized clinical trial). Rasad H, Entezari MH, Ghadiri E, Mahaki B, Pahlavani N. Clin Nutr ESPEN. 2018 Aug;26:8-12. doi: 10.1016/j.clnesp.2018.04.016. PMID: 29908688
[ii] American Association for Clinical Chemistry, Lab Tests Online.org, Tests, Lipid panel https://labtestsonline.org/tests/lipid-panel
[iii] American Association for Clinical Chemistry, Lab Tests Online.org, Tests, Lipid panel https://labtestsonline.org/tests/lipid-panel
[iv] CDC, Heart disease, Facts https://www.cdc.gov/heartdisease/facts.htm
[v] Heathmont Honey, Bees, Honey history, https://www.heathmonthoney.com.au/bees/HoneyHistory.htm
[vi] Beneficial roles of honey polyphenols against some human degenerative diseases: A review.  Md Sakib Hossen, Pharmacol Rep. 2017 Dec;69(6):1194-1205. Epub 2017 Jul 4. PMID: 29128800
[vii] Beneficial roles of honey polyphenols against some human degenerative diseases: A review.  Md Sakib Hossen, Pharmacol Rep. 2017 Dec;69(6):1194-1205. Epub 2017 Jul 4. PMID: 29128800

Tot Slot…:

Het mag duidelijk zijn de alternatieve media de “gebeten hond” is omdat daar de informatie wordt gepubliceerd die niet de opgelegde verhaallijn volgt die de overheid wil dat we zien, lezen en horen. Deze media outlets lopen niet aan de leiband van vadertje staat en vormen daarom een bedreiging voor de status quo. Daarom doen overheden samen met de Big Tech corporaties er alles aan om deze het zwijgen op te leggen. Google werkt gedwee mee om deze outlets, ja ook die van ons te begraven in de zoek resultaten of domweg eruit te verwijderen, Facebook verwijderd op grote schaal hun content, verband ze van het platform of knijpt gewoon hun bereik af tot een niveau dat het vrijwel niet meer op het netvlies komt van gebruikers van het platform. Twitter voert een soortgelijk beleid met bans, schaduwbans en YouTube volgt dat voorbeeld in het extreme en houdt ten tijde van dit schrijven heuse zuiveringen van hun platform.
Indien u net als wij het belangrijk vindt om te strijden tegen censuur, onderdrukking en met name de onderdrukking van de alternatieve media in Nederland help ons dan met een donatie Geef dan gul!

Klik hier om te doneren


Bedankt voor het doneren aan Healthbytes.me

Healthbytes.me wil alle gulle lezers bedanken die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving voort te zetten over alles wat er wordt verzwegen door Big Pharma wereldwijd en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen. Healthbytes.me is al 8 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we u niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en features over alles. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dit wel doen, dan kan dat via

Ideal, creditcard, Crypto Valuta of Paypal.

Previous Vergelijking van officiële overheidsrapporten suggereert dat volledig gevaccineerd het verworven immunodeficiëntiesyndroom veel sneller ontwikkelt dan verwacht
Next Het eten van DEZE zaden kan de sterfte aan borstkanker verminderen, blijkt uit onderzoek

About author

redactie
redactie 4487 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Onderzoek

Studie verbindt de anticonceptiepil met depressie

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

middeltjes

Eet een theelepel van DIT en je zal snel in slaap vallen. Slapeloosheid is verleden tijd!

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Onderzoek

Onderzoekers brengen het brein van Alzheimer in kaart en ontdekken dat één gebied zichzelf lijkt te beschermen tegen achteruitgang

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat