Delirium geregistreerd bij tot 80% van de Covid-19 IC-patiënten

Delirium geregistreerd bij tot 80% van de Covid-19 IC-patiënten

Luister naar dit artikel

Patiënten met COVID-19 die zijn opgenomen op de intensive care-afdeling, hebben volgens opkomend onderzoek zeer waarschijnlijk een ongewoon aanhoudend delirium.
Delirium is een medische term die wordt gebruikt om verward denken en verminderd bewustzijn van de omgeving te beschrijven – een niet ongebruikelijke gemoedstoestand voor de ziekste ziekenhuispatiënten.
Het blijkt dat ernstige gevallen van COVID-19 voldoende zijn om iets soortgelijks te veroorzaken. In feite hebben eerste onderzoeken gesuggereerd dat delirium optreedt bij maximaal 80 procent van de ICU-patiënten met COVID-19, mogelijk als gevolg van zuurstofverlies naar de hersenen of wijdverbreide ontsteking.
Nu heeft een nieuwe analyse van ernstig zieke COVID-19-patiënten in een enkel ziekenhuis in Michigan nog meer bewijs gevonden dat delirium een veel voorkomend symptoom van de ziekte is – een symptoom dat mogelijk het herstel van de patiënt zou kunnen vertragen als het niet wordt aangepakt.
Met behulp van medische dossiers en ontslagonderzoeken van 148 patiënten die tussen maart en mei 2020 op de ICU waren ingecheckt, hebben onderzoekers vastgesteld dat meer dan 70 procent van de cohort een langdurige verstoring van hun mentale vermogens ervoer.
In de meeste gevallen duurde het delirium dagenlang. Maar bijna een derde van de deelnemers verliet het ziekenhuis zonder aan te tonen dat ze volledig hersteld waren van hun delirium.
Van degenen die werden ontslagen met tekenen van cognitieve stoornissen, had bijna de helft bekwame verpleegkundige zorg nodig om thuis rond te komen. Hun aanhoudende verwarring verminderde hun vermogen om voor zichzelf te zorgen, blijkt uit telefonische follow-uponderzoeken die werden uitgevoerd tussen maand één en maand twee na ontslag.
“Deze resultaten komen overeen met eerdere gegevens die een hoge incidentie van delirium aantonen bij ernstig zieke patiënten met COVID-19”, concluderen de auteurs.
“Bovendien is de mediane duur van delirium (10 dagen) relatief lang in vergelijking met andere ernstig zieke populaties.”
Het is nog niet duidelijk of deze ernstige beperkingen het gevolg zijn van het SARS-CoV-2-virus zelf, dat een ongewoon aantal neurologische symptomen lijkt te veroorzaken die zes maanden of langer kunnen aanhouden, of dat het een teken is van een ernstige ziekte in het algemeen.
Over het algemeen wordt cognitieve stoornis gezien bij ongeveer 20 procent van de patiënten in acute zorginstellingen, dus tot op zekere hoogte wordt dit verwacht. Maar de huidige pandemie lijkt dat aantal op zijn minst te hebben verdrievoudigd.
Hoewel het mechanisme achter COVID-19-delirium een mysterie blijft, zeggen onderzoekers in Michigan dat het duidelijk is dat IC-patiënten die besmet zijn met het coronavirus “aanzienlijke neuropsychologische last” ervaren, zowel tijdens hun ziekenhuisverblijf als na ontslag.
“Over het algemeen belicht deze studie een andere reden waarom het zo belangrijk is om gevaccineerd te worden en ernstige ziekten te voorkomen”, zegt anesthesist Phillip Vlisides van Michigan Medicine.
“Er kunnen neurologische complicaties op de lange termijn zijn waar we misschien niet zoveel over praten als we zouden moeten.”
In het begin van de pandemie was het bijvoorbeeld niet gebruikelijk om patiënten te controleren op symptomen van delirium.
Zelfs toen delirium werd waargenomen, werden oefenregimes en andere nieuwe strategieën voor het verbeteren van cognitieve prestaties, zoals face-to-face tijd met familie of ademhalingsproeven, zelden geïntroduceerd, mogelijk omdat beschermende uitrusting op dat moment niet gemakkelijk beschikbaar was.
Het waarschijnlijke resultaat is dat veel patiënten met ernstige gevallen van COVID-19 uit het ziekenhuis zijn ontslagen met ernstige cognitieve stoornissen, die niet goed werden aangepakt.
En dat is een groot probleem. Delirium wordt over het algemeen geassocieerd met langdurige ziekenhuisopname en ziekteherstel.
In de nieuwe studie in Michigan, bijvoorbeeld, hadden die patiënten met een delirium een langer verblijf in het ziekenhuis en de ICU. Ze waren ook meer tijd kwijt aan mechanische ventilatie.
“Welke creatieve manieren we ook deliriumpreventieprotocollen kunnen implementeren, zullen waarschijnlijk zeer nuttig zijn”, zegt Vlisides.
“Dat omvat consistente communicatie met familieleden, het binnenbrengen van foto’s en voorwerpen van thuis en videobezoeken als familie niet veilig op bezoek kan.”
Het blijkt dat die patiënten die onevenredig kwetsbaar zijn voor ernstige vormen van COVID-19, zoals die van raciale en etnische minderheden, ook het meest waarschijnlijk een delirium ervaren terwijl ze in het ziekenhuis worden opgenomen.
In feite ontdekten onderzoekers in Michigan dat de helft van de patiënten in de deliriumgroep Afro-Amerikaans was – een vernietigende weerspiegeling van de aanhoudende ongelijkheden in de Amerikaanse gezondheidszorg.
Verder onderzoek bij meer acute zorginstellingen en bij grotere en meer diverse cohorten zal nodig zijn voordat we met zekerheid kunnen zeggen wie het meeste risico loopt op een delirium bij ziekenhuisopname met COVID-19.
Terwijl de studie in Michigan aantoonde dat vrouwelijke patiënten meer kans hebben om in de deliriumgroep te vallen, suggereren andere eerste onderzoeken dat mannelijke patiënten op de ICU vatbaarder zijn voor cognitieve stoornissen.
Als blijkt dat delirium echt zo’n veel voorkomende ervaring is voor mensen met ernstige COVID-19, moeten we de symptomen zo vroeg mogelijk beginnen te herkennen en behandelen. Anders zou het voor de ziekste COVID-19-patiënten veel moeilijker kunnen zijn om weer op de been te komen.
De studie werd gepubliceerd in BMJ Open.


Steun Health Bytes: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en de leugens aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


Tot Slot…:

Het mag duidelijk zijn de alternatieve media de “gebeten hond” is omdat daar de informatie wordt gepubliceerd die niet de opgelegde verhaallijn volgt die de overheid wil dat we zien, lezen en horen. Deze media outlets lopen niet aan de leiband van vadertje staat en vormen daarom een bedreiging voor de status quo. Daarom doen overheden samen met de Big Tech corporaties er alles aan om deze het zwijgen op te leggen. Google werkt gedwee mee om deze outlets, ja ook die van ons te begraven in de zoek resultaten of domweg eruit te verwijderen, Facebook verwijderd op grote schaal hun content, verband ze van het platform of knijpt gewoon hun bereik af tot een niveau dat het vrijwel niet meer op het netvlies komt van gebruikers van het platform. Twitter voert een soortgelijk beleid met bans, schaduwbans en YouTube volgt dat voorbeeld in het extreme en houdt ten tijde van dit schrijven heuse zuiveringen van hun platform.
Indien u net als wij het belangrijk vindt om te strijden tegen censuur, onderdrukking en met name de onderdrukking van de alternatieve media in Nederland help ons dan met een donatie Geef dan gul!

Klik hier om te doneren

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte gezondheid niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie Zodat wij de praktijken van Big Pharma aan het licht kunnen blijven brengen!

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen Big Pharma!

Previous Voorgeschreven bloedverdunners kunnen ziekenhuisopnames in verband met COVID-19 helpen verminderen
Next Er hangt iets in de lucht - de documentaire over straling van mobiele telefoons

About author

redactie
redactie 4589 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Onderzoek

‘Nudging’ binnen gezondheidszorg kan zelfs levens redden

Luister naar dit artikel ‘Nudging’ breekt ook in de gezondheidszorg door. Op de juiste manier inspelen op het gedrag van patiënten verbetert behandelingen, vermindert fouten, bespaart kosten en redt levens.

Natuurlijk

Avocado zaden bevatten verbindingen die ontstekingen verminderen

Luister naar dit artikel In Pennsylvania gevestigde onderzoekers hebben een nieuwe medicinale toepassing voor avocadopitten aangekondigd. Ze hebben onlangs een extract afgeleid van avocado-zaad dat helpt bij het reguleren van

Onderzoek

Harvard-onderzoekers: Glutenvrij eten verhoogt de kans op diabetes

Luister naar dit artikel De hype waait maar niet over. Nog steeds zweert zo’n 10 procent van de mensen bij een glutenvrij dieet. Ze geloven oprecht dat ze zich daardoor beter