De cardiovasculaire risicoverlagende voordelen van een koolhydraatarm dieet wegen op tegen de mogelijke toename van LDL-cholesterol

De cardiovasculaire risicoverlagende voordelen van een koolhydraatarm dieet wegen op tegen de mogelijke toename van LDL-cholesterol

Luister naar dit artikel

Deze brief uit 2016 aan de redacteur van de BMJ is geschreven als een reactie op de meta-analyse van studies van Nadia Mansoor et al., Waarin het gebruik van koolhydraatarme diëten en vetarme diëten werd vergeleken voor gewichtsverlies en cardiovasculair voordeel. Mansoor et al. vonden dat de koolhydraatarme diëten, in vergelijking met de vetarme diëten, leidden tot verhogingen van LDL en HDL en een verlaging van triglyceriden. Ze stelden dat de toename van LDL duidde op een verhoogd cardiovasculair risico en concludeerden dat het bewijs het gebruik van koolhydraatarme diëten niet ondersteunde.


Steun Health Bytes: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en de leugens aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


Thomas Wood et al., De auteurs van de brief van 2016, zijn het niet oneens met de gegevens van Mansoor et al. maar zijn het niet eens met hun interpretatie ervan. Specifiek, Wood et al. stellen dat de som van het bewijs suggereert dat de onderzochte koolhydraatarme diëten het risico op hart- en vaatziekten (hart- en vaatziekten) verminderen en dat een toename van het risico in verband met een verhoging van het LDL-cholesterol niet consequent is in de context van de andere waargenomen veranderingen.

Ten eerste stellen ze dat LDL een beperkte bruikbaarheid heeft als marker voor het risico op HVZ. Mansoor et al. citeer twee artikelen van Ronald Krauss et al. om hun bewering te ondersteunen dat een verhoging van LDL-cholesterol gepaard gaat met een verhoogd cardiovasculair risico (1). Deze artikelen beweren in feite de tegenovergestelde bewering dat LDL-cholesterol een zwakkere marker is voor ziekterisico dan beschikbare alternatieven zoals triglycerideniveaus en de TG: HDL-verhouding. Krauss et al. betogen dat een atherogeen lipoproteïne-fenotype, onafhankelijk van het totale niveau van LDL-cholesterol, bestaat uit kleine, dichte LDL-deeltjes; deze toestand is gecorreleerd met hoge triglyceriden en lage HDL-waarden. Daarom hebben Krauss et al. In een volgende analyse. pleitte tegen diëten die waren ontworpen om de inname van verzadigd vet te verlagen en de inname van koolhydraten te verhogen (zoals een vetarm dieet), omdat deze diëten triglyceriden en lagere HDL verhogen (2).

Andere bewijslijnen ondermijnen de voorspellende waarde van LDL-cholesterol verder. Een groot onderzoek onder in het ziekenhuis opgenomen CVD-patiënten vond dat de helft “normale” LDL-spiegels (<100 mg / dL) had, wat suggereert dat een verlaging van het LDL-cholesterol op zijn best onvoldoende is om het risico op hart- en vaatziekten te verminderen. Een groeiend aantal bewijzen, grotendeels afkomstig uit de farmaceutische literatuur, geeft aan dat therapieën die rechtstreeks gericht zijn op LDL-onderdrukking of HDL-verhoging mogelijk weinig tot geen effect hebben op cardiovasculaire uitkomsten, en de gunstige effecten van bepaalde geneesmiddelen, zoals statines, staan mogelijk volledig los van hun effecten op serumcholesterolwaarden (3).

Meer in het algemeen suggereert het bewijs dat insulineresistentie en hyperglycemie het cardiovasculaire risico nauwkeuriger kunnen voorspellen dan al deze lipidenmarkers. Insulineresistentie is een onafhankelijke risicofactor voor HVZ en maakt het lipidenprofiel vatbaarder voor het hierboven beschreven atherogene fenotype – d.w.z. hoge triglyceriden, lage HDL en kleine, dichte LDL-deeltjes (4). Door de triglycerideniveaus te verhogen, verminderen insulineresistentie en koolhydraatrijke diëten de grootte van LDL-deeltjes en verlengen ze hun circulatietijd, wat leidt tot verhoogde glycatie en oxidatie van LDL-deeltjes (d.w.z. de vorming van glycLDL en oxLDL). Deze kleine, geoxideerde LDL-deeltjes zullen eerder in de arteriële wand infiltreren, wat het verband tussen verhoogde insulineresistentie en verhoogd CVD-risico kan verklaren (5). Insulineresistentie verhoogt ook (en koolhydraatarme diëten verminderen) oxidatieve stress en ontsteking, wat aanvullende onafhankelijke risicofactoren voor HVZ zijn (6).

Wood et al. concluderen dat de lipidenveranderingen waargenomen door Mansoor et al., naast de vermindering van de insulineresistentie die consistent geassocieerd is met koolhydraatbeperking, wijzen op een vermindering van het cardiovasculaire risico bij proefpersonen die een koolhydraatarm dieet volgen. Hun conclusie is vergelijkbaar met die van een eerdere meta-analyse die een uitgebreidere beoordeling van CVD-risicofactoren vond die erop wees dat koolhydraatarme diëten het risico verminderen (7). Dit geeft aan dat het gebruik van een koolhydraatarm dieet niet mag worden afgeraden vanwege het effect op het cardiovasculaire risico. Het biedt ook indirect verdere ondersteuning voor het bredere argument dat LDL-cholesterol niet langer een nuttig instrument is om het risico op hartaandoeningen te beoordelen, en het beoordelen van de relatieve waarde van mogelijke behandelingen vanwege hun effect op LDL-cholesterol kan tot verkeerde conclusies leiden.

Lees de brief.

Bronnen:

  1. Metabolic origins and clinical significance of LDL heterogeneityMetabolic abnormalities: Triglyceride and low-density lipoprotein
  2. Saturated fats versus polyunsaturated fats versus carbohydrates for cardiovascular disease prevention and treatment
  3. How statistical deception created the appearance that statins are safe and effective in primary and secondary prevention of cardiovascular diseaseClinical benefit from pharmacological elevation of high-density lipoprotein cholesterol: Meta-regression analysisPleiotropic effects of statinsCardiovascular risk in patients achieving low-density lipoprotein cholesterol and particle targetsLow-fat dietary pattern and risk of cardiovascular disease: The Women’s Health Initiative Randomized Controlled Dietary Modification TrialMultiple Risk Factor Intervention Trial. Risk factor changes and mortality results
  4. Insulin resistance and hyperglycemia in cardiovascular disease developmentMetabolic syndrome: Focus on dyslipidemia
  5. Normal and oxidized low density lipoproteins accumulate deep in physiologically thickened intima of human coronary arteriesPlasma oxidized low-density lipoprotein, a strong predictor for acute coronary heart disease events in apparently healthy, middle-aged men from the general populationCirculating oxidized LDL is a useful marker for identifying patients with coronary artery diseaseSusceptibility of LDL and its subfractions to glycationSusceptibility fo small, dense, low-density lipoproteins ton oxidative modification in subjects with atherogenic lipoprotein phenotype, pattern BGlycation, oxidation and lipoxidation in the development of the complications of diabetes: A carbonyl stress hypothesisHow do elevated triglycerides and low HDL-cholesterol affect inflammation and atherothrombosis?The metabolic syndrome, circulating oxidized LDL, and risk of myocardial infarction in well-functioning elderly people in the health, aging and body composition cohort
  6. Dysfunctional high-density lipoprotein: An innovative target for proteomics and lipidomicsComparison of low fat and low carbohydrate diets on circulating fatty acid composition and markers of inflammationDietary carbohydrate restriction induces a unique metabolic state positively affecting atherogenic dyslipidemia, fatty acid partitioning, and metabolic syndrome
  7. Dietary intervention for overweight and obese adults: Comparison of low-carbohydrate and low-fat diets

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte gezondheid niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie Zodat wij de praktijken van Big Pharma aan het licht kunnen blijven brengen!

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen Big Pharma!

Previous Brekend onderzoek uit Italië: 99% van de door coronavirus gedode Italianen had "reeds bestaande aandoeningen"
Next Afnemend gezichtsvermogen verbeterd door naar diep rood licht te kijken

About author

redactie
redactie 4589 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Onderzoek

Van veel koffie drinken kun je geen hartritmestoornissen krijgen

Luister naar dit artikel Lang werd gedacht dat stevig koffiedrinken kon leiden tot hartritmestoornissen. Dat blijkt niet zo te zijn, concluderen Zweedse onderzoekers. Hartritmestoornissen kunnen uiteindelijk leiden tot een hartaanval

Onderzoek

Wetenschap: vrouwen hebben meer slaap nodig dan mannen

Luister naar dit artikel Uit een onderzoek van het Loughborough University’s Sleep Research Center in Leicestershire (UK), waaraan meer dan 200 mannen en vrouwen van middelbare leeftijd meededen, is gebleken dat

Onderzoek

Suikerachtige westerse diëten voeden nieuw ontwikkelde superbacterie

Luister naar dit artikel En het wordt steeds resistenter tegen desinfectiemiddelen. Steun Health Bytes: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en de leugens aanpakken.