Suikerachtige westerse diëten voeden nieuw ontwikkelde superbacterie

Suikerachtige westerse diëten voeden nieuw ontwikkelde superbacterie

Luister naar dit artikel

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen!

En het wordt steeds resistenter tegen desinfectiemiddelen.

Een diarree-veroorzakende bacterie evolueert naar een nieuwe soort, een die gedijt op je suikerrijke westerse dieet, volgens een nieuwe studie.

De Clostridium difficile bacteriën produceren sporen die zich verspreiden door contact met uitwerpselen en kunnen dus vaak worden gevonden in badkamers of op oppervlakken die mensen aanraken zonder hun handen goed te wassen. Bovendien wordt deze bacterie steeds resistenter tegen desinfecterende middelen die in ziekenhuizen worden gebruikt, zei studieleider Nitin Kumar, een senior bio-informatica bij het Wellcome Trust Sanger Institute.

Patiënten die antibiotica gebruiken, lopen het grootste risico op diarree door C. difficile, omdat antibiotica gezonde darmbacteriën opruimen die meestal de infectie bestrijden, vertelde Kumar Live Science.

In de nieuwe studie verzamelden Kumar en zijn team 906 verschillende stammen van C. difficile uit de omgeving, van mensen en van dieren zoals honden, varkens en paarden. De onderzoekers analyseerden en vergeleken het DNA voor deze verschillende stammen en ontdekten dat C. difficile evolueerde naar twee afzonderlijke soorten.

Om als dezelfde soort te worden beschouwd, moeten twee groepen organismen 95% van hun genomen delen, en de twee opkomende soorten C. difficile delen 94% tot 95%, zei Kumar. Dat geeft aan dat “ze op het punt van speciatie staan.”

Het is niet ongewoon dat bacteriën evolueren, maar “deze keer zien we eigenlijk welke factoren verantwoordelijk zijn voor de evolutie,” zei Kumar.

Een van de opkomende soorten, C. difficile clade A, is degene die het goed doet in ziekenhuizen. Het team ontdekte dat het 70% van de monsters van ziekenhuispatiënten uitmaakte. DNA-analyse suggereerde dat deze opkomende soort 76.000 jaar geleden begon te evolueren en uiteindelijk mutaties in zijn genen verzamelde waardoor het beter in staat werd gesteld suikers te metaboliseren en sporen te vormen die bestand zijn tegen ontsmettingsmiddelen.

De onderzoekers introduceerden vervolgens de C. difficile clade A-bacterie bij muizen die verschillende diëten aten. De resultaten toonden aan dat de bacteriën meer kans hadden om te bloeien en de darm te koloniseren wanneer de muizen diëten aten die rijk waren aan eenvoudige suikers, zoals glucose en fructose.

In wezen helpen ons dieet en andere levensstijlfactoren, zoals het type desinfectiemiddel dat vaak in ziekenhuizen wordt gebruikt, deze bacterie effectiever te evolueren, zei Kumar. Deze resultaten suggereren dat het nuttig zou kunnen zijn om een “suikerarm dieet te overwegen voor patiënten die besmet zijn met C. difficile clade A of voor ziekenhuizen om ook naar nieuwe desinfectiemiddelen te zoeken.”

De bevindingen werden gepubliceerd op 12 augustus in het tijdschrift Nature Genetics.

Bronnen:

Nature Genetics


Bedankt voor het doneren aan Healthbytes.me

Healthbytes.me wil alle gulle lezers bedanken die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving voort te zetten over alles wat er wordt verzwegen door Big Pharma wereldwijd en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen. Healthbytes.me is al 8 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we u niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en features over alles. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dit wel doen, dan kan dat via

Ideal, creditcard, Crypto Valuta of Paypal.

Previous Meer gezondheidsklachten door lachgas
Next Als u een "normaal" zonnebrandmiddel gebruikt, vergiftigt u uw bloed met kankerverwekkende chemicaliën

About author

redactie
redactie 4487 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Nieuws

Deze twee bedrijven verkopen Giftige Syroop als honing!

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Onderzoek

Schadelijk effect chemotherapie nog generaties lang zichtbaar

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Overig

Verhoog je Metabolisme & Verlies Vet met Kou

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat