Nieuw tijdperk in de geneeskunde? Artsen proberen 1e CRISPR-bewerking in het lichaam tegen blindheid

Nieuw tijdperk in de geneeskunde? Artsen proberen 1e CRISPR-bewerking in het lichaam tegen blindheid

Luister naar dit artikel

Wetenschappers zeggen dat ze voor het eerst het genbewerkingstool CRISPR in iemands lichaam hebben gebruikt, een nieuwe grens voor inspanningen om te werken aan DNA, de chemische levenscode, om ziekten te behandelen.


Steun Health Bytes: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en de leugens aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


Een patiënt heeft het onlangs laten doen bij het Casey Eye Institute aan de Oregon Health & Science University in Portland voor een erfelijke vorm van blindheid, hebben de bedrijven die de behandeling maken woensdag aangekondigd. Ze wilden geen details geven over de patiënt of wanneer de operatie plaatsvond.

Het kan tot een maand duren om te zien of het heeft gewerkt om het gezichtsvermogen te herstellen. Als de eerste paar pogingen veilig lijken, zijn artsen van plan om het op 18 kinderen en volwassenen te testen.

“We hebben letterlijk het potentieel om mensen te nemen die in wezen blind zijn en ze te laten zien”, zegt Charles Albright, wetenschappelijk hoofdofficier bij Editas Medicine, het in Cambridge, Massachusetts gevestigde bedrijf dat de behandeling ontwikkelt met Allergan in Dublin. “We denken dat het een hele nieuwe reeks medicijnen zou kunnen opleveren om binnen te gaan en je DNA te veranderen.”

Dr. Jason Comander, een oogchirurg bij Massachusetts Eye and Ear in Boston, een ander ziekenhuis dat van plan is patiënten in te schrijven voor de studie, zei dat het “een nieuw tijdperk in de geneeskunde” markeert met behulp van een technologie die “het bewerken van DNA veel gemakkelijker en veel effectiever maakt. ”

Artsen probeerden voor het eerst in-the-body genbewerking in 2017 voor een andere erfelijke ziekte met behulp van een tool genaamd zinkvingers. Veel wetenschappers geloven dat CRISPR een veel eenvoudiger hulpmiddel is voor het lokaliseren en knippen van DNA op een specifieke plek, dus de belangstelling voor het nieuwe onderzoek is erg groot.

De mensen in deze studie lijden aan Leber aangeboren amaurose, veroorzaakt door een genmutatie die het lichaam belet een eiwit aan te maken dat nodig is om licht om te zetten in signalen naar de hersenen, wat zicht mogelijk maakt. Ze worden vaak geboren met weinig visie en kunnen zelfs dat verliezen binnen een paar jaar.

Wetenschappers kunnen het niet behandelen met standaard gentherapie – het leveren van een vervangend gen – omdat het benodigde gen te groot is om in de aangepaste virussen te passen die worden gebruikt om het in cellen te vervoeren.

Dus ze willen de mutatie bewerken of verwijderen door twee sneden aan beide kanten te maken. De hoop is dat de uiteinden van DNA opnieuw verbinding maken en het gen laten werken zoals het zou moeten.

Het is gedaan in een operatie van een uur onder algemene anesthesie. Door een buis met de breedte van een haar druppelen artsen drie druppels vloeistof met de genbewerkingsmachines net onder het netvlies, de voering aan de achterkant van het oog die de lichtgevoelige cellen bevat.

“Zodra de cel is bewerkt, is deze permanent en blijft die cel hopelijk bestaan voor het leven van de patiënt,” omdat deze cellen niet delen, zei een onderzoeksleider die niet bij dit eerste geval betrokken was, Dr. Eric Pierce bij Massachusetts Eye en Oor.

Artsen denken dat ze een tiende tot een derde van de cellen moeten repareren om het gezichtsvermogen te herstellen. In dierproeven konden wetenschappers de helft van de cellen corrigeren met de behandeling, zei Albright.

Artsen zeggen dat de oogoperatie zelf weinig risico inhoudt. Infecties en bloedingen zijn relatief zeldzame complicaties.

Een van de grootste potentiële risico’s van genbewerking is dat CRISPR onbedoelde wijzigingen in andere genen kan aanbrengen, maar de bedrijven hebben veel gedaan om dat te minimaliseren en ervoor te zorgen dat de behandeling alleen snijdt waar het voor bedoeld is, zei Pierce. Hij heeft advies ingewonnen bij Editas en geholpen bij het testen van een gentherapie, Luxturna, die wordt verkocht voor een ander type erfelijke blindheid.

Sommige onafhankelijke experts waren optimistisch over de nieuwe studie.

“De benadering van genbewerking is echt opwindend. We hebben technologie nodig die problemen zoals deze grote genen aankan,” zei Dr. Jean Bennett, een onderzoeker van de Universiteit van Pennsylvania die Luxturna heeft helpen testen in het Kinderziekenhuis van Philadelphia.

Op een dag kreeg ze drie telefoontjes van gezinnen die oplossingen zochten voor erfelijke blindheid.

“Het is een vreselijke ziekte,” zei ze. “Op dit moment hebben ze niets.”

Dr. Kiran Musunuru, een andere expert op het gebied van genbewerking aan de Universiteit van Pennsylvania, zei dat de behandeling waarschijnlijk lijkt te werken, gebaseerd op tests in menselijk weefsel, muizen en apen.

Het hulpmiddel voor het bewerken van genen blijft in de ogen en reist niet naar andere delen van het lichaam, dus “als er iets misgaat, is de kans op schade erg klein”, zei hij. “Het is een goede eerste stap voor het bewerken van genen in het lichaam.”

Hoewel de nieuwe studie de eerste is die CRISPR gebruikt om een gen in het lichaam te bewerken, heeft een ander bedrijf, Sangamo Therapeutics, zinkvingergenbewerking getest om metabole ziekten te behandelen.

Andere wetenschappers gebruiken CRISPR om cellen buiten het lichaam te bewerken om kanker, sikkelcellen en sommige andere ziekten te behandelen.

Al deze studies zijn in het openbaar gedaan, met goedkeuring van de overheid, in tegenstelling tot het werk van een Chinese wetenschapper die internationale minachting in 2018 bracht. He Jiankui gebruikte CRISPR om embryo’s te bewerken op het moment van conceptie om te proberen ze resistent te maken tegen het aids-virus. Veranderingen in het DNA van embryo’s kunnen doorgaan naar toekomstige generaties, in tegenstelling tot het werk dat nu bij volwassenen wordt gedaan om ziekten te behandelen.

Bronnen:

AP

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte gezondheid niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie Zodat wij de praktijken van Big Pharma aan het licht kunnen blijven brengen!

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen BigParma!

Previous Dr. Oz: HPV-vaccin gekoppeld aan auto-immuungebeurtenissen
Next Tonnen vitamine C naar Wuhan

About author

redactie
redactie 4563 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Onderzoek

Studie onthult SCHOKKEND verband tussen voor altijd chemicaliën en leverkanker

Luister naar dit artikel Je lever is een vitaal orgaan met honderden belangrijke functies. Je lever werkt bijvoorbeeld hard om je bloed te reinigen van vergiften en gifstoffen. Steun Health

Onderzoek

Helpt medicinale cannabis bij fibromyalgie? Eerste onderzoek gestart

Luister naar dit artikel Mensen met chronische pijn zeggen al langer baat te hebben bij cannabis. Om de medicinale variant van cannabis als medicijn vergoed te krijgen voor meerdere aandoeningen,

Onderzoek

Lekkende darmen, een serieus gevaar voor de gezondheid

Luister naar dit artikel Wat zijn lekkende darmen Lekkende darmen zijn een serieus probleem. Veel klachten die je tegenwoordig hoort zijn gerelateerd aan het Lekkende Darm Syndroom. Een niet te