Wanneer chemotherapie faalt, keert de wetenschap zich naar … lijnzaad?

Wanneer chemotherapie faalt, keert de wetenschap zich naar … lijnzaad?

Luister naar dit artikel

Chemotherapie blijft een populaire behandeling voor kankerpatiënten, maar dat komt vooral door het winstpotentieel en een gebrek aan alternatieven in plaats van de werkzaamheid. Wat behandelingen betreft, laat het zelfs veel te wensen over, waarbij het lichaam van patiënten wordt verwoest zonder in veel gevallen zinvolle vooruitgang te boeken.


Steun Health Bytes: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en de leugens aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


Nu kijken onderzoekers terug naar de natuur om de tekortkomingen van chemotherapie te compenseren. In een nieuwe studie keken Italiaanse onderzoekers of lijnzaad de effecten van het chemotherapie-medicijn doxorubicine bij de behandeling van borstkanker zou kunnen verbeteren.

Ondanks dat het door de Wereldgezondheidsorganisatie als een essentieel geneesmiddel voor kanker wordt beschouwd, staat doxorubicine erom bekend dat het zeer giftige bijwerkingen heeft. Daarom zochten de onderzoekers iets dat kon worden gecombineerd met het medicijn om de hoeveelheid te verminderen die patiënten moeten innemen.

Ze concentreerden zich op vlas omdat eerdere studies hebben aangetoond dat fenol-lijnzaadolie-extract verschillende chemotherapeutische effecten heeft. Hun resultaten waren zeer positief en ontdekten dat het mengsel onder andere cytotoxiciteit en celdood kan induceren. Hun bevindingen werden gepubliceerd in het International Journal of Oncology.

Waarom is lijnzaad zo voordelig?

Lijnzaad bevat twee componenten tegen kanker, lignanen en het omega 3-vetzuur dat ALA wordt genoemd. Lignanen, die ook in sesamzaden kunnen worden gevonden, zijn plantaardige oestrogenen die in de oestrogeenreceptoren in borst- en endometriumweefselcellen kunnen passen. Dit kan cellen beschermen tegen beschadiging of kanker.

Een eerdere beoordeling door onderzoekers van de Universiteit van Toronto toonde aan dat lijnzaad op vele manieren werkt om borstkanker te voorkomen en de groei ervan te vertragen. Dierstudies hebben bijvoorbeeld aangetoond dat een dieet bestaande uit 2,5 tot 10 procent lijnzaad de tumorgroei zou kunnen verminderen. Voeding van 10 procent lijnzaad kan de effectiviteit van het chemomedicijn tamoxifen verhogen, terwijl een dieet van vier procent lijnzaadolie de effectiviteit van het chemomedicijn trastuzumab (Herceptin) kan verhogen.

Van lignanen is aangetoond dat ze de borstkankersterfte met maar liefst 70 procent verlagen en de mortaliteit door alle oorzaken tot 53 procent. Het nemen van 50 milligram lignanen per dag in de vorm van 25 gram lijnzaad bleek de tumorgroei te verminderen bij mensen met borstkanker in slechts 32 dagen.

Ondertussen hebben andere studies een verband aangetoond tussen lijnzaad en lignan inname / serumspiegels en een lager risico op borstkanker, vooral bij vrouwen die postmenopauzaal zijn.

De statistieken zijn veelbelovend

Hoe bereiken ze dit? Ten eerste blokkeren de lignanen in lijnzaad de bloedtoevoer waarvan tumoren afhankelijk zijn om te leven. Ze verlagen ook de oestrogeenproductie, blokkeren oestrogeenreceptoren en helpen het lichaam meer beschermende oestrogenen te genereren.

Van lijnzaad is aangetoond dat het de kans op metastase verlaagt, waarbij een veelbelovende dierstudie aantoonde dat een dieet met veel lijnzaad de incidentie van metastase met 82 procent verminderde vergeleken met de controlegroep.

De voordelen zijn niet alleen fysiek; observationele studies hebben aangetoond dat consumptie van lijnzaad de mentale gezondheid van borstkankerpatiënten met maar liefst 76 procent kan verbeteren.

Het beste van alles is dat lijnzaad relatief veilig is, zolang je er zeker van bent dat je de biologische variëteiten krijgt. De zaden zijn gemakkelijk te malen in een koffiemolen, maar houd er rekening mee dat ze snel ranzig worden, dus het is het beste om de komende dagen zoveel te malen als je nodig hebt en het in een luchtdichte container in je koelkast te bewaren. Je kunt de zaden toevoegen aan smoothies, salades, yoghurt, brood, muffins en ontbijtgranen.

Als een van de meest gediagnosticeerde vormen van kanker, blijft borstkanker een veel voorkomende doodsoorzaak bij vrouwen, die alleen al in 2012 verantwoordelijk is voor het doden van meer dan een half miljoen vrouwen. Maar nogmaals, de natuur heeft bewezen dat het de taak is om te helpen bij het oplossen van ernstige gezondheidsproblemen zoals borstkanker, en men kan alleen maar hopen dat meer vrouwen van de vele voordelen van vlas leren als het gaat om borstkanker.

Bronnen:

GreenMedInfo.com

VeryWellHealth.com

NCBI.NLM.NIH.gov

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte gezondheid niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie Zodat wij de praktijken van Big Pharma aan het licht kunnen blijven brengen!

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen Big Pharma!

Previous Biochemicus geneest 7-jarig dochtertje van autisme door het vermijden van smaakversterker E621
Next Waarom kiest een derde van de kankerpatiënten voor alternatieve behandelingen - een mislukking van de moderne geneeskunde?

About author

redactie
redactie 4589 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Onderzoek

Appel-extract kan de regeneratie van stamcellen bevorderen en de homeostase helpen handhaven

Luister naar dit artikel In deze studie gepubliceerd in het tijdschrift Nutrition Research, onderzochten onderzoekers van de Sungkyunkwan University in Zuid-Korea het proliferatieve effect van appel-ethanol extract op uit menselijk

Overig

Duitse studie: alarmerende niveaus van gevaarlijke kunststoffen in kinderlichamen

Luister naar dit artikel Plastic bijproducten werden gevonden in een alarmerende 97-100% van bloed- en urinemonsters van 2500 kinderen die tussen 2014 en 2017 werden getest, volgens een nieuwe studie

Onderzoek

Hoe kan een virtuele wereld je van hoogtevrees afhelpen? (video)

Luister naar dit artikel Virtual reality wordt fantastisch voor games en escapistische capriolen. Maar helpt het ook tegen angstbestrijding? Jawel, stelt dr. ir. Willem-Paul Brinkman van de TU Delft. Hoogtevrees,