De grote leugen van Big Pharma: de meeste nieuwe medicijnen hebben geen nieuwe voordelen, bevestigt onderzoek

De grote leugen van Big Pharma: de meeste nieuwe medicijnen hebben geen nieuwe voordelen, bevestigt onderzoek

Luister naar dit artikel

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen!

Wat je ook doet – echt of ingebeeld – daar is een medicijn voor. Tegenwoordig is stoppen bij de apotheek op weg naar huis vanuit het kantoor van de dokter praktisch een gegeven geworden. Hoewel je misschien denkt dat medicijnen zozeer zijn geëvolueerd dat we nu meer problemen kunnen oplossen dan ooit tevoren, is de waarheid dat de overgrote meerderheid van nieuwe medicijnen niet worden ondersteund door enig bewijs van extra voordelen.

Uit een onderzoek van het Duitse instituut voor kwaliteit en efficiëntie in de gezondheidszorg is zelfs gebleken dat meer dan de helft van de nieuwe geneesmiddelen die in de gezondheidszorg van dat land terechtkomen, geen enkel bijkomend voordeel oplevert.

Ze kwamen tot deze conclusie na de beoordeling van 216 verschillende medicijnen die waren goedgekeurd door toezichthouders en van 2011 tot 2017 op de Duitse markt kwamen. Niet alleen bood 58 procent geen voordeel ten opzichte van standaard patiëntenzorg, maar slechts een kwart van hen toonde een significante toegevoegde medische voordeel volgens het beschikbare bewijsmateriaal. Ondertussen bood 16 procent een klein extra voordeel.

Psychiatrische medicijnen hebben in dit opzicht een bijzonder slecht record, met slechts 6 procent van hen dat een extra voordeel biedt. Degenen die wel een significant voordeel boden, hadden de neiging om dergelijke voordelen alleen aan bepaalde subgroepen te bieden in plaats van aan de totale patiëntenpopulatie. Een vergelijkbare trend werd gezien bij diabetesmedicijnen, waar slechts 17 procent extra voordelen toonde.

Waarom komen zoveel nieuwe medicijnen hun beloften niet na?

De onderzoekers noemden drie belangrijke redenen voor het ontbreken van extra voordelen. De eerste is een duidelijke afwezigheid van studies waarin nieuwe geneesmiddelen worden vergeleken met standaardbehandelingen voor een bepaalde ziekte. Een andere reden is dat de beschikbare onderzoeken een ongeschikte controlebehandeling gebruiken, vaak omdat deze niet is goedgekeurd voor de onderzochte patiënten. In andere gevallen kunnen de beschikbare onderzoeken geschikte vergelijkingen gebruiken, maar tonen ze geen duidelijke voordelen.

Versnelde goedkeuringsprocessen voor geneesmiddelen laten vaak weinig tijd over om zinvolle gegevens te verzamelen over het gebruik van een bepaald geneesmiddel dat nog moet worden goedgekeurd. Hoewel sommigen in de gezondheidszorg, vooral degenen die profiteren van medicijnen, van mening zijn dat de beperkte informatie die beschikbaar is over medicijnen wanneer ze worden goedgekeurd, de afweging is voor het krijgen van nieuwe medicijnen bij mensen die ze nodig hebben, de waarheid is dat medicijnen zeer zelden nader worden bestudeerd nadat ze de eerste goedkeuring krijgen. In gevallen waarin iets later niet effectief blijkt te zijn, is er een ernstig gebrek aan actie van de kant van regelgevers om de situatie recht te zetten.

De auteurs van de studie schreven: “Als gevolg hiervan kan het vermogen van patiënten om geïnformeerde behandelingsbeslissingen te nemen in overeenstemming met hun voorkeuren worden aangetast, en elk gezondheidszorgsysteem dat zichzelf ‘patiëntgericht’ wil noemen, voldoet niet aan zijn ethische verplichtingen.”

De onderzoekers pleitten voor striktere goedkeuringsprocessen die dwingender, langduriger bewijs vereisen dat afkomstig is van gerandomiseerde studies met grote groepsgroottes. Ze willen ook dat geneesmiddelenfabrikanten verantwoordelijk worden gehouden voor het invullen van informatiekloven nadat goedkeuring is verkregen.

De studie werd gepubliceerd in het British Medical Journal.

Er zijn zoveel manieren waarop het huidige systeem faalt bij patiënten, en een van de grootste is dat mensen die legaal ziek zijn, andere behandelingsopties achterwege laten ten gunste van het nemen van een nieuw medicijn dat hen uiteindelijk misschien niet helpt. In het geval van sommige medicijnen, vooral antidepressiva, krijgen ze aanzienlijke bijwerkingen in ruil voor geen voordelen. Hoewel zieke mensen niet altijd veel tijd hebben om op volledige zekerheid te wachten, valt niet te ontkennen dat geneesmiddelenfabrikanten moeten doorgaan met langetermijnonderzoeken naar de werkzaamheid en veiligheid nadat ze snel goedkeuring hebben verkregen.

Bronnen:

StudyFinds.org

IQWIG.de


Bedankt voor het doneren aan Healthbytes.me

Healthbytes.me wil alle gulle lezers bedanken die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving voort te zetten over alles wat er wordt verzwegen door Big Pharma wereldwijd en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen. Healthbytes.me is al 8 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we u niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en features over alles. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dit wel doen, dan kan dat via

Ideal, creditcard, Crypto Valuta of Paypal.

Previous Staar verwijderen en 20/20 zicht krijgen met ricinusolie
Next Ziekte door microgolfstraling: Een kind getuigt van de gevaren van wifi op scholen

About author

redactie
redactie 4487 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Onderzoek

Ritalin verandert kinderhersenen blijvend

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Onderzoek

Het eten van DEZE zaden kan de sterfte aan borstkanker verminderen, blijkt uit onderzoek

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Onderzoek

Stress verlaagt de levensverwachting van vrouwen

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat