De grote leugen van Big Pharma: de meeste nieuwe medicijnen hebben geen nieuwe voordelen, bevestigt onderzoek

De grote leugen van Big Pharma: de meeste nieuwe medicijnen hebben geen nieuwe voordelen, bevestigt onderzoek

Luister naar dit artikel

Wat je ook doet – echt of ingebeeld – daar is een medicijn voor. Tegenwoordig is stoppen bij de apotheek op weg naar huis vanuit het kantoor van de dokter praktisch een gegeven geworden. Hoewel je misschien denkt dat medicijnen zozeer zijn geëvolueerd dat we nu meer problemen kunnen oplossen dan ooit tevoren, is de waarheid dat de overgrote meerderheid van nieuwe medicijnen niet worden ondersteund door enig bewijs van extra voordelen.


Steun Health Bytes: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en de leugens aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


Uit een onderzoek van het Duitse instituut voor kwaliteit en efficiëntie in de gezondheidszorg is zelfs gebleken dat meer dan de helft van de nieuwe geneesmiddelen die in de gezondheidszorg van dat land terechtkomen, geen enkel bijkomend voordeel oplevert.

Ze kwamen tot deze conclusie na de beoordeling van 216 verschillende medicijnen die waren goedgekeurd door toezichthouders en van 2011 tot 2017 op de Duitse markt kwamen. Niet alleen bood 58 procent geen voordeel ten opzichte van standaard patiëntenzorg, maar slechts een kwart van hen toonde een significante toegevoegde medische voordeel volgens het beschikbare bewijsmateriaal. Ondertussen bood 16 procent een klein extra voordeel.

Psychiatrische medicijnen hebben in dit opzicht een bijzonder slecht record, met slechts 6 procent van hen dat een extra voordeel biedt. Degenen die wel een significant voordeel boden, hadden de neiging om dergelijke voordelen alleen aan bepaalde subgroepen te bieden in plaats van aan de totale patiëntenpopulatie. Een vergelijkbare trend werd gezien bij diabetesmedicijnen, waar slechts 17 procent extra voordelen toonde.

Waarom komen zoveel nieuwe medicijnen hun beloften niet na?

De onderzoekers noemden drie belangrijke redenen voor het ontbreken van extra voordelen. De eerste is een duidelijke afwezigheid van studies waarin nieuwe geneesmiddelen worden vergeleken met standaardbehandelingen voor een bepaalde ziekte. Een andere reden is dat de beschikbare onderzoeken een ongeschikte controlebehandeling gebruiken, vaak omdat deze niet is goedgekeurd voor de onderzochte patiënten. In andere gevallen kunnen de beschikbare onderzoeken geschikte vergelijkingen gebruiken, maar tonen ze geen duidelijke voordelen.

Versnelde goedkeuringsprocessen voor geneesmiddelen laten vaak weinig tijd over om zinvolle gegevens te verzamelen over het gebruik van een bepaald geneesmiddel dat nog moet worden goedgekeurd. Hoewel sommigen in de gezondheidszorg, vooral degenen die profiteren van medicijnen, van mening zijn dat de beperkte informatie die beschikbaar is over medicijnen wanneer ze worden goedgekeurd, de afweging is voor het krijgen van nieuwe medicijnen bij mensen die ze nodig hebben, de waarheid is dat medicijnen zeer zelden nader worden bestudeerd nadat ze de eerste goedkeuring krijgen. In gevallen waarin iets later niet effectief blijkt te zijn, is er een ernstig gebrek aan actie van de kant van regelgevers om de situatie recht te zetten.

De auteurs van de studie schreven: “Als gevolg hiervan kan het vermogen van patiënten om geïnformeerde behandelingsbeslissingen te nemen in overeenstemming met hun voorkeuren worden aangetast, en elk gezondheidszorgsysteem dat zichzelf ‘patiëntgericht’ wil noemen, voldoet niet aan zijn ethische verplichtingen.”

De onderzoekers pleitten voor striktere goedkeuringsprocessen die dwingender, langduriger bewijs vereisen dat afkomstig is van gerandomiseerde studies met grote groepsgroottes. Ze willen ook dat geneesmiddelenfabrikanten verantwoordelijk worden gehouden voor het invullen van informatiekloven nadat goedkeuring is verkregen.

De studie werd gepubliceerd in het British Medical Journal.

Er zijn zoveel manieren waarop het huidige systeem faalt bij patiënten, en een van de grootste is dat mensen die legaal ziek zijn, andere behandelingsopties achterwege laten ten gunste van het nemen van een nieuw medicijn dat hen uiteindelijk misschien niet helpt. In het geval van sommige medicijnen, vooral antidepressiva, krijgen ze aanzienlijke bijwerkingen in ruil voor geen voordelen. Hoewel zieke mensen niet altijd veel tijd hebben om op volledige zekerheid te wachten, valt niet te ontkennen dat geneesmiddelenfabrikanten moeten doorgaan met langetermijnonderzoeken naar de werkzaamheid en veiligheid nadat ze snel goedkeuring hebben verkregen.

Bronnen:

StudyFinds.org

IQWIG.de

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte gezondheid niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie Zodat wij de praktijken van Big Pharma aan het licht kunnen blijven brengen!

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen Big Pharma!

Previous Staar verwijderen en 20/20 zicht krijgen met ricinusolie
Next Ziekte door microgolfstraling: Een kind getuigt van de gevaren van wifi op scholen

About author

redactie
redactie 4589 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Natuurlijk

Saffraan kan helpen om leeftijdgerelateerd verlies van gezichtsvermogen te keren

Luister naar dit artikel Een van de schatten van de natuur, saffraan is al sinds de oudheid bekend om zijn felgele kleur, subtiele smaak en geneeskrachtige eigenschappen. Culinaire koks en

Onderzoek

Wanneer we eten even belangrijk als wat we eten

Luister naar dit artikel Er is nog niet heel veel onderzoek gedaan naar het effect van het tijdstip waarop we eten op de gezondheid. Maar uit een Britse overzichtsstudie blijkt

Onderzoek

Onderzoekers bestuderen kokosolie als een natuurlijke behandeling voor antibioticaresistente bacteriële infecties, ernstige brandwonden

Luister naar dit artikel Antibioticaresistentie is een reële bedreiging voor de gezondheid. Het wordt beschouwd als een van de belangrijkste gezondheidsproblemen van deze tijd. Slachtoffers van ernstige brandwonden zijn bijzonder