Onderzoekers bestuderen kokosolie als een natuurlijke behandeling voor antibioticaresistente bacteriële infecties, ernstige brandwonden

Onderzoekers bestuderen kokosolie als een natuurlijke behandeling voor antibioticaresistente bacteriële infecties, ernstige brandwonden

Luister naar dit artikel

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen!

Antibioticaresistentie is een reële bedreiging voor de gezondheid. Het wordt beschouwd als een van de belangrijkste gezondheidsproblemen van deze tijd. Slachtoffers van ernstige brandwonden zijn bijzonder vatbaar voor antibiotica-resistente infecties omdat hun lichaamsweefsels een niche-omgeving creëren voor ziekteverwekkers. Antibiotische zalven waren vroeger een effectieve behandeling, maar de toenemende dreiging van antibioticaresistentie maakt veel brandwondenpatiënten kwetsbaar.

Gelukkig is kokosolie veelbelovend als een natuurlijk alternatief voor antibiotica. Het bevat 40 tot 50 procent laurinezuur, een krachtig antimicrobieel middel dat voorkomt in de vetten en oliën van dieren en planten. Laurinezuur is vooral bekend als het primaire vet in kokosnoten en palmpitten en kan schadelijke ziekteverwekkers effectief elimineren. In een pilotstudie uit 2020 ontdekten onderzoekers dat laurinezuur infectie helpt voorkomen en wondgenezing bevordert bij patiënten met ernstige brandwonden.

Onderzoek naar de antimicrobiële eigenschappen van laurinezuur

De onderzoekers onderzochten het effect van laurinezuur op bacteriekoloniserende weefsels die tijdens operaties van slachtoffers van brandwonden werden afgenomen. Ze combineerden verschillende verhoudingen laurinezuur met vijf zalfbases, namelijk watervrije eucerin DAB, watervrije eucerin II, hydrofiele vaseline, witte vaseline en Lekobaza. Deze vijf preparaten werden op de weefselmonsters aangebracht.

De onderzoekers stelden de monsters vervolgens bloot aan stammen van de bacteriën Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus en Escherichia coli. Ze ontdekten dat alle preparaten behalve de witte vaseline de bacteriegroei significant remden bij een concentratie van 20 procent laurinezuur. Het effect was het sterkst op S. aureus, een veelvoorkomende oorzaak van sepsis, longontsteking, endocarditis (infectie van de hartkleppen) en botinfectie. Alleen puur laurinezuur remde effectief de groei van P. aeruginosa, een andere veel voorkomende oorzaak van sepsis en longontsteking.

“Vanwege het aseptische en regeneratieve effect op chemisch beschadigde weefsels, kan laurinezuur een veelbelovende modifier zijn van het genezingsproces van brandwonden”, schreven de onderzoekers.

Meer studies over het bacteriedodende effect van laurinezuur

In een studie uit 2017, gepubliceerd in de Annals of Clinical and Laboratory Research, meldden onderzoekers dat laurinezuur infecties met bepaalde bacteriën effectief kan behandelen. De onderzoekers stelden isolaten van Mycobacterium tuberculosis, Streptococcus pneumonia, Salmonella, E. coli en S. aureus bloot aan veresterd laurinezuur (gecombineerd met alcohol).

De resultaten toonden aan dat hoge concentraties van het zuur de groei van alle bacteriën significant remden, met name M. tuberculosis, S. pneumonia en S. aureus. Deze bacteriën waren ook bij lagere concentraties gevoelig voor het zuur.

In een studie uit 2009, gepubliceerd in de Journal of Investigative Dermatology, ontdekten onderzoekers dat laurinezuur effectiever is in het doden van acne-veroorzakende bacteriën dan benzoylperoxide, een veelgebruikt medicijn tegen acne.

De onderzoekers pasten laurinezuur toe op Propionibacterium acnes, Staphylococcus epidermidis en S. aureus in zowel in vitro als in vivo experimenten. Ze ontdekten dat de minimale remmende concentratie (MIC) van laurinezuur meer dan 15 keer lager is dan de MIC van benzoylperoxide. MIC is de laagste concentratie van een medicijn dat de zichtbare groei van microben voorkomt na incubatie gedurende de nacht. Medicijnen met lagere MIC-scores zijn effectiever in het elimineren van microben.

Laurinezuur kan niet alleen worden ingenomen, omdat het irritatie kan veroorzaken. Je kunt het verkrijgen door zoogdiermelk, kokosolie en verse kokosnoot te consumeren. Houd er echter rekening mee dat kokosolie rijk is aan verzadigde vetten die het cholesterolgehalte kunnen verhogen. Oefen matiging en houd een uitgebalanceerd dieet aan om gezond te blijven.

Bronnen:

Tot Slot…:

Het mag duidelijk zijn de alternatieve media de “gebeten hond” is omdat daar de informatie wordt gepubliceerd die niet de opgelegde verhaallijn volgt die de overheid wil dat we zien, lezen en horen. Deze media outlets lopen niet aan de leiband van vadertje staat en vormen daarom een bedreiging voor de status quo. Daarom doen overheden samen met de Big Tech corporaties er alles aan om deze het zwijgen op te leggen. Google werkt gedwee mee om deze outlets, ja ook die van ons te begraven in de zoek resultaten of domweg eruit te verwijderen, Facebook verwijderd op grote schaal hun content, verband ze van het platform of knijpt gewoon hun bereik af tot een niveau dat het vrijwel niet meer op het netvlies komt van gebruikers van het platform. Twitter voert een soortgelijk beleid met bans, schaduwbans en YouTube volgt dat voorbeeld in het extreme en houdt ten tijde van dit schrijven heuse zuiveringen van hun platform.

Indien u net als wij het belangrijk vindt om te strijden tegen censuur, onderdrukking en met name de onderdrukking van de alternatieve media in Nederland help ons dan met een donatie Geef dan gul!

Klik hier om te doneren


Bedankt voor het doneren aan Healthbytes.me

Healthbytes.me wil alle gulle lezers bedanken die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving voort te zetten over alles wat er wordt verzwegen door Big Pharma wereldwijd en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen. Healthbytes.me is al 8 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we u niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en features over alles. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dit wel doen, dan kan dat via

Ideal, creditcard, Crypto Valuta of Paypal.

Previous Johnson & Johnson richt zich vervolgens op pasgeborenen, zuigelingen en zwangere vrouwen voor COVID-vaccinonderzoeken
Next Is het Gardasil-vaccin gekoppeld aan een recorddaling van de geboortecijfers?

About author

redactie
redactie 4487 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Natuurlijk

Kokosazijn: de belangrijkste toepassingen en voordelen

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Onderzoek

Heeft je zoon de diagnose ADHD? De boosdoener is dan waarschijnlijk deze veelgebruikte pesticide

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Onderzoek

Onderzoek: Gebruik regelmatig extra vierge olijfolie om het risico op borstkanker te verlagen

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat