Waarom collageen van cruciaal belang is voor de preventie van kanker en hartziekten

Waarom collageen van cruciaal belang is voor de preventie van kanker en hartziekten

Luister naar dit artikel

Kanker, die ongeveer 630.000 levens per jaar neemt, blijft de tweede belangrijkste doodsoorzaak in de Verenigde Staten – vlak achter hartaandoeningen. Helaas zeggen experts dat 90% van de sterfgevallen door kanker niet het gevolg is van de oorspronkelijke tumor, maar van de gevaarlijke uitzaaiing (of verspreiding) in omliggende weefsels en organen. Onderzoek wijst nu op het potentieel van collageen – de verenigende intracellulaire stof die helpt vorm en structuur te geven aan de huid, ligamenten, kraakbeen en botten – om de invasie van kanker te helpen voorkomen.


Steun Health Bytes: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en de leugens aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


Om zich te verspreiden, moet kanker eerst door bindweefsel breken, dat voornamelijk uit collageen wordt gevormd. En sommige natuurlijke gezondheidsexperts, waaronder de bekende Duitse arts Mathias Rath, MD, beweren dat een zwakke collageenmatrix de verspreiding van kanker kan bevorderen. Sommige experts noemen kanker zelfs een ‘collageenziekte’.

Waarschuwing: kanker verspreidt zich wanneer de integriteit van collageen wordt bedreigd door specifieke enzymen

Onderzoekers hebben ontdekt dat kankercellen enzymen gebruiken die bekend staan als matrix-metalloproteïnasen (MMP’s) om collageen en bindweefsel te “smelten” zodat de kanker zich kan verspreiden.

In feite is een zwakke of inferieure collageenmatrix bijzonder kwetsbaar voor MMP’s – waardoor kankercellen kunnen “tunnelen” en zich verspreiden naar andere plaatsen in het lichaam.

Opmerking: collageen is iets van een “tweesnijdend zwaard” als het gaat om kankerprogressie, waarbij sommige onderzoekers melden dat collageen door kanker kan worden “gekaapt” om de verspreiding van de ziekte actief aan te moedigen. Er is echter overeenstemming dat collageen kan werken als een barrière voor kankercellen en kan helpen voorkomen dat het zich in de eerste plaats ontwikkelt.

Dr. Rath, een Duitse arts die samenwerkte met Nobelprijswinnende wetenschapper Linus Pauling, heeft een groot deel van zijn carrière gewijd aan het focussen op het natuurlijk stoppen van de metastase van kanker. En hij gelooft dat het antwoord ligt in een specifieke, collageen-ondersteunende combinatie van micronutriënten.

Belangrijk nieuws: vitamines en aminozuren kunnen niet alleen collageen versterken, maar ook MMP’s ‘neutraliseren’

Dr. Rath meldt dat hij heeft ontdekt dat bepaalde natuurlijke stoffen de MMP’s in kankercellen kunnen deactiveren, waardoor de invasie van naburig weefsel wordt geremd. Hij noemt vitamine C – en het aminozuur lysine – als bijzonder gunstig.

Vitamine C, die helpt bij de productie van collageen, is absoluut essentieel voor het beschermen van bindweefsel tegen de invasie van kankercellen. Het geeft ook een krachtige boost aan het immuunsysteem.

Maar wacht, er is meer.

Volgens Dr. Rath kan vitamine C – in zijn vetoplosbare vorm als ascorbylpalmitaat – abnormale cellen vernietigen en tegelijkertijd gezonde cellen beschermen. En lysine beschermt tegen de achteruitgang van collageen door plaatsen op collageenvezels te blokkeren waar destructieve enzymen aanvallen.

Andere door Dr. Rath aanbevolen micronutriënten omvatten het polyfenol ECGC – een krachtige antioxidant die de proliferatie van kankercellen remt – en het collageenopbouwende aminozuur arginine.

Deze natuurlijke voedingsstoffen zijn niet alleen elk op zichzelf nuttig, maar ze lijken ook een synergetisch effect te hebben, waarbij elk bestanddeel helpt de kankerbestrijdende activiteit van de anderen te versterken.

Waarschuwing: tekortkomingen in vitamine C kunnen de collageenproductie bedreigen en het toneel vormen voor hartziekten

Volgens de beroemde wetenschapper Linus Pauling is collageen – dat wordt geproduceerd door vitamine C en de aminozuren lysine en proline – ook een belangrijke speler bij de gezondheid van het hart.

En een tekort aan een van de drie “bouwstenen” van collageen kan op zijn beurt een collageentekort veroorzaken dat hartaandoeningen bevordert.

In 1989 publiceerde Pauling zijn Unified Theory of Heart Disease, een gedurfd manifest dat conventionele medische wijsheid uitdaagde – en dat het verband illustreerde tussen vitamine C, hartgezondheid en collageen.

De theorie van Pauling stelt dat hartaandoeningen – samen met veronderstelde triggers van hartaandoeningen, zoals verhoogde homocysteïne en geoxideerd cholesterol – eigenlijk een vroege manifestatie zijn van scheurbuik, de medische term voor ernstige vitamine C-tekort.

Een genetische mutatie van lang geleden laat mensen achter, niet in staat om eigen vitamine C te synthetiseren – met ernstige gevolgen

Het probleem begint omdat mensen, in tegenstelling tot dieren (met uitzondering van primaten en cavia’s), hun eigen vitamine C niet produceren en deze via een dieet of via supplementen van hoge kwaliteit moeten verkrijgen.

Volgens Pauling werd hartziekte een probleem toen mensen stopten met het eten van de grote hoeveelheden vitamine C-rijke groenten en fruit waarop onze voorouders feestten.

Als gevolg van chronisch vitamine C-tekort worden slagaders kwetsbaar en beginnen te scheuren. Een ander “modern” probleem is natuurlijk de toenemende hoeveelheid giftige stoffen in het milieu – die oxidatieve stress en een verhoogd risico op chronische ziekten veroorzaken.

Pauling beweerde dat de opeenhoping van plaque in slagaders – door conventioneel opgeleide artsen gezien als een destructieve gebeurtenis die de komst van hartaandoeningen, hartaanvallen en beroertes versnelt – eigenlijk de poging van het lichaam is om breuken in slagaders te herstellen, met behulp van een bekend type cholesterol als lipoproteïne (a).

In de afgelopen jaren is de theorie van Pauling ondersteund door het werk van andere onderzoekers. Studies hebben bijvoorbeeld aangetoond dat plak alleen ontstaat in delen van de slagaders die beschadigd zijn.

En in onderzoeken met dieren die hun eigen vitamine C niet kunnen produceren, ontdekten onderzoekers dat het verlagen van de vitamine C-waarden in de voeding ervoor zorgde dat het collageengehalte daalde – en dat slagaders daardoor dunner en kwetsbaarder werden.

Het is duidelijk dat collageen – dat slagaders hun vorm en structuur geeft – onmisbaar is voor de gezondheid van de slagaders. Voor Pauling was de oplossing voor hartziekten eenvoudig.

Het nemen van de juiste hoeveelheden aanvullende vitamine C, lysine en proline helpt de collageenproductie te verhogen – terwijl tegelijkertijd plaque wordt voorkomen en verwijderd en slagaders worden versterkt.

Pauling adviseerde 3 tot 5 gram vitamine C per dag (later aangepast tot 5 tot 10 gram per dag) als een effectieve dosis om atherosclerose te voorkomen – samen met 3 gram proline en lysine.

Deze aanbevelingen werden later uitgebreid met CoQ10, het aminozuur l-carnitine, het B-complex vitamine niacine en vitamine E. Natuurlijk moet u, voordat u met een gezondheidsprobleem te maken krijgt, eerst contact opnemen met een gekwalificeerde, integrerende arts voordat u deze aanvult.

Dankzij het werk van vooruitstrevende onderzoekers zoals Linus Pauling en Dr. Rath, is het ware belang van collageen voor de gezondheid van het hart en kankerpreventie gerealiseerd. Vergeet niet dat er geen betere manier is om een gezonde collageenproductie te garanderen dan voldoende hoeveelheden van de levensonderhoudende voedingsstof te krijgen die vitamine C wordt genoemd.

Bronnen:

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte gezondheid niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie Zodat wij de praktijken van Big Pharma aan het licht kunnen blijven brengen!

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen Big Pharma!

Previous 9 redenen om griepprik te vermijden
Next Vetrijke voedingsmiddelen kunnen de opname van CBD in het lichaam aanzienlijk verhogen

About author

redactie
redactie 4589 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Natuurlijk

Waarom noten je slagaders zo goed beschermen

Luister naar dit artikel Dagelijks schaalvruchten en vooral noten eten, heeft een positief effect op de gezondheid van de slagaders, meer bepaald op het cholesterolgehalte: de slechte (LDL), de goede

Natuurlijk

Melk remt ziekmakende bacterie

Luister naar dit artikel Uit een onderzoek van het Erasmus MC blijkt dat gepasteuriseerde melk en babymelk het ziekmakende vermogen van de Campylobacter bacterie sterk afremmen. In deze studie –

Natuurlijk

Op natuurlijke wijze vasthoudend vocht uit je lichaam halen!

Luister naar dit artikel Weet je wat het is om wakker te worden in de ochtend, een stap op de weegschaal te zetten en ineens ben je 6 of 7