Zwarte peper is de “koning” van specerijen, dankzij deze 11 gezondheidsvoordelen

Zwarte peper is de “koning” van specerijen, dankzij deze 11 gezondheidsvoordelen

Luister naar dit artikel

Zwarte peper is een populair kruid dat in verschillende keukens over de hele wereld wordt gebruikt. Dit aromatische kruid biedt tal van gezondheidsvoordelen, waaronder het bevorderen van zowel de hersenen als de darmgezondheid.


Steun Health Bytes: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en de leugens aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


Zwarte peper is afkomstig van gemalen peperkorrels, dit zijn gedroogde bessen van de wijnstok Piper nigrum. Het kruid heeft een scherpe en mild kruidige smaak die verschillende gerechten aanvult. Zwarte peper staat bekend als de ‘koning der specerijen’. Het wordt gebruikt in de Ayurvedische geneeskunde en bevat krachtige en nuttige plantaardige stoffen.

Het is een veelzijdig kruid.

Omdat zwarte peper een subtiele warmte en krachtige smaak heeft, wordt het vaak gebruikt om de smaak van veel gerechten te verbeteren, zoals:

Avocado toast
Gekookte Groenten
Dompelende sauzen
Vis
Vlees
Pasta
Gevogelte
Salades
Roerei
Soepen
Roerbakgerechten

Het kruid is ook een aanvulling op andere gezonde kruiden zoals kardemom, komijn, knoflook, citroenschil en kurkuma.

Het is rijk aan antioxidanten.

Vrije radicalen zijn onstabiele moleculen die celschade veroorzaken. Je lichaam produceert van nature wat vrije radicalen tijdens het voedsel verteren of sporten.

Maar overmatige vrije radicalen kunnen ook ontstaan wanneer u wordt blootgesteld aan sigarettenrook of vervuiling. Schade door vrije radicalen kan grote gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals sommige soorten kanker, hartaandoeningen, ontstekingen en vroegtijdige veroudering.

Piperine is de belangrijkste actieve stof in zwarte peper. Uit reageerbuisstudies blijkt dat piperine krachtige antioxiderende eigenschappen heeft. Het volgen van een uitgebalanceerd dieet vol voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten kan helpen schade door vrije radicalen te voorkomen.

Het heeft ontstekingsremmende eigenschappen.
Chronische ontsteking is een onderliggende factor voor verschillende aandoeningen, zoals artritis, kanker, diabetes en hartaandoeningen. Gelukkig bevestigen verschillende dierstudies dat piperine kan helpen ontstekingen te bestrijden.

Het kan kanker helpen voorkomen.
Wetenschappers geloven dat piperine anti-kanker eigenschappen kan bezitten. Uit reageerbuisonderzoeken blijkt zelfs dat piperine de proliferatie van borst-, darm- en prostaatkankercellen kan vertragen.

De plantaardige stof vertoonde ook veelbelovende effecten in laboratoriumstudies, waardoor multiresistente weerstand in kankercellen werd omgekeerd, wat vaak de effectiviteit van chemotherapiebehandeling verstoort.

Het kan de bloedsuikerspiegel verbeteren.
Onderzoek toont aan dat piperine de bloedsuikerspiegel kan stimuleren.

In een studie gepubliceerd in het tijdschrift Endocrine, ondervonden 86 deelnemers met overgewicht die gedurende acht weken een supplement met piperine en andere verbindingen kregen, significante verbeteringen in de insulinegevoeligheid. Insuline gevoeligheid is een maat voor hoe goed het hormoon glucose uit uw bloedbaan verwijdert.

Het kan de eetlust verminderen.
In een kleine studie ontdekten onderzoekers dat consumptie van een drank op basis van zwarte peper de eetlust van 16 volwassen deelnemers verminderde. De consumptie van gearomatiseerd water gaf niet hetzelfde resultaat.

Het kan helpen het cholesterolgehalte te verlagen.
Hoog cholesterolgehalte is gekoppeld aan een groter risico op het ontwikkelen van hartaandoeningen, de belangrijkste doodsoorzaak over de hele wereld.

Onderzoekers ontdekten dat zwarte peper het cholesterolgehalte bij proefpersonen kan verlagen. Het kruid kan ook helpen bij het verbeteren van de opname van potentiële cholesterolverlagende supplementen.

Het kan de gezondheid van de hersenen verbeteren.
Dierstudies tonen aan dat piperine de hersenfunctie kan stimuleren.

In één studie merkten wetenschappers op dat piperine individuen ten goede kwam met symptomen die verband houden met degeneratieve hersenaandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson.

In een afzonderlijke studie zagen onderzoekers dat piperine-extract de vorming van amyloïde plaques in rattenmodellen hielp minimaliseren.

Amyloïde plaques zijn dichte klonten van schadelijke eiwitfragmenten geassocieerd met de ziekte van Alzheimer.

Het kan de darmgezondheid verbeteren.
Een onbalans in de samenstelling van goede en slechte darmbacteriën wordt geassocieerd met chronische ziekten, verminderde immuunfunctie en meer. Uit voorlopig onderzoek is gebleken dat zwarte peper kan helpen de goede bacteriën in je darmen te verhogen.

Het kan de opname van voedingsstoffen bevorderen.
Zwarte peper kan de opname van essentiële voedingsstoffen (bijv. Calcium en selenium) en nuttige plantaardige stoffen zoals die gevonden in groene thee en kurkuma verhogen.

Het kan worden gebruikt voor pijnverlichting.
Dierstudies hebben aangetoond dat piperine kan functioneren als een natuurlijke pijnstiller.

Om te genieten van deze wetenschappelijk bewezen gezondheidsvoordelen, kook je met zwarte peper en verhoog je je darmgezondheid.

Bronnen:

EcoWatch.com

Healthline.com

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte gezondheid niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie Zodat wij de praktijken van Big Pharma aan het licht kunnen blijven brengen!

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen Big Pharma!

Previous SCHOKKEND Nieuws over de ziekte van Lyme: heeft het Amerikaanse ministerie van Defensie teken als wapen gebruikt?
Next Verwoestend rapport over nadelen en gebrek aan effectiviteit van mammografie

About author

redactie
redactie 4589 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Natuurlijk

3 essentiële oliën die antischimmel, antibacterieel en antiviraal zijn

Luister naar dit artikel Er zijn veel essentiële oliën die zulke krachtige plantaardige bestanddelen bevatten dat ze een drievoudige bedreiging vormen voor pathogenen die op de loer liggen in uw

Natuurlijk

Van wijnstok tot welzijn: hoe druiven uw darmen een boost geven

Luister naar dit artikel Druiven zijn een universeel geliefd tussendoortje waar mensen van alle leeftijden van genieten. Hun populariteit is te danken aan hun gemak, het feit dat ze gemakkelijk

Natuurlijk

Denk in de winter aan jouw dagelijkse dosis vitamine D

Luister naar dit artikel Wat doet vitamine D? De voornaamste functie van vitamine D is botontkalking tegen te gaan. Daarom is vitamine D van belang voor zowel groot als klein.