Meer dan 70% van de kinderen met ADHD kunnen een behandelbare slaapstoornis hebben

Meer dan 70% van de kinderen met ADHD kunnen een behandelbare slaapstoornis hebben

Luister naar dit artikel

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen!

Moeder van vier en maker van de Your Modern Family Blog, Becky Mansfield heeft onlangs haar ervaringen gedeeld met het verontrustende gedrag van haar kind. Haar zoon begon plotseling te worstelen met slapeloosheid, waarvan zij en haar man aanvankelijk dachten dat het verband hield met een slecht geval van hand mond- en klauwzeer.

Maar toen hij wakker werd in de vroege uren van de ochtend, crashte in de avond, vermoedde Mansfield dat er iets ernstigs mis was. De volgende paar jaar probeerde ze elke oplossing die ze maar kon vinden om de slapeloosheid van haar zoon en de daaruit voortvloeiende kribbigheid te helpen. Hij werd een “hot-head”. Zijn gedrag was op zijn best onvoorspelbaar en in het slechtste geval afgezwakt.

Goedbedoelende vrienden vroegen Mansfield of haar zoon misschien een niet-gediagnosticeerd geval van ADHD had. Hoewel ze zelf een kinderontwikkelings-therapeut was, wendde Mansfield zich tot een andere therapeut om de problemen van haar zoon tot een goed einde te brengen.

Na vele interviews en tests voerden ze een slaaponderzoek uit waaruit bleek dat haar zoon Central Sleep Apnea (CSA) had.
“Wat de arts ons hierna vertelde, verklaarde de grumpiness, humeurigheid, woedeaanvallen in 11 kleine woorden: hij wordt 8 keer per uur wakker, de hele nacht door”, schrijft Mansfield.

Mansfield ging later door een soortgelijke reis met een andere zoon, wiens ADHD-symptomen uiteindelijk de juiste diagnose kregen als het gevolg van een verstoorde slaap. In feite was het een familietandarts die ontdekte dat het kind zijn tanden zo vaak aan het slijpen was, dat ze ernstig waren versleten.

De ervaringen van deze moeder brachten haar ertoe om het onderzoek tussen gedragsproblemen en slaapstoornissen en kinderen te onderzoeken.

“Slaaptekort bij kinderen en ADHD vertonen dezelfde symptomen. DE ECHTE ZELFDE SYMPTOMEN. ⇒ Er zijn onderzoeken gedaan (bedankt, NIH) waar ze medicinale ADHD-kinderen innamen, op de slaapstoornissen en de ademhaling fixeerden en binnen 6 maanden had 70% van de kinderen een oplossing in symptomen gezien en was niet langer medicamenteus.

Hun ‘ADHD’ was genezen. Omdat het geen ADHD was. Bij 70% van de kinderen. Laat dat maar doordringen. Dit betekent dat 70% van die kinderen een verkeerde diagnose hadden gesteld gekregen van ADHD terwijl ze een behandelbare slaapstoornis hadden, “schrijft ze.

De link tussen ADHD en slaapstoornissen

Het onderzoek waarnaar Mansfield verwees is een publicatie uit 2017 van het European College of Neuropsychopharmacology. Hierin vatten de auteurs samen: “Als je het bewijs bekijkt, lijkt het steeds meer op ADHD en zijn slapeloosheid twee kanten van dezelfde fysiologische en mentale medaille zijn.” Er wordt gedacht dat tot 75% van de kinderen en volwassenen slaapproblemen hebben.

Slaapstoornissen zoals slapeloosheid, rustelozebenensyndroom, obstructieve slaapapneu, centrale slaapapneu en complex slaapapnoesyndroom komen vaak voor bij zowel kinderen als volwassenen met ADHD.

Een recent onderzoek wees uit dat kinderen met de diagnose ADHD meer worstelden met slaperigheid overdag dan kinderen zonder een ADHD-diagnose. Uit een andere studie bleek dat de helft van de kinderen met ADHD tekenen van slaapstoornis ademden, vergeleken met 22% van de kinderen zonder een ADHD-diagnose. Meer onderzoek wijst op het rustelozebeensyndroom als significant vaker voorkomend bij kinderen met een ADHD-diagnose.

In een klassiek ‘kip of ei’-dilemma kunnen gewone medicijnen die zijn voorgeschreven voor ADHD de normale slaapgewoonten onderbreken, terwijl slaapgebrek vaak optreedt als verergerde ADHD-symptomen, zoals prikkelbaarheid, impulsief gedrag en grote concentratiemoeilijkheden.

Tips voor ouders

Ouders die zich zorgen maken over het onrustige gedrag van hun kind, kunnen de tekenen van slaapgebrek opzoeken en met hun huisarts spreken over het testen op een slaapstoornis of gedragsstoornis. Tekenen van slaapstoornissen bij kinderen zijn:

snurken
De ademhaling pauzeert tijdens de slaap
Moeilijk in slaap vallen
Problemen met slapen door de nacht
Moeilijk om overdag wakker te blijven
Onverklaarbare afname van de prestaties overdag
Ongewone gebeurtenissen tijdens de slaap, zoals slaapwandelen of nachtmerries

Dr. Vatsal Thakkar, een klinische assistent-professor in de psychiatrie aan het NYU Langone Medical Center, beveelt aan dat ouders strikte grenzen blijven stellen aan de schermtijd om een gezonde slaap voor hun kinderen (en zichzelf) te bevorderen. Dr. Thakkar vermoedt dat de opkomst van technologiegebruik samenvallend met de opkomst van ADHD-diagnoses geen toeval is.

Bronnen:

The heartysoul.com


Bedankt voor het doneren aan Healthbytes.me

Healthbytes.me wil alle gulle lezers bedanken die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving voort te zetten over alles wat er wordt verzwegen door Big Pharma wereldwijd en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen. Healthbytes.me is al 8 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we u niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en features over alles. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dit wel doen, dan kan dat via

Ideal, creditcard, Crypto Valuta of Paypal.

Previous Tijdige afgifte van kurkuma stopt de groei van kankercellen
Next Echt zout, Keltisch zout en Himalayazout

About author

redactie
redactie 4487 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Nieuws

CDC kondigt aan dat de testkits voor Coronavirus niet werken

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Overig

Helende hennep: het ideale volksmedicijn

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Psychisch

CM waarschuwt voor stijgend gebruik van antidepressiva bij jongeren

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat