Waarom artsen nu waarschuwen voor het routinematig behandelen van milde problemen met de schildklier

Waarom artsen nu waarschuwen voor het routinematig behandelen van milde problemen met de schildklier

Luister naar dit artikel

Voor veel patiënten is de meest voorgeschreven medicatie mogelijk ten onrechte uitgegeven. Dit medicijn wordt gebruikt voor mensen met onderactieve schildklieren, de aandoening die klinisch bekend staat als hypothyreoïdie. Het medicijn in kwestie staat bekend als levothyroxine, een synthetische versie van thyroxine (T4), een van de natuurlijk geproduceerde schildklierhormonen van ons lichaam. Levothyroxine wordt vaak verkocht onder de merknamen Synthroid en Eltroxin.


Steun Health Bytes: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en de leugens aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


Hoewel hypothyreoïdie echt is en alleen al in de VS 20 miljoen Amerikanen treft, krijgen sommige patiënten dit medicijn om milde afwijkingen te behandelen met de schildklierhormonen, ook bekend als subklinische hypothyroïden – en het helpt niet.

Wat is hypothyreoïdie?

Hypothyreoïdie is een aandoening waarbij de schildklier te weinig hormonen produceert. De symptomen variëren afhankelijk van de ernst van de tekortkoming. Problemen ontwikkelen zich in de loop van de tijd langzaam.

De schildklier is een kleine vlindervormige klier die zich op het onderste deel van de nek bevindt. De hormonen geproduceerd door de klier omvatten triiodothyronine (T3) en thyroxine (T4). Ze werken om het metabolisme te reguleren en hebben verregaande effecten op de spijsvertering, lichaamstemperatuur en hartslag.

Hypothyroïde symptomen zijn onder meer:

Vermoeidheid
Gevoeligheid voor kou
Droge huid
Constipatie
Slecht geheugen
Schorre stem
Depressie
Gewichtstoename
Spierzwakte en -pijnen
Gewrichtspijn, stijfheid of zwelling
Dunner wordend haar
Vertraagde hartslag
Vergrote schildklier (struma)
Om een volledig geval van hypothyreoïdie te behandelen, werken geneesmiddelen om het tekort aan te vullen thyroxine (T4) aan te vullen of volledig te vervangen. Soms zijn er echter grensgevallen, waarbij de productie van T4-hormonen adequaat lijkt, maar er is mogelijk een hoger risico op ontwikkeling van hypothyreoïdie. Dit staat bekend als subklinische hypothyreoïdie.

Wat is subklinische hypothyreoïdie?

In een gezond lichaam wordt schildklierstimulerend hormoon (TSH) geproduceerd door de hypofyse in de hersenen. TSH stimuleert de schildklier om thyroxine te produceren (T4.)

Diagnose van hypothyreoïdie is gebaseerd op de aanwezigheid van symptomen en bloedonderzoek. Bloedonderzoek omvat het meten van schildklierstimulerend hormoon (TSH) en thyroxine (T4).

Hoge niveaus van TSH en lage niveaus van T4 wijzen op een te trage schildklier.

Subklinische hypothyreoïdie, aan de andere kant, wordt gediagnosticeerd wanneer alleen TSH wordt gevonden als verhoogd, maar de symptomen zijn meestal minimaal en de T4-niveaus liggen binnen de normen.

“De hersenen detecteren waarschijnlijk dat de schildklier licht disfunctioneel is,” zegt Agoritsas, “en compenseert door het meer te stimuleren.”

Als T4-spiegels normaal zijn, laat dat zien dat de TSH-productie functioneert en heeft het lichaam mogelijk geen levothyroxinegeneesmiddel nodig.

Moet subklinische hypothyreoïdie worden behandeld als hypothyreoïdie?

Een internationaal panel van artsen, waaronder Dr. Thomas Agoritsas, een assistent-professor in de geneeskunde aan de McMaster University van Hamilton, zegt dat als het gaat om subklinische hypothyreoïdie, levothyroxine hormonen, “consequent geen klinisch relevante voordelen voor de kwaliteit van leven of symptomen van de schildklier vertonen. , waaronder depressieve symptomen, vermoeidheid en body mass index. ”
“Van wat we weten,” zegt Agoritsas, “is het zeer waarschijnlijk dat behandeling met levothyroxine niet zal werken.” Agoritsas werkt ook in de Universitaire Ziekenhuizen van Genève.

De aanbevelingen van Dr. Agoritsas zijn op 14 mei gepubliceerd in het British Medical Journal (BMJ).

De studies: Helpt of schaadt hormonale behandeling?

De panelleden analyseerden 21 klinische onderzoeken met meer dan 21000 deelnemers, waarvan er veel ouder waren dan 65. In deze onderzoeken werden deelnemers, volwassenen met subklinische hypothyreoïdie, behandeld met ofwel behandeling met schildklierhormoon, geen behandeling of placebo.

Het panel besloot om het gebruik van hormoonbehandeling voor deze vorm van hypothyreoïdie te ontmoedigen vanwege het gebrek aan voordelen, de onzekerheid van mogelijke schade en de last van het dagelijks toedienen van medicatie en het nemen van frequente bloedonderzoeken om de dosering te controleren.

Waarom schrijven artsen medicatie voor subklinisch voor?

Het is echter heel gebruikelijk dat artsen medicijnen uitgeven om subklinische hypothyreoïdie te behandelen, vooral in westerse landen.

Het is logisch dat artsen medicijnen voor een aandoening voorschrijven en kijken of het helpt. Vooral in het geval van problemen met de schildklier, die gemakkelijk te controleren zijn en vage symptomen hebben die van toepassing kunnen zijn op andere ziekten. Dit is de theorie van Dr. Deric Morrison, een endocrinoloog in het St. Joseph’s Hospital in Londen, Ontario.

“Maar het bewijs suggereert nu voor de meeste van die mensen dat het behandelen van dat aantal hen niet beter maakt”, besluit hij.

Agoritsas methode is om de hormoonspiegels van patiënten met symptomen van hypothyreoïdie te controleren. Als er geen afwijkingen in de bloedtest zijn, biedt hij andere methoden voor het omgaan met de symptomen. Als de patiënt een kortdurende proef met de behandeling met levothyroxine wil proberen, zal hij het voorschrijven zonder de verwachting dat de patiënt er voor het leven op zal blijven.

Het is belangrijk op te merken dat het niet raadzaam is om te stoppen met het gebruik van levothyroxine-pillen zonder uw arts of therapeut te raadplegen.

Bronnen:

General Information/Press Room https://www.thyroid.org/media-main/press-room/

Hypothyroidism (underactive thyroid) https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hypothyroidism/symptoms-causes/syc-20350284

Disclosing subclinical thyroid disease. An approach to mild laboratory abnormalities and vague or absent symptoms. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10649671

Thyroid hormones treatment for subclinical hypothyroidism: a clinical practice guideline https://www.bmj.com/content/365/bmj.l2006

Why doctors warn against routinely treating thyroid issues https://www.cbc.ca/news/health/hypothyroidism-subclinical-1.5138719

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte gezondheid niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie Zodat wij de praktijken van Big Pharma aan het licht kunnen blijven brengen!

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen Big Pharma!

Previous Zelfgemaakte geelwortel en gemberthee voor je hart, hersenen en cellen
Next LED-verlichting in uw huis kan uw ogen permanent beschadigen - onderzoek

About author

redactie
redactie 4585 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Onderzoek

We kunnen eindelijk achterhalen wat de oorzaak is van veel gevallen van Alzheimer en hoe het te stoppen

Luister naar dit artikel De ziekte van Alzheimer is een van de meest gevreesde ziekten die oudere volwassenen treffen. Vraag gewoon aan iemand ouder dan 55 jaar die autosleutels heeft

Onderzoek

Risico op Alzheimer: wat verhoogt het en wat verlaagt het?

Luister naar dit artikel Er blijkt een brede waaier aan factoren te zijn die het risico op Alzheimer beïnvloeden, zowel in de negatieve als in de positieve zin. Op welke

Onderzoek

Optimisme is verrassend gezond

Luister naar dit artikel Optimisme heeft uiteraard veel voordelen boven pessimisme. Naast het feit dat het je leven prettiger maakt blijkt nu ook dat optimisten gezonder en vaak mogelijk ook langer