Gezonde leefstijl beschermt niet tegen dementie

Gezonde leefstijl beschermt niet tegen dementie

Luister naar dit artikel

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen!

Tegen alle verwachtingen in blijkt nu uit grootschalig onderzoek van het AMC dat een gezonde leefstijl niet beschermt tegen dementie. Ouderen die extra goed zorgen voor hun hart en bloedvaten worden later net zo vaak dement, schrijven de Amsterdamse wetenschappers vandaag in The Lancet.

De laatste jaren steeg het aantal dementiepatiënten minder snel dan voorspeld. Wetenschappers schreven dit toe aan een gezondere leefstijl en gebruik van medicijnen tegen een hoge bloeddruk en hoog cholesterol. Zo zouden ouderen de aanvoerroutes naar de hersenen schoner houden en daarmee verval voorkomen.

Om deze theorie te testen verdeelden de onderzoekers 3.500 ouderen uit 116 dokterspraktijken in twee groepen. De ene helft had iedere vier maanden een afspraak met een praktijkondersteuner die hun bloeddruk en cholesterol controleerde, dieettips gaf en hielp bij stoppen met roken en meer bewegen. De andere helft kreeg die afspraak niet.

Na ruim zes jaar was in de groep met de extra vaatzorg 6,5 procent van de ouderen dement geworden, tegenover 7 procent in de groep zonder begeleiding. Dat verschil was niet significant. Een tegenvallend resultaat, erkent onderzoeksleider Pim van Gool, hoogleraar neurologie in het AMC, maar hij heeft er wel een verklaring voor.

De ouderen waren al relatief gezond, waardoor er weinig winst viel te behalen. Daarnaast is de standaardzorg in de westerse wereld van zulk hoog niveau dat extra aandacht voor hart en bloedvaten blijkbaar niet veel voordeel oplevert, aldus Van Gool.

Bron

Previous Deze Fruitsoort Behandeld Slapeloosheid en Stimuleert De Functie Van De Hersenen!
Next 10 voedingsmiddelen die je NOOIT in de koelkast mag bewaren.

About author

redactie
redactie 4453 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Onderzoek

Vitamine D-supplementen kunnen het risico op het ontwikkelen van geavanceerde kanker verminderen

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Onderzoek

Gewoon voedsel verandert darmbacteriën door virussen te beïnvloeden

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Onderzoek

Chemotherapie verspreidt kanker en veroorzaakt meer agressieve tumoren. Dit nieuwe onderzoek bewijst het

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat