Moet u bang zijn van bedwantsen?

Moet u bang zijn van bedwantsen?

Luister naar dit artikel

In de pers verschenen de voorbije weken alarmerende berichten over de toename van het aantal bedwantsen of wandluizen. Beten van een bedwants kunnen erg vervelend zijn, maar ze zijn niet gevaarlijk. In tegenstelling tot veel andere stekende insecten brengen ze geen ziekten over en ook allergische reactie zijn uiterst zeldzaam.
Wat is de bedwants?
De bedwants (Cimex lectularius) is een klein vleugelloos insect van zo’n 5 mm groot, met een breed ovalen, afgeplat lichaam. De kleur is roodbruin tot bruin. Ze lijken een beetje op een appelpitje.
Bedwantsen leven van bloed van warmbloedige dieren, waaronder ook de mens. De bedwants verlaat ’s nachts zijn schuiloord om op zoek te gaan naar voedsel. Ze kan in principe overal prikken, maar de benen lijken favoriet.
Ze prikt met zijn steeksnuit door de huid, zuigt bloed en injecteert verdovende en antistollende stoffen. Dat leidt tot wondjes en jeukbulten, zoals een muggenbeet.
Waar komt de bedwants voor?
De bedwants dankt zijn naam aan de plek in huis waar ze meestal te vinden zijn, namelijk in en rond het bed- in de zoom van matrassen, beddengoed, bedframe, bedstijlen, enz. Maar ze komen ook voor in kieren en spleten, in meubels, achter behangpapier, gebroken pleister, lichtschakelaars, onder tapijten, achter plinten enz.
De bedwants leek tot voor kort uit Europa verdwenen te zijn, maar is de laatste tijd weer helemaal terug. De meest voorkomende bron van bedwantsen is een verblijf in een hotel waar een plaag heerst. Bedwantsen of hun eitjes komen terecht in kleding of koffers en worden zo mee naar huis genomen.
Bedwantsen kunnen opduiken in elke slaapkamer. In hotels (zowel goedkope tot 5-sterrenhotels) in de grote Europese en Amerikaanse steden worden bedwantsen meer en meer een plaag. Ook couchsurfers en Airbnb’ers worden met de vinger gewezen.
De verspreiding van bedwantsen gebeurt bijna altijd door het binnenbrengen van geïnfecteerde bagage. In hotels kunnen ze van de ene kamer naar de andere verhuizen, zelfs van de ene verdieping naar de andere. Meestal gebeurt het via het linnengoed, door verhuis van meubelen of elektrische apparaten. De bedwants verhuist ook op eigen kracht naar de aangrenzende lokalen.
Als u tijdens een verblijf in een hotel tekenen van bedwantsen ontdekt, en zeker als u gebeten wordt of bloeddruppeltjes op de lakens ziet, wees dan zeer voorzichtig bij het naar huis nemen van uw persoonlijke bezittingen.
Overleg met het hotelmanagement om het risico te bepalen – het kan nodig zijn om uw kleding te wassen of een andere behandeling te geven die ervoor zorgt dat u ze bedwantsvrij mee naar huis kunt nemen.
Is de bedwants gevaarlijk?
Beten van bedwantsen kunnen hevige jeuk veroorzaken. Bedwantsbeten jeuken, omdat je lichaam reageert op het speeksel dat geïnjecteerd wordt door bedwants tijdens het bijten. Dat verschilt van persoon tot persoon: sommige mensen hebben er nauwelijks last van, andere mensen heel veel.
• De wondjes genezen over het algemeen vrij snel. De rode vlekjes zijn pas na enkele weken volledig verdwenen.
• Soms komen huidinfecties voor of worden de bultjes opengekrabt waardoor littekens kunnen ontstaan.
• Sommige mensen kunnen ook allergisch reageren op bedwantsen. Dit gebeurt echter zelden.
• Bedwantsen kunnen virussen of bacteriën bij zich dragen. Maar uit onderzoek is nog niet gebleken dat men door een beet van een bedwants ook daadwerkelijk besmet kan raken.
• In tropische landen kunnen ze soms wel ziekten overdragen, zoals de gevreesde en zeer ernstige ziekte van Chagas of Amerikaanse Trypanosomiasis. Per land kunnen deze een verschillende naam hebben (kissing bug, vinchuca, barbeiro, chipo enzovoort). Deze wantsen leven in spleten van lemen muren, in de palmbomen, of tussen de palmbladeren die gebruikt worden in de daken, enzovoorts. Deze bedwants komt bij ons niet voor.
Hoe herkent u een beet van een bedwants?
De bedwantsenbeet is typisch een rood vlekje met centraal een klein bultje rond de steekplek. De steek-opening is nog zichtbaar. Meestal zijn er meerdere bultjes bij elkaar te vinden. Heel klassiek zijn 3 beten op een rij.
Hoe behandelen?
Het behandelen van beten van bedwantsen heeft weinig zin. De jeukende plekken verdwijnen vanzelf. Eventueel kunt u de pijnlijke plekken spoelen met warm water.
Als de letsels uitgebreid zijn en de jeuk ernstig is kan worden overwogen om een steroïdencrème te gebruiken, of eventueel een oraal antihistaminicum. Bespreek dit eerst met een arts.
Bron


Steun Health Bytes: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en de leugens aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte gezondheid niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie Zodat wij de praktijken van Big Pharma aan het licht kunnen blijven brengen!

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen Big Pharma!

Previous Je kunt beter te kort slapen dan telkens wakker worden
Next Patiënt geneest van long- en hersenkanker door cannabis (met video met hele verhaal)

About author

redactie
redactie 4589 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Overig

Big Pharma bereidt al vaccins voor de volgende wereldwijde pandemie

Luister naar dit artikel Nu Pfizer en Moderna hebben aangetoond hoe winstgevend een vaccinbedrijf kan zijn tijdens een wereldwijde pandemie, haasten farmaceutische bedrijven zich over de hele wereld om zich

Overig

Elke vinger is verbonden met 2 organen

Luister naar dit artikel De Japanners hebben een geweldige, op vingers gebaseerde uithardingsbehandeling die slechts vijf minuten van uw tijd in beslag neemt. Eigenlijk is het gebaseerd op de gedachte

Overig

“Erg zorgwekkend”: Nagellak ontregelt hormonen, ook die van jonge meisjes

Luister naar dit artikel Hormoonverstorende stoffen in nagellak kunnen via de nagels het lichaam binnendringen. Wetenschappers van de Duke University troffen sporen van deze stoffen aan in de lichamen van