5 dingen die je nog niet wist over gaatjes

5 dingen die je nog niet wist over gaatjes

Luister naar dit artikel

Het advies van een tandarts: de eerste verdedigingslinie tegen gaatjes is preventie. Elke dag tweemaal twee minuten lang poetsen, dagelijks flossen en het gebruik van mondspoeling zijn manieren om vorming van gaatjes in je tanden te voorkomen. Maar zelfs de beste poetser heeft wel eens een gaatje, hieronder volgen vijf weetjes over gaatjes waar je waarschijnlijk nog nooit van gehoord had.


Steun Health Bytes: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en de leugens aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


 1. Een gaatje is een bacteriële infectie
  Simpel gezegd is een gaatje een holte in je tand. Er moet echter een hoop gebeuren voordat een er een gaatje komt in je tanden. Een gaatje wordt veroorzaakt door de ‘Streptococcus mutans’ bacterie, die we allemaal in onze mond hebben zitten. Op het moment dat suikers binnen komen in onze mond, worden deze afgebroken door deze bacterie. Hierbij komen zuren vrij die de buitenste laag van onze tanden verzachten. Hierdoor kunnen bacteriën de tanden gemakkelijker binnendringen. Zodra de bacteriën eenmaal in de tand zitten, is het heel lastig om dit goed te maken met poetsen en/of flossen en lijdt het vanzelf tot een gaatje.
 2. Bij gaatjes draait het allemaal om timing
  Uiteraard kunnen we suikers niet volledig elimineren uit ons dieet. Zelfs gezonde voedingsmiddelen zoals granen en fruit bevatten immers suikers. Er zijn echter wel een aantal dingen die we kunnen doen om de impact op onze tanden te verminderen. Suikers worden in de mond door bacteriën afgebroken, dit proces duurt ongeveer 30 minuten vanaf het moment dat je begint met eten. Het is dus beter om suikers in één keer naar binnen te werken en ze niet te verspreiden over een langere periode, omdat je tanden dan langer blootgesteld worden aan de zuren die ontstaan tijdens de afbraak van suikers.
 3. Suikers zijn niet altijd de vijand
  Wist je dat bepaalde suikers daadwerkelijk gebruikt kunnen worden om gaatjes te voorkomen? Er zijn enkele natuurlijke suikers die het vormen van gaatjes kunnen verstoren en zelfs stoppen. Xylitol bijvoorbeeld, een suiker die in veel munt- en kauwgomsoorten te vinden is.
 4. Soms kunnen gaatjes behandeld worden zonder boormachine
  Uiteraard kan er altijd geboord worden, maar er zijn ook andere methode die effectief gebruikt worden om gaatjes te behandelen. Je moet er alleen wel op tijd bij zijn dan. Op het moment dat het gaatje nog niet is binnen gedrongen tot de kern van de tand en alleen de buitenste laag van de tand is beschadigd, kan een fluoride behandeling uitkomst bieden. Fluoride is te vinden in de tandpasta, mondwater en zelfs in leidingwater.
 5. Gaatjes zijn de meest voorkomende chronische ziekte bij kinderen
  Ook al zijn gaatjes grotendeels te voorkomen, ze blijven de meest voorkomende chronische ziekte bij kinderen tussen de 6 en 11 jaar en jongeren tussen de 12 en 19 jaar. Ongeveer 20 procent van de kinderen tussen de 5 en 11 jaar en 13 procent van de jongeren tussen de 12 en 19 jaar hebben een onbehandelde rotte tand in hun mond. Daarnaast heeft toont een andere studie aan dat ongeveer 60 procent van de jongeren op hun 15e al eens een gaatje heeft gehad. Dit percentage ligt bij kinderen en jongeren uit gezinnen met een laag inkomen zelfs nog hoger.

Bron

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte gezondheid niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie Zodat wij de praktijken van Big Pharma aan het licht kunnen blijven brengen!

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen Big Pharma!

Previous Natuurlijke remedies tegen een droge hoest
Next Roken straks ook verboden in eigen tuin of op balkon?

About author

redactie
redactie 4589 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Nieuws

SCAM Blootgesteld: Uit gegevens blijkt dat “het aantal sterfgevallen door COVID-19 niet alarmerend is”, aldus analist Johns Hopkins

Luister naar dit artikel Als je onlangs een vermelding van deze COVID-19-bom op sociale media hebt gezien, heb je hem daar waarschijnlijk niet lang gezien. Dit virale nieuws wordt snel

Overig

Huisartsen schrijven te veel antibiotica voor bij luchtweginfecties

Luister naar dit artikel Nederlandse huisartsen schrijven bij luchtweginfecties regelmatig antibiotica voor, ook wanneer richtlijnen dit niet aanbevelen. Het risico op antibioticaresistentie neemt hierdoor toe. Dit blijkt uit onderzoek door

Overig

9 geheimen voor een langer leven – Hoe wordt je 100?

Luister naar dit artikel Aan ouderen – zeker mensen die de 100 jaar halen – wordt nog wel eens de vraag gesteld: wat is je geheim? De antwoorden zijn vaak