VS bannen transvetzuren in voeding

VS bannen transvetzuren in voeding

Luister naar dit artikel

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen!

De Amerikaanse regering heeft de voedingsproducenten opgedragen om hun productieprocessen aan te passen zodat er geen transvetzuren meer vrijkomen. Die vetten creëren een hoger risico op hartziekten, de belangrijkste doodsoorzaak in de Verenigde Staten. De voedingsindustrie krijgt drie jaar de tijd om zich aan te passen.
De beslissing is gebaseerd op een rapport van de Food and Drug Administration (FDA) waaruit blijkt “dat gehydrogeneerde olie niet algemeen als veilig kan beschouwd worden voor menselijke consumptie”. Met een volledig verbod hoopt de FDA dat hart- en vaatziekten zullen afnemen en duizenden fatale hartaanvallen zullen worden vermeden.
Transvetzuren ontstaan door bewerkingprocessen van onverzadigde plantaardige oliën en vetten, namelijk de (gedeeltelijke) harding of hydrogenering van die vetten. Dit wordt toegepast om het smeltpunt van vet te verhogen en de houdbaarheid te vergroten. Zo worden gefrituurde producten (bv. chips) minder snel rans wanneer de olie gehard is. Andere belangrijke leveranciers zijn zoete en zoute koekjes, gebak, en allerlei snacks. Bakkerijproducten die worden verkocht op de Belgische markt hebben een gemiddeld transvetzuurgehalte van 6%, met evenwel ook uitschieters van bijna 20%. Vroeger kwamen ze ook veel voor in margarines en harde frituurvetten, maar daar zijn ze nu vrijwel verdwenen. In de sector van kant-en klaarmaaltijden, fast food en industrieel bereide bakkerijproducten worden ze nog steeds gebruikt.
Het is aangetoond dat transvetzuren het cholesterolgehalte in het bloed verhogen, en met name het gehalte (slechte) LDL-cholesterol, terwijl de (goede) HDL-cholesterol daalt. Transvetzuren verhogen ook de concentratie van een speciaal, op LDL-cholesterol gelijkend lipoproteine in het bloed, nl. het Lp(a), een onafhankelijke risicofactor voor coronaire aandoeningen. Verder zouden transvetzuren een ongunstige invloed hebben op de structuur en de elasticiteit van de vaatwand. Hierdoor verhogen transvetzuren de kans op hart- en vaatziekten, en mogelijk op diabetes.
Vorig jaar publiceerde de Europese Voedselautoriteit (EFSA) een rapport waaruit bleek dat de gemiddelde inname van transvetzuren in Europa gemiddeld tien keer lager ligt dan de inname van verzadigde vetzuren. In cijfers uitgedrukt betekent dat 0,5 tot 2 procent van de dagelijkse energie-inname voor transvetzuren tegenover 10,5 tot 18 procent van de dagelijkse energie-inname voor gesatureerde vetzuren. Daardoor vormen transvetzuren in Europa een minder groot gezondheidsrisico dan verzadigde vetzuren, aldus de EFSA.
zie ook artikel : Vermijd transvetzuren
Bron

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte gezondheid niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie Zodat wij de praktijken van Big Pharma aan het licht kunnen blijven brengen!

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen BigParma!

Previous Oil Pulling met kokosolie kan zeer positief werken voor je mond en gebit
Next Rokers: Hoe je een wonder elixer maakt om je longen te reinigen

About author

redactie
redactie 4507 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Overig

Brillen worden een ding van het verleden! Deze nieuwe technologie geeft mensen bovenmenselijke visie in enkele minuten

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Nieuws

MEDISCHE FOUTEN SCHADEN MEER DAN 10% VAN DE PATIËNTEN EN IS # 3 LEIDENDE OORZAAK VAN OVERLIJDEN

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Nieuws

Vrouw groeit haren uit haar tandvlees in uiterst zeldzaam medische geval

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat