Oil Pulling met kokosolie kan zeer positief werken voor je mond en gebit

Oil Pulling met kokosolie kan zeer positief werken voor je mond en gebit

Luister naar dit artikel

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen!

Ik vind het geweldig als ik nieuwe dingen leer van de reacties die mensen op mijn site achterlaten. Een tijdje terug schreef ik een artikel over kokosolie – een geweldige tropische olie met veel gezondheidsvoordelen. Een paar mensen merkten op dat zij kokosolie gebruiken voor iets dat Oil Pulling heet – het komt ongeveer neer op het gebruiken van olie als mondwater. Blijkbaar zijn er nogal wat onderzoeken die de werkzaamheid van dit proces ondersteunen en een hoop mensen zweren erbij. Er wordt beweerd dat het je tanden bleekt, je adem frisser maakt en leidt tot enorme verbeteringen in de mondgesteldheid. Ik doe dit nu ongeveer 10 dagen….en ik ben onder de indruk.
Wat is oil pulling en hoe werkt het?
Oil pulling is het rond laten gaan van olie in de mond en het is een Indiase volksgeneeswijze die al duizenden jaren wordt toegepast. Het werkt als volgt: je neemt een eetlepel olie in je mond en spoelt daarmee ongeveer 15-20 minuten. Het grootste voordeel daarvan is, dat het de hoeveelheid schadelijke bacteriën in de mond vermindert. Er zijn wel duizenden verschillende typen bacteriën in je mond. Sommige daarvan zijn goedaardig, anderen niet. De bacteriën in de mond creëren een ‘biofilm’ op de tanden – een dun laagje dat ze gebruiken om zich aan het oppervlak te hechten. Dit staat bekend als ‘plak’. Een beetje plak op de tanden is normaal, maar als het uit de hand loopt kan het allerlei problemen veroorzaken, waaronder slechte adem, gele tanden, tandvleesinfectie en gaatjes. De manier waarop oil pulling werkt is eenvoudig. Als je de olie in je mond laat rondgaan, blijven de bacteriën erin ‘steken’ en zij lossen op in de vloeibare olie. Het komt erop neer dat je tijdens oil pulling telkens een groot deel van de bacteriën en de plak verwijdert.
Ik gebruik zelf het liefst kokosolie
De Indiërs gebruikten vanouds oliën zoals sesamolie of zonnebloemolie. Oil pulling werkt goed met bijna elke olie die je maar kiest, maar zelf gebruik ik het liefst kokosolie vanwege de vele gezondheidsvoordelen. Het laurinezuur (één van de vetzuren in kokosolie) blijkt antimicrobieel te zijn. Het kan bacteriën, virussen en schimmels doden (12). Verder smaakt kokosolie ook best lekker, vergeleken met andere oliesoorten. Ik vond het eerst nogal smerig om mijn mond vol olie te hebben, maar na een paar dagen raakte ik eraan gewend. Nu zullen we eens kijken naar een paar onderzoeken over oil pulling.
Oil pulling kan het aantal schadelijke bacteriën in je mond verlagen
Streptococcus Mutans is één van de voornaamste mondbacteriën en een hoofdspeler bij het opbouwen van plak en tandbederf. Uit een onderzoek uit 2008, met 20 jongens, bleek dat oil pulling (met sesamolie) al binnen twee weken een vermindering in het aantal Streptococcus Mutans-bacteriën veroorzaakte (3). Het was minder effectief dan mondwater met Chloorhexidine, maar veel goedkoper en VEEL minder vies.
Oil pulling kan plak en tandvleesontsteking tegengaan
Tandvleesontsteking komt voor als het immuunsysteem de bacteriën in de plak begint aan te vallen. en ander onderzoek vergeleek oil pulling en chloorhexidine bij pubers met door plak veroorzaakte tandvleesontsteking. Zowel oil pulling als chloorhexidine mondwater was effectief daartegen (4).
Oil pulling kan slechte adem tegengaan
Een slechte adem, ook wel halitose genoemd, wordt vaak (niet altijd) veroorzaakt door de geur van de chemicaliën en gassen die door de mondbacteriën worden geproduceerd. Het is logisch dat je die slechte adem vermindert als je een aantal van die bacteriën weet te verwijderen. Uit een derde studie, met 20 pubers, bleek dat een behandeling met oil pulling de markers voor slechte adem in belangrijke mate verminderde. Het was net zo effectief als chloorhexidine-mondwater (5).
Hoe pas je oil pulling toe
Oil pulling is enorm makkelijk en effectief. Zo doe je het:

  1. Neem een eetlepel olie in je mond.
  2. Laat de olie 15-20 minuten rondgaan in je mond.
  3. Spuug de olie uit en poets je tanden.

Als je kokosolie gebruikt, zoals ik, dan moet je misschien eerst even kauwen op de olie om het te laten smelten, want bij kamertemperatuur is het niet vloeibaar. Je kunt dit het best op een lege maag doen, voordat je je tanden poetst. Ik doe het graag tijdens het douchen ’s morgens. Ik doe de olie in mijn mond, spoel ermee terwijl ik onder de douche sta en dan probeer ik de olie tussen mijn tanden en kiezen door te ‘duwen’ en ‘trekken’. Als ik uit de douche kom spuug ik het uit in de prullenbak of in het toilet (niet de gootsteen, die kan verstopt raken), spoel mijn mond met water en poets mijn tanden.
Je hoeft niet veel kracht te gebruiken, als oil pulling pijn doet aan je gezichtsspieren moet je je iets meer ontspannen. Probeer de volgende keer iets minder olie te nemen en laat het met niet al te veel kracht in je mond rondgaan.
Wat kun je verwachten
Ik doe dit nu ongeveer 10 dagen. Ik merk echt dat mijn adem frisser is en dat mijn tanden er veel schoner uitzien….zowel witter als glanzender. Ik heb nooit gebitsproblemen gehad, maar ik snap hoe dit gunstig kan werken voor mensen die wel zulke problemen hebben. Online doen allerlei wilde verhalen de ronde over oil pulling en die geloof ik niet allemaal. Maar ik geloof WEL dat oil pulling doeltreffend is bij het verminderen van de schadelijke mondbacteriën en dat het bijdraagt aan een gezond gebit.
Omdat ontstekingen allerlei gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken, is het logisch dat het verminderen daarvan in de mond en op het tandvlees, ook gunstige effecten kan hebben op de algehele gezondheid. Misschien is dat de reden waarom veel mensen een verbetering melden in gezondheidsproblemen die niet direct iets te maken hebben met de mond. In ieder geval…..het moet mij van het hart dat ik er echt verbaasd over ben hoe goed het werkt. Ik ben van plan om er nog lange tijd mee door te gaan.
Bron


Bedankt voor het doneren aan Healthbytes.me

Healthbytes.me wil alle gulle lezers bedanken die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving voort te zetten over alles wat er wordt verzwegen door Big Pharma wereldwijd en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen. Healthbytes.me is al 8 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we u niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en features over alles. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dit wel doen, dan kan dat via

Ideal, creditcard, Crypto Valuta of Paypal.

Previous Begint elke ziekte echt in de darmen? De opmerkelijke waarheid
Next VS bannen transvetzuren in voeding

About author

redactie
redactie 4499 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

middeltjes

Deze drank zal je genezen van snurken na 5 dagen consumeren! Gegarandeerd!

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

middeltjes

Wow, ik had al jaren tovenhazelaar in mijn kast staan, maar ik wist niet dat het dit kon doen!

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

middeltjes

Afvallen met het citroendieet

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat