Transvrouwen die hormonen gebruiken hebben ‘tot 95 procent meer kans op hartziekte’

Transvrouwen die hormonen gebruiken hebben ‘tot 95 procent meer kans op hartziekte’

Luister naar dit artikel

Uit onderzoek is gebleken dat alle transgenders die geslachtsbevestigende hormonen gebruiken een ‘significant verhoogd risico’ lopen op dodelijke aandoeningen…


Steun Health Bytes: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en de leugens aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


Transvrouwen die hormonen gebruiken, hebben tot 95 procent meer kans op een hartaandoening. In een nieuwe studie ontdekten onderzoekers dat transvrouwen – mensen die als man zijn geboren en zich als vrouw identificeren en geslachtsbevestigende hormonen gebruiken bijna twee keer zoveel kans hebben op hart- en vaatziekten als mannen. De nieuwe gegevens zijn gepubliceerd in het European Journal of Endocrinology.

Uit het onderzoek bleek dat alle transgenders, ongeacht het geslacht waarmee ze zijn geboren of het geslacht waarnaar ze overgingen, een “significant verhoogd risico” liepen op dodelijke aandoeningen zoals hartaanvallen, beroertes, hoge bloeddruk en hoge vet- en cholesterolwaarden in het bloed.

De experts keken over een periode van vijf jaar naar de gezondheid van 2.671 transgenders uit Denemarken, met een gemiddelde leeftijd van respectievelijk 22 en 26 jaar voor transmannen en -vrouwen. Ze vergeleken de incidentie van hart- en vaatziekten met een controlegroep van 26.700 mensen en presenteerden de resultaten aan de European Association for the Study of Diabetes.

Mensen die waren geboren als man en die als transvrouw oestrogeen gebruikten, hadden 93 procent meer kans op hart- en vaatziekten dan mannen en 73 procent meer kans dan vrouwen. De incidentie bedroeg ongeveer drie procent voor transvrouwen, tegen ongeveer 1,5 procent voor mannen en 1,7 procent voor vrouwen.

Hoger risico op diabetes type 2

Transmannen, die bij de geboorte ‘vrouwelijk’ waren, maar testosteron gebruikten, hadden 63 procent meer kans op een vorm van hartziekte dan vrouwen, en meer dan dubbel zoveel kans dan mannen.

In deze groep bedroeg het incidentpercentage ongeveer 1,7 procent bij transmannen, tegen 1,1 procent bij vrouwen en 0,8 procent bij mannen.

Dr. Dorte Glintborg, hoofdauteur van het Odense Universitair Ziekenhuis in Denemarken, zei dat “ongeveer een derde” van het verhoogde risico bij transmannen te wijten was aan het gebruik van hormonen.

Ze zei:

“Hormoonbehandelingen zoals oestrogeen zullen de vetmassa vergroten en de vetvrije massa verlagen, en een verhoogd oestrogeen wordt meestal geassocieerd met een verhoogd risico op auto-immuunziekten en ontstekingen.”

Dr. Glintborg zei dat dit betekende dat er daardoor ook een hoger risico was op het ontwikkelen van diabetes type 2, maar dit werd niet door alle onderzoeken bevestigd.

De bijdrage van hormonen bij transvrouwen aan hun risico op hartziekten was echter niet zo duidelijk, zei ze.

Ze uitte ook haar bezorgdheid over het feit dat transvrouwen zelfmedicatie gebruiken met cyproteronacetaat om de bijwerkingen van hormoontherapie (testosteron) te onderdrukken en riep op tot meer onderzoek naar de effecten van medicijnen die door transgenders worden gebruikt.

Bronnen: Telegraph

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte gezondheid niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie Zodat wij de praktijken van Big Pharma aan het licht kunnen blijven brengen!

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen Big Pharma!

Previous Geef uw kankerverdediging een boost: Gember en chili blokkeren de groei van kankercellen
Next Hartdoden stijgen met 26% ten opzichte van pre-pandemische niveaus, zo blijkt uit officiële gegevens

About author

redactie
redactie 4589 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Onderzoek

Gebruik van mobiele telefoons kan DNA beschadigen, blijkt uit onderzoek

Luister naar dit artikel Meer dan 90 procent van de Amerikaanse volwassenen bezit een mobiele telefoon, waardoor deze mobiele digitale technologie de snelst toegepaste consumententechnologie in de wereldgeschiedenis is, volgens

Onderzoek

Dit ‘superfruit’ kan de strijd aangaan met Alzheimer

Luister naar dit artikel Laat je geheugen je in de steek? Eet dan vaker blauwe bessen. Wetenschappers van de Universiteit van Cincinnati zeggen dat het ‘superfruit’ kan helpen in de strijd

Onderzoek

Suiker heeft zelfde effect op het brein als cocaïne

Luister naar dit artikel Overmatige consumptie van suiker verhoogt het dopamineniveau op bijna dezelfde manier als drugs zoals cocaïne en morfine. Dat blijkt uit onderzoek van wetenschappers van de Queensland