Papieren rietjes blijken langdurige en potentieel giftige chemicaliën te bevatten – onderzoek

Papieren rietjes blijken langdurige en potentieel giftige chemicaliën te bevatten – onderzoek

Luister naar dit artikel

Papieren rietjes bevatten potentieel giftige chemicaliën die een risico kunnen vormen voor mensen, dieren in het wild en het milieu, zo blijkt uit een onderzoek.


Steun Health Bytes: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en de leugens aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


Poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS), die langdurig aanhouden en potentieel destructief zijn voor de menselijke gezondheid, werden ontdekt in de meeste geteste rietjes van papier en bamboe. De rietjes worden als ‘milieuvriendelijk’ beschouwd in vergelijking met hun plastic tegenhangers, die sinds 2020 in Groot-Brittannië verboden zijn.

Het baanbrekende Europese onderzoek analyseerde rietjes gemaakt van verschillende materialen uit winkels en fastfoodrestaurants en ontdekte dat 18 van de 20 merken papieren rietjes PFAS bevatten, met een lagere detectiefrequentie in plastic en glazen versies. In het onderzoek is niet gekeken of PFAS uit de rietjes in de vloeistoffen lekte.

De meest voorkomende PFAS, perfluoroctaanzuur (PFOA), is sinds 2020 wereldwijd verboden.

In geen van de geteste stalen rietjes zijn sporen van PFAS aangetroffen.

De PFAS-concentraties bleken laag en aangezien het gebruik van stro zelden voorkomt, zeiden de Belgische onderzoekers dat ze een beperkt risico voor de menselijke gezondheid vormden. Ze waarschuwden echter dat de chemicaliën zich gedurende vele jaren in het lichaam zouden kunnen ophopen.

De chemicaliën zijn in verband gebracht met een aantal gezondheidsproblemen, waaronder een lagere respons op vaccins, een lager geboortegewicht, schildklieraandoeningen, verhoogd cholesterolgehalte, leverschade, nierkanker en zaadbalkanker.

De aanwezigheid van PFAS in het merendeel van de papieren rietjes was te wijten aan het feit dat ze in sommige gevallen als waterafstotende coating werden gebruikt, voegde de onderzoekers eraan toe.

Dr. Thimo Groffen, van de Universiteit Antwerpen, zei dat de onderzoekers wilden weten of PFAS aanwezig waren in plantaardige rietjes die in België verkocht werden, nadat ze ontdekt waren in rietjes die in de VS verkocht werden.

Na de bevindingen pleitte hij voor het gebruik van stalen rietjes, maar adviseerde hij ook om “helemaal het gebruik van rietjes te vermijden”.

Dr. Groffen voegde hieraan toe: “Rieten gemaakt van plantaardige materialen, zoals papier en bamboe, worden vaak geadverteerd als duurzamer en milieuvriendelijker dan rietjes gemaakt van plastic. De aanwezigheid van PFAS in deze rietjes betekent echter dat dit niet noodzakelijk waar is. .”

PFAS worden met name gebruikt in onder meer outdoorkleding en pannen met antiaanbaklaag, omdat ze bestand zijn tegen water, hitte en vlekken.

Bronnen: Sky News

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte gezondheid niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie Zodat wij de praktijken van Big Pharma aan het licht kunnen blijven brengen!

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen Big Pharma!

Previous Oud knoflookextract beschermt op meer manieren tegen hartziekten dan eerder werd gedacht
Next Australisch onderzoek waarschuwt voor parasitaire infecties na rondworm gevonden in de hersenen van vrouwen

About author

redactie
redactie 4589 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Nieuws

Vaak voorgeschreven antibiotica kunnen leiden tot hartproblemen

Luister naar dit artikel Wetenschappers hebben voor het eerst een verband aangetoond tussen twee soorten hartproblemen en een van de meest voorgeschreven antibioticaklassen. Steun Health Bytes: alleen via uw maandelijks of

Overig

VIDEO: 15 huiveringwekkende feiten over bewerkt vlees

Luister naar dit artikel De sociale nieuwssite BuzzFeed heeft 15 huiveringwekkende feiten over bewerkt vlees op een rijtje gezet. We hebben het dan over ham, bacon, corned beef, salami, hotdogs,

Onderzoek

Uit onderzoek is gebleken dat 81% van de door tandartsen voorgeschreven antibiotica volstrekt overbodig is

Luister naar dit artikel Tandartsen behoren tot enkele van de grootste voorschrijvers van antibiotica in de Verenigde Staten, goed voor ongeveer 10 procent van alle antibiotica-recepten. Een recent onderzoek meldt echter