Het schild van de natuur: hoe een week biologisch eten de blootstelling aan giftige glyfosaat vermindert

Het schild van de natuur: hoe een week biologisch eten de blootstelling aan giftige glyfosaat vermindert

Luister naar dit artikel

Meer motivatie nodig om gezond te eten tijdens de zwangerschap? Uit een nieuwe studie gepubliceerd in het julinummer van Environmental Health Perspectives van juli 2023 blijkt dat zelfs slechts één week volledig biologisch voedsel eten de hoeveelheid glyfosaat in het lichaam van zwangere vrouwen kan verminderen.


Steun Health Bytes: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en de leugens aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


Er is echter één klein addertje onder het gras, en dat heeft te maken met waar deze vrouwen wonen.

Een week lang biologisch eten kan de hoeveelheid van ‘s werelds meest giftige herbicide in de urine van (de meeste) zwangere vrouwen aanzienlijk verlagen, blijkt uit nieuw onderzoek

Dit onderzoek in kwestie, ‘Urine-glyfosaatconcentraties onder zwangere deelnemers in een gerandomiseerde, cross-over studie van biologische en conventionele diëten’, werd uitgevoerd door een team van internationale onderzoekers die een verscheidenheid aan instellingen voor hoger onderwijs vertegenwoordigden, waaronder Boise State University, University of California Berkeley, Universiteit van Washington, Simon Fraser Universiteit van British Columbia, King’s College London en het National Center for Environmental Health (NCEH) van de Centers for Disease Control and Prevention.

Het doel van hun onderzoek was om de glyfosaatconcentraties in de urine tijdens de zwangerschap te onderzoeken en het effect van een biologisch dieet op dergelijke concentraties te evalueren.

Als onderdeel van een twee weken durende gerandomiseerde cross-over studie rekruteerden de auteurs in hun eerste trimester 40 zwangere vrouwen uit Women, Infants, and Children (WIC)-klinieken van de volksgezondheidsafdelingen Southwest District Health, South Central District Health en Central District Health. bedient minstens 10 steden in de staat Idaho. De vrouwen werden onderverdeeld in twee groepen: vrouwen in stedelijke omgevingen die ver weg (gelijk aan of groter dan 0,5 kilometer) van akkerlanden woonden en vrouwen die in landelijke buurten dichtbij (minder dan 0,5 kilometer) van akkerlanden woonden.

De vrouwen werden willekeurig toegewezen aan een van de twee groepen: de ene groep ontving (en er werd ogenschijnlijk verwacht dat ze zouden eten) een voorraad conventionele boodschappen voor een week, en de andere groep ontving een voorraad biologische boodschappen voor een week. Na een week wisselden de groepen welke soorten boodschappen ze kregen en verwachtten te eten.

Tijdens deze studie verzamelden de onderzoekers dagelijks urinemonsters van de eerste ochtend voor analyse, waarbij ze “verschillen in glyfosaatconcentraties in de urine tussen de conventionele week en de organische week onder alle deelnemers onderzochten, gestratificeerd naar de nabijheid van een landbouwgebied in de buurt van de woonplaats.”

Er werden twee belangrijke bevindingen gedaan:

Ten eerste verminderde het eten van volledig biologisch voedsel gedurende slechts EEN WEEK de hoeveelheid glyfosaat in de urine van zwangere vrouwen met ongeveer 25%, en tot 43% zodra de onderzoekers deelnemers uitsloten die zich niet perfect aan het dieet hielden.

Ten tweede – en dat is jammer – ontdekten de onderzoekers dat een volledig biologisch dieet “bijna geen effect had op de glyfosaatconcentraties in de urine onder deelnemers die binnen een halve kilometer van een landbouwveld woonden.” Ugh!

Ze concluderen dat “voeding een belangrijke bijdrage levert aan de blootstelling aan glyfosaat bij mensen die meer dan een halve kilometer verwijderd van landbouwvelden wonen”, maar dat “voor mensen die in de buurt van gewassen wonen, de landbouw een dominante bron van blootstelling kan zijn tijdens het pesticidensproeiseizoen.”

Mogelijke risico’s verbonden aan prenatale blootstelling aan glyfosaat

Voor alle duidelijkheid: er moet nog veel bekend (of bevestigd) worden over de effecten van blootstelling aan glyfosaat op mensen, en vooral op zuigelingen en ongeboren kinderen – het bereik van gegevens specifiek over mensen is schaars. Eerlijk gezegd lijkt dit te grenzen aan crimineel nalatig, gezien het wijdverbreide gebruik van glyfosaat in de hele wereldgemeenschap.

Dat gezegd hebbende, wijzen de auteurs van het onderzoek op het feit dat er “steeds meer bewijs is dat blootstelling aan prenatale glyfosaat in verband kan worden gebracht met ongunstige geboorte-uitkomsten zoals een verkorte zwangerschapsduur”, ook wel vroeggeboorte genoemd, wat verband houdt met een reeks potentiële gezondheidscomplicaties (veel ernstig en/of levenslang).

De auteurs merken ook op dat eerdere laboratorium- en dierstudies, hoewel onvolledig (om nog maar te zwijgen van ethisch twijfelachtige), suggereren dat prenatale blootstelling aan glyfosaat in verband is gebracht met een verhoogde darmmicrobioomdysbiose en met teratogene effecten (de neiging om aangeboren aandoeningen te veroorzaken) en kankerverwekkende effecten (de neiging om kanker te veroorzaken) “door mechanismen zoals de verstoring van retinoïnezuursignalering, oestrogeenbiosynthese en enzymatische routes, evenals het induceren van DNA-schade en oxidatieve stress en DNA-methylatie, wat zou kunnen resulteren in epigenetische modificaties.”

Om deze redenen lijken de onderzoekers “recente redactionele artikelen en consensusverklaringen die hebben opgeroepen tot meer biomonitoring en epidemiologisch onderzoek naar glyfosaat te steunen, vooral tijdens kwetsbare perioden zoals zwangerschap en vroege kinderjaren.”

Is dit niet zorgwekkend, vooral voor vrouwen die op het platteland wonen en die mogelijk een grotere blootstelling aan glyfosaat hebben vanwege het agrarische gebruik ervan in hun gemeenschap?

En hoewel we niet willen dat iemand in angst leeft voor zijn buurt of onnodige stress ervaart (waarvan we weten dat dit niet gezond is voor een zwangere vrouw of haar opgroeiende baby!), dringen we er bij mensen op het platteland op aan voorzichtig te zijn.

Een paar tips:

  • Sluit ramen en ga niet naar buiten tijdens actieve spuittijden
  • Overweeg om uw glyfosaatgehalte te laten testen (veel bedrijven bieden kits aan die u online kunt kopen – of neem contact op met een vertrouwde zorgverlener voor meer advies)
  • Gebruik een luchtzuiveringssysteem voor binnenshuis, vooral als u in deze plattelandsgebieden woont waar chemicaliën op gewassen worden gespoten
  • Maximaliseer uw welzijn door middel van andere gezonde levensstijlstrategieën – en ja, eet nog steeds gezond voedsel, inclusief biologisch, want dat zal in ieder geval niet bijdragen aan uw glyfosaatbelasting

Bronnen:

 

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte gezondheid niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie Zodat wij de praktijken van Big Pharma aan het licht kunnen blijven brengen!

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen Big Pharma!

Previous Uit onderzoek blijkt dat de helft van de gevaccineerde mensen nooit stopt met het produceren van spike-eiwit
Next Citrus SUPERKRACHT: Voedingsstof activeert kankerdodende cellen

About author

redactie
redactie 4589 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Overig

Maagzuurmedicijnen gekoppeld aan dodelijke hart en nierziekte, maagkanker

Luister naar dit artikel In een nieuwe studie zijn maagzuurremmende middelen gekoppeld aan onder meer dodelijke hart- en nieraandoeningen, en maagkanker. Steun Health Bytes: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift

Onderzoek

Is bij u de diagnose MS (multiple sclerose) gesteld? Mogelijk hebt u een second opinion nodig vanwege een verkeerde diagnose

Luister naar dit artikel Heeft u of iemand die u kent de diagnose multiple sclerose (MS)? Dat zijn dan mensen die een second opinion zouden moeten krijgen, omdat het een

Onderzoek

Studie bewijst: Hart-en vaatziekten zijn een vroege vorm van vitamine C-tekort

Luister naar dit artikel Een baanbrekende studie van het Dr. Rath Research Institute van Californië heeft geconstateerd dat hart-en vaatziekten een indicator zijn van een tekort aan vitamine C en