Groene bewakers: Broccoli en boerenkool ontketenen griepbestrijdende kracht

Groene bewakers: Broccoli en boerenkool ontketenen griepbestrijdende kracht

Luister naar dit artikel

De jaarlijkse broccoliconsumptie van de gemiddelde persoon in de Verenigde Staten bedraagt nauwelijks 5,2 pond. Ondanks dat het boordevol vitamines zit, stuit broccoli vaak op weerstand in reguliere diëten vanwege de waargenomen milde smaak en de tijd die het kost om te kauwen, tenzij het goed gekookt is.


Steun Health Bytes: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en de leugens aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


Als broccoli niet bovenaan uw favorietenlijst staat en de neiging heeft om overschaduwd te worden door verleidelijkere keuzes, is het de moeite waard om op te merken dat deze bescheiden groente een opmerkelijk potentieel heeft om uw algehele gezondheid en welzijn te verbeteren. Uit recent onderzoek van het Francis Crick Institute blijkt zelfs dat broccoli en zijn soortgenoten, zoals boerenkool, bloemkool en kool, een cruciale rol spelen bij de bescherming van het menselijk lichaam tegen virale longinfecties.

Hoe longendotheelcellen en AHR virussen op afstand houden

Wanneer we besmet raken met ademhalingsvirussen, kan de barrière tussen longendotheel- en epitheelcellen verstoord raken. Dit kan leiden tot de ophoping van cellen en vocht in de luchtruimten van de longen, waardoor de uitwisseling van gassen die we nodig hebben om goed te kunnen ademen, wordt beïnvloed. De cellen die onze bloedvaten bekleden (endotheelcellen) spelen een rol in dit proces. Onderzoekers ontdekten dat een specifieke sensor, de arylkoolwaterstofreceptor (AHR), zeer actief is in deze endotheelcellen en helpt beschermen tegen longlekkage veroorzaakt door griep.

Wanneer deze AHR ontbreekt in endotheelcellen, verergert het de longschade en kunnen rode bloedcellen en immuuncellen de luchtruimten binnendringen. Dit verzwakt de barrière en maakt ons kwetsbaarder voor secundaire bacteriële infecties. De AHR activeert ook beschermende systemen in deze cellen, die ongezonde veranderingen en celdood helpen voorkomen in de luchtwegcellen die ons helpen ademen. Interessant genoeg kan het virus zelf deze beschermende AHR-reactie verzwakken.

De auteurs van het hierboven genoemde onderzoek ontdekten ook dat het behouden van een gezonde AHR-functie het consumeren van voedingsmiddelen vereist die deze op natuurlijke wijze activeren. Deze voedingsmiddelen – zoals broccoli en boerenkool – veroorzaken processen in de endotheelcellen die schade helpen voorkomen. Dit laat zien dat de gezondheid van onze bloedvaten onze longverdediging beïnvloedt. Bovendien bestaat er een verband tussen wat we eten en hoe goed we virussen in onze longen kunnen bestrijden.

Waarom het onderzoek belangrijk is

Het uitgelichte onderzoek zorgt voor opschudding vanwege de aanzienlijke vooruitgang die het boek verder heeft geboekt dan eerdere onderzoeken, die vooral gericht waren op de beschermende rol van de immuuncellen van het lichaam in de genoemde barrière. Door de fundamentele rol van AHR bij het in stand houden van een veerkrachtige longbarrière door endotheelcellen tijdens infecties te onthullen, is een dieper begrip van dit fenomeen ontstaan.

De onderzoekers van Francis Crick geloven ook dat AHR een cruciale rol zou kunnen spelen bij het beschermen van extra organen in het menselijk lichaam.

Tips om broccoli en boerenkool in uw dieet op te nemen

Nu bekend is dat broccoli en boerenkool de rol van groene bewakers spelen in de strijd tegen de griep, laten we onze aandacht verleggen naar hoe we deze milde groenten zoveel aantrekkelijker kunnen maken voor de smaakpapillen. Als je de smaak van koude boerenkool niet lekker vindt, zoals vaak gebruikt in salades, strooi dan wat zeezout, peper en andere smakelijke smaakmakers op de bladeren en bak ze tot boerenkoolchips. Boerenkool wordt ook vaak gebruikt in smoothies.

Wees creatief in de keuken en misschien word je wel fan van gekookte broccoli; vooral het stomen van broccoli en het op smaak brengen met citroen, olijfolie en zeezout is bijzonder bevredigend voor de smaakpapillen. Rooster je broccoli, voeg salie, rozemarijn, basilicum, tijm, dragon en peterselie toe, en je zult een hernieuwde waardering krijgen voor deze griepbestrijdende groente.

Broccoli smaakt ook heerlijk in soepen of roerbakgerechten. Als je haast hebt of op zoek bent naar een gezonde middagsnack, doop dan wat rauwe broccoli in hummus of de dip naar keuze. Als bijkomend voordeel is het natuurlijk dat u uw voedsel goed kauwt om de spijsvertering te verbeteren en ervan te genieten!

Bronnen:

 

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte gezondheid niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie Zodat wij de praktijken van Big Pharma aan het licht kunnen blijven brengen!

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen Big Pharma!

Previous Het risico op een beroerte stijgt bij gevaccineerden met het begin van een Covid-infectie
Next WHO-hoofd Ghebreyesus kondigt nieuwe covid-dictaten aan om regeringen tot autoritaire naleving te dwingen

About author

redactie
redactie 4589 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Natuurlijk

De 15 beste voedingsmiddelen om te eten als je ziek bent

Luister naar dit artikel Een beroemd gezegde van Hippocrates was: “Laat uw voeding uw medicijn zijn, en uw medicijn uw voeding.” Het is waar dat voeding veel meer kan doen

Natuurlijk

6 goede redenen om iedere week minimaal 3 eieren te eten. Wist je DIT al?

Luister naar dit artikel Eieren bevatten veel stofjes die goed zijn voor je gezondheid, en veel experts vinden dat eieren onderdeel zouden moeten zijn van je dagelijkse voeding. Eieren zijn

Natuurlijk

10 gezondheidsvoordelen van kiwi’s

Luister naar dit artikel Hoewel kiwi’s het imago hebben dat ze uit Nieuw-Zeeland komen, ligt de werkelijke oorsprong in China. Daar noemde men deze vrucht in de oudheid Yang Tao.