Wat uw handen zeggen over uw gezondheid

Wat uw handen zeggen over uw gezondheid

Luister naar dit artikel

Uw handen vertellen veel over uw gezondheidstoestand. Dit is iets dat al sinds de tijd van Hippocrates – de vader van de moderne geneeskunde – wordt erkend.


Steun Health Bytes: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en de leugens aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


De oude Griekse arts beschreef voor het eerst ‘knuppelen’ bij een patiënt met empyeem (waarbij pus de ruimte tussen de longen en het membraan eromheen vult) in de vijfde eeuw voor Christus. Bij knuppelen ziet de nagel eruit als een omgekeerde lepel, en wordt nog steeds gezien als een teken van ziekte.

Hoewel knuppelen tegenwoordig met meer dan alleen empyeem wordt geassocieerd. Het houdt ook verband met cystische fibrose, cirrose van de lever en schildklieraandoeningen.

Een andere nagelverandering die een ziekte kan signaleren, zijn de nagels van Lindsay. Hier zijn een of meer nagels half wit en half roodbruin. Ongeveer 50% van de mensen met een chronische nierziekte heeft zulke nagels. Maar het kan ook een teken zijn van cirrose van de lever en de ziekte van Behcet, een zeldzame aandoening die ontstekingen van de bloedvaten veroorzaakt.

Terry’s nagels, waarbij een of meer vingernagels het uiterlijk van een geslepen glas hebben, kunnen ook een teken zijn van levercirrose, maar worden ook in verband gebracht met diabetes type 2, nierfalen en HIV.

En wat medischer en iets minder als een nagelstudio in de winkel klinkt, zijn de nagels van Muehrcke, waar een of meer horizontale lijnen over de vingernagels lopen. Dit nagelpatroon duidt op een afname van het meest voorkomende eiwit in het bloed: albumine. Deze nagelmarkeringen kunnen een indicator zijn voor een nierziekte.

Maar soms zijn veranderingen in de kleur en het patroon van de nagels niet sinister en slechts tekenen van veroudering. Napolitaanse nagels, zo genoemd vanwege hun drie verschillende kleurzones, worden vaak gezien bij mensen ouder dan 70 jaar en zijn niets om je zorgen over te maken.

Palmen

Nagels zijn echter niet het enige deel van de hand dat een slechte gezondheid kan onthullen. Ook de handpalmen kunnen een verhaal vertellen.

Als u merkt dat uw handpalmen gaan zweten bij afwezigheid van nervositeit, hoge temperaturen of lichaamsbeweging, kan dit te wijten zijn aan defecte zenuwsignalen waardoor de zweetklieren actief worden. Dit kan goedaardig zijn, in welk geval het primaire hyperhidrose wordt genoemd. Maar onverklaarbare zweterige handpalmen – en gezicht, nek en oksels – kunnen een teken zijn van schildklierproblemen.

Bij hyperthyreoïdie produceert de schildklier in de nek te veel thyroxine. Een teveel aan dit hormoon zorgt ervoor dat lichaamsprocessen versnellen en kan de oorzaak zijn van zweethanden. Gelukkig kan deze aandoening gemakkelijk worden behandeld met de juiste medicijnen.

Een meer zorgwekkende verandering van de handpalm is het verschijnen van kleine gebieden met rode of paarse verkleuring op de handpalmen en vingers. Dit kan een teken zijn van bacteriële endocarditis (ontsteking van de binnenwand van het hart), die een hoog sterftecijfer met zich meebrengt.

Deze verkleuringen komen in twee vormen voor: Oslers knooppunten en Janeway-laesies. De knooppunten van Osler zijn doorgaans pijnlijke rode knobbeltjes van 1 mm tot 10 mm op de vingers die uren tot dagen zichtbaar blijven, terwijl Janeway-laesies een onregelmatige vorm hebben met verschillende afmetingen en meestal op de handpalmen te zien zijn en niet pijnlijk zijn en enkele dagen tot enkele weken aanhouden.

Beide handpalmpatronen zijn zeer ernstig en er moet dringend medische hulp worden ingeroepen.

Spelden en naalden

Als u tintelingen in uw hand ervaart die u niet kunt afschudden, kan dit een teken zijn dat u carpaaltunnelsyndroom heeft. Dit is waar een belangrijke zenuw (de middenzenuw) in de pols wordt samengedrukt, wat gevoelloosheid, tintelingen of pijn veroorzaakt.

Het wordt meestal beter zonder behandeling, maar een polsspalk kan helpen de druk op de zenuw te verlichten. Mensen met overgewicht of zwangerschap lopen een groter risico op het carpaletunnelsyndroom.

Spelden en naalden in de hand kunnen ook een teken zijn van diabetes. Een verhoogde bloedsuikerspiegel bij diabetes veroorzaakt zenuwbeschadiging die zich manifesteert als tintelingen of gevoelloosheid in de ledematen, zoals de handen. Deze aandoening wordt “diabetische neuropathie” genoemd.

Iedereen heeft wel eens last van tintelingen, maar als u er vaak last van heeft of als het lang aanhoudt, moet u uw arts raadplegen.

Vinger lengte

De lengte van uw vingers kan u een indicatie geven van uw risico om op latere leeftijd bepaalde ziekten te ontwikkelen.

De lengte van de wijsvinger versus ringvinger varieert bij mannen en vrouwen. Bij vrouwen zijn ze redelijk even lang, maar bij mannen is de ringvinger doorgaans langer dan de wijsvinger. Aangenomen wordt dat dit te wijten is aan blootstelling aan hormonen in de baarmoeder.

Deze langere ring- dan wijsvingerrelatie wordt in verband gebracht met betere prestaties in een aantal sporten bij mannen en vrouwen, maar ook met een risico op het ontwikkelen van knie- en heupartrose bij vrouwen.

U kunt niets doen om de lengte van uw vingers te veranderen, maar u kunt artrose helpen voorkomen door een gezond gewicht te behouden, actief te blijven en uw bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Als u zich aan dat advies houdt, kunt u zelfs de meeste ziekten voorkomen.

bronnen: The Conversation

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte gezondheid niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie Zodat wij de praktijken van Big Pharma aan het licht kunnen blijven brengen!

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen Big Pharma!

Previous Merck dringt aan op een lagere leeftijd voor zijn gevaarlijke Gardasil-injectie
Next Groot-Brittannië voert allereerste baarmoedertransplantatie uit terwijl zuster baarmoeder doneert

About author

redactie
redactie 4589 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Overig

Melk veroorzaakt slopende ziekte en deze Nobelprijswinnaar vertelt wat je ertegen kunt doen

Luister naar dit artikel Het drinken van melk speelt een rol bij de ontwikkeling van multiple sclerose (MS). Dat stelt de Duitse Nobelprijswinnaar Harald zur Hausen. Steun Health Bytes: alleen via

Overig

“Medicijnmakers hebben meer doden op hun geweten dan de maffia”

Luister naar dit artikel De Deense hoogleraar geneeskunde Peter Gøtzsche werkt als biochemicus voor een medicijnmaker. Hij komt nu met een dringend advies: gebruik zo weinig mogelijk medicijnen. Van medicijnen kun

Onderzoek

Veroorzaken bh’s kanker? Verontrustende wetenschappelijke resultaten onthuld

Luister naar dit artikel Het National Cancer Institute heeft een studie door het Fred Hutchinson Cancer Research Center gefinancierd om de link naar bh-kanker te onderzoeken om onderzoek te weerleggen