Sociale media kunnen de hersenen van kinderen veranderen – studie

Sociale media kunnen de hersenen van kinderen veranderen – studie

Luister naar dit artikel

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen!

Regelmatig sociale media checken als jonge tiener wordt in verband gebracht met overgevoeligheid voor feedback van collega’s en kan mogelijk leiden tot permanente veranderingen in de belonings- en motivatiecentra van de hersenen, suggereerden neurowetenschappers van de Universiteit van North Carolina in een studie die dinsdag in JAMA Pediatrics is gepubliceerd.

De studie keek naar een groep van 169 tieners terwijl hun hersenen zich ontwikkelden in de leeftijd van 12 tot 15 en hun zelfgerapporteerde gebruik van Facebook, Instagram en Snapchat.

Wanneer degenen met gebruik die de onderzoekers classificeerden als “gebruikelijk” – wat betekent dat ze hun accounts 15 of meer keer per dag controleerden – een spel speelden dat feedback modelleerde in de vorm van goedkeuring door collega’s, werden ze steeds gevoeliger voor die feedback. Hersenscans toonden verhoogde activiteit op gebieden die verband houden met beloningsverwerking, concentratie, regulering en controle, en de onderzoekers merkten op dat deze leken bij te dragen aan positieve feedbackloops, waardoor hun gevoeligheid voor goedkeuring door collega’s verder toenam.

De tieners die aangaven hun sociale media maximaal één keer per dag te checken, vertoonden een overeenkomstige afname in activiteit op deze gebieden, wat suggereert dat ze minder bezorgd waren over feedback van leeftijdsgenoten of meer zelfbeheersing hebben over dwangmatig gedrag.

Hoewel hij erkende dat het onmogelijk was om aan de hand van de beperkte verzamelde gegevens te zeggen of het het gebruik van sociale media was dat de tieners meer bezorgd maakte om feedback van hun leeftijdsgenoten, of een reeds bestaande preoccupatie met beoordeeld worden door leeftijdsgenoten waardoor ze eerder geneigd waren hun accounts te controleren, de onderzoekers maakten duidelijk dat ze het eerste vermoedden.

Studie co-auteur Eva Telzer vertelde de New York Times:

“Tieners die gewoonlijk hun sociale media checken, laten deze behoorlijk dramatische veranderingen zien in de manier waarop hun hersenen reageren, die mogelijk langetermijngevolgen kunnen hebben tot ver in de volwassenheid, een soort van voorbereiding op de ontwikkeling van de hersenen in de loop van de tijd.”
Ze voerde aan dat de overgevoeligheid van de gewone gebruikers van sociale media niet goed of slecht was, maar slechts een aanpassing aan het leven in een steeds meer onderling verbonden wereld.


Bedankt voor het doneren aan Healthbytes.me

Healthbytes.me wil alle gulle lezers bedanken die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving voort te zetten over alles wat er wordt verzwegen door Big Pharma wereldwijd en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen. Healthbytes.me is al 8 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we u niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en features over alles. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dit wel doen, dan kan dat via

Ideal, creditcard, Crypto Valuta of Paypal.

Previous Senioren die elke dag dit soort sap drinken, hebben een sterker geheugen
Next 17 procent van de tieners had hartklachten na hun tweede mRNA-prik van Pfizer, zo blijkt uit een nieuw collegiaal getoetst artikel

About author

redactie
redactie 4487 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Onderzoek

COVID-19 sterftecijfer “veel lager” dan eerdere schattingen, SCHOKKENDE opname in nieuwe studie

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Onderzoek

Stille moordenaar: 3,5 miljard mensen hebben een verhoogde bloeddruk en ze weten het niet eens

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Onderzoek

Drankjes met probiotica goed voor je darmflora? Wat een onzin

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat