Psychedelische drugs veranderen de kijk op het leven evenzeer als bijna-doodervaringen

Psychedelische drugs veranderen de kijk op het leven evenzeer als bijna-doodervaringen

Luister naar dit artikel

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen!

Bijna-doodervaringen veranderen vaak hoe iemand de wereld ziet. In veel gevallen overwint de persoon die ‘de dood bedriegt’ uiteindelijk zijn angst om in de toekomst te sterven. Nu heeft een nieuwe studie iets gevonden dat deze levensveranderende ervaring kan nabootsen: psychedelische drugs.

Een team van de Johns Hopkins University School of Medicine vergeleek de verschillen in de houding van mensen over de dood na een psychedelische drugservaring versus een bijna-doodervaring zonder drugs. In totaal analyseerden ze onderzoeksgegevens van 3.192 mensen die na een van deze evenementen met onderzoekers spraken. De studie onderzocht met name de houding van 933 mensen die een bijna-doodervaring hadden en 2.259 mensen die psychedelische drugs gebruikten om een ​​soortgelijke ervaring te hebben.

Voor interviews met psychedelische drugservaringen gebruikten de deelnemers ofwel lyserginezuurdiethylamide (LSD), psilocybine (paddo’s), ayahuasca of N,N-dimethyltryptamine (DMT) om hun psychedelische episode op gang te brengen.

Psychedelica kunnen angst voor de dood verminderen

De resultaten laten een sterke overeenkomst zien tussen deze groepen in termen van hoe de ervaringen hun angst voor de dood verminderden. De meeste deelnemers in beide groepen zeiden ook dat hun ervaring een van de meest “persoonlijk betekenisvolle en spiritueel significante” van hun hele leven was. De deelnemers aan de enquête in de bijna-doodgroep beoordeelden deze ervaring echter eerder als hun meest levensveranderende gebeurtenis. Omgekeerd zeiden deelnemers aan de psychedelische groep eerder dat deze “drugstrip” een van de vele soortgelijke ervaringen was.

Auteurs van de studie merken op dat veel van de vragen in deze enquête typische vragen waren die onderzoekers stellen bij het meten van mystieke en bijna-doodervaringen. Interessant is dat mensen die psychedelica gebruikten, in feite hoger scoorden in deze “uit het lichaam”-criteria dan degenen die de dood bedriegen zonder drugs.

Bovendien zeggen degenen die ayahuasca of DMT gebruikten dat de blijvende gevolgen van hun ervaring sterker en positiever waren dan degenen die LSD of paddenstoelen gebruikten. Auteurs van de studie geloven dat hun bevindingen wetenschappers kunnen helpen bij het testen van psychedelica als klinische behandelingen voor stemmingsstoornissen en andere psychiatrische aandoeningen – inclusief angst aan het einde van het leven.

“Niet alleen kunnen de kenmerken van psychedelische ervaringen vergelijkbaar zijn met bijna-doodervaringen, beide worden beoordeeld als een van de meest betekenisvolle ervaringen in het leven en beide produceren een vergelijkbare blijvende afname van de angst voor de dood en een toename van het welzijn”, concludeert onderzoeker Roland Griffiths in een persbericht.

De bevindingen verschijnen in het tijdschrift PLOS ONE.


Bedankt voor het doneren aan Healthbytes.me

Healthbytes.me wil alle gulle lezers bedanken die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving voort te zetten over alles wat er wordt verzwegen door Big Pharma wereldwijd en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen. Healthbytes.me is al 8 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we u niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en features over alles. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dit wel doen, dan kan dat via

Ideal, creditcard, Crypto Valuta of Paypal.

Previous Moderna klaagt Pfizer, BioNTech aan wegens COVID-vaccins
Next Studie: Glyfosaat kan de ziekte van Alzheimer veroorzaken

About author

redactie
redactie 4487 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Onderzoek

Chemotherapie verspreidt kanker en veroorzaakt meer agressieve tumoren. Dit nieuwe onderzoek bewijst het

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Onderzoek

Cholesterol verlagende statines gelinkt aan diabetes en hersenschade

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Onderzoek

7 dagelijkse gewoonten die je IQ aantasten

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat