Vier natuurlijke opties voor chronisch vermoeidheidssyndroom

Vier natuurlijke opties voor chronisch vermoeidheidssyndroom

Luister naar dit artikel

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen!

Chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) is een complexe langdurige aandoening die meer dan 2 miljoen Amerikanen treft en die wordt gekenmerkt door extreme vermoeidheid en malaise die niet verbetert met rust.[i]

Maar liefst 90% van de mensen met chronische vermoeidheid is niet gediagnosticeerd[ii] en kan het moeilijk vinden om door te gaan met normale activiteiten zoals werk, school en huishoudelijke taken. Ten minste 1 op de 4 CVS-patiënten is vanwege de aandoening voor langere tijd aan huis of bed gebonden.[iii]

De redenen achter de buitengewoon lage percentages van nauwkeurige diagnose voor CVS zijn onder meer beperkte toegang tot gekwalificeerde gezondheidszorg, geen definitieve diagnostische methode en een gebrek aan bewustzijn van CVS bij zorgverleners. [iv] Vanwege beperkte training over de aandoening, kunnen gezondheidswerkers symptomen afdoen als nieuw of ze beschouwen als bijwerkingen van andere, mogelijk niet-gediagnosticeerde gezondheidsproblemen.

Hoewel sommige onderzoeken een correlatie aantonen tussen CVS en ontregeling van het auto-immuunsysteem, [v], [vi] de oorzaak van CVS, ook wel myalgische encefalomyelitis/chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/CVS) genoemd, is nog steeds onbekend.[vii]

Er is geen remedie bekend voor CVS, waarbij de behandeling over het algemeen gericht is op symptoomverlichting. [viii] We hebben vier van de beste natuurlijke opties voor chronisch vermoeidheidssyndroom geïdentificeerd om veilige, effectieve ondersteuning te bieden om uw lichaam en geest nieuw leven in te blazen.

1. Nicotinamide-adenine-dinucleotide (NADH)

Een essentieel element in de productie van energie, nicotinamide-adenine-dinucleotide (NADH) is een co-enzym dat in elke cel van het menselijk lichaam wordt aangetroffen. NADH is een kritische factor in honderden metabolische processen, waaronder gezonde celvernieuwing (anti-aging), het omzetten van voedsel in energie en het behouden van de integriteit van DNA, [ix] een belangrijke factor bij ziektepreventie.

NADH is uitgebreid bestudeerd als een therapie voor CVS, waaronder een onderzoek uit 2004 waarin orale NADH werd vergeleken met conventionele therapie bestaande uit voedingssupplementen en psychologische therapie gedurende een periode van 24 maanden. Om specifieke comorbiditeiten uit te sluiten, werden ook immunologische parameters en virale antilichaamtiters geëvalueerd bij baseline en elk trimester van de therapie. Patiënten die NADH kregen, hadden een dramatische en statistisch significante vermindering van de symptomen tijdens het eerste trimester.[x]

Een ander onderzoek naar de gestabiliseerde orale vorm van NADH onderzocht 26 gekwalificeerde patiënten tijdens een 12 weken durende dubbelblinde, placebo-gecontroleerde studie. De proefpersonen werden gerandomiseerd om ofwel 10 milligram (mg) NADH of placebo te krijgen gedurende een periode van vier weken, gevolgd door een uitwasperiode van vier weken, waarna de proefpersonen werden overgeschakeld naar de alternatieve behandeling voor een laatste periode van vier weken.

Binnen dit cohort van 26 proefpersonen reageerden acht patiënten, of 31%, gunstig op NADH vergeleken met slechts 8% (twee patiënten) van de placebogroep, zonder ernstige bijwerkingen gerelateerd aan de behandeling.[xi]

2. Astragalus

Astragalus is een traditioneel kruidengeneesmiddel dat bekend staat om zijn adaptogene eigenschappen, wat betekent dat het het lichaam kan helpen beschermen tegen schade als gevolg van oxidatieve stress. Astragalus, een krachtige antioxidant, wordt onder andere gebruikt om de immuniteit te beschermen en te ondersteunen, als preventief middel tegen verkoudheid en bovenste luchtweginfecties, en om een ​​gezonde bloeddruk te reguleren. [xii] Astragalus kan zelfs plaatselijk worden toegepast voor wondverzorging dankzij antivirale eigenschappen.

Een onderzoek uit 2009 richtte zich op de kruidenformule Myelophil, een combinatie van twee traditionele geneeskrachtige planten, Astragalus membranaceus en Salvia miltiorrhiza, een lid van de saliefamilie. Het Myelophil-extract werd dagelijks aan het behandelingscohort gegeven in groepen met een lage of hoge dosis van 3 of 6 gram Myelophil. Een controlegroep kreeg een placebo en alle groepen werden gedurende vier weken gevolgd.

Patiënten werden onderzocht op de ernst van de symptomen en bloed-antilichaamarrays werden genomen om inflammatoire cytokines, een belangrijke marker van ziektesymptomen, te meten. De resultaten toonden aan dat Myelophil, zelfs bij een lage dosering (3 gram), de ernst van de vermoeidheid aanzienlijk verminderde in vergelijking met placebo, hoewel er geen veranderingen in de cytokine-expressie werden opgemerkt. [xiii]

3. Probiotica

Probiotica hebben de laatste jaren de aandacht voor de gezondheid gekregen vanwege hun vermogen om het spijsverteringskanaal te ondersteunen en te beschermen. Maar probiotica kunnen meer doen dan de darmgezondheid verbeteren – ze kunnen ook je hersenen stimuleren en je humeur verbeteren.

Hersenmist is een belangrijke bijwerking van CVS en een potentieel verwoestende als het gaat om de impact op het dagelijks functioneren. Hetzelfde kan gezegd worden voor depressie, een ander veelvoorkomend kenmerk van CVS. Studies die de stemmingsverhogende, helderheid-producerende effecten van probiotica weerspiegelen, zijn reden tot optimisme voor patiënten met chronische vermoeidheid.

Een studie uit 2018 in het tijdschrift Beneficial Microbes wijst op de rol die de darmflora kan spelen bij CVS en het fibromyalgiesyndroom (FMS), dat veel kenmerken van CVS deelt. Een systematische review van studies werd uitgevoerd in deze meta-analyse, die gerandomiseerde gecontroleerde studies en pilootstudies van CVS of FMS omvatte die tussen 2006 en 2016 werden uitgevoerd. De toediening van Lactobacillus casei gedurende acht weken bleek de angstscores te verminderen, terwijl behandeling met Bifidobacterium infantis voor dezelfde periode verminderde inflammatoire biomarkers.[xiv]

Ongezonde darmecologie kan een rol spelen bij CVS, omdat het een rol speelt in de gezondheid van het immuunsysteem. Een studie uit 2009 naar de effecten van probiotica op het energieniveau en de symptomologie voor CVS-patiënten vond dat, na vier weken van probiotische suppletie met stammen van lactobacillus, acidophilus en Bifidobacterium, patiënten verbeterde neurocognitieve functies rapporteerden, hoewel vermoeidheids- en fysieke activiteitscores niet significant werden beïnvloed. [xv]

4. Antioxidantformules

Suppletie met antioxidanten is een andere manier om de afweer van uw lichaam tegen de schadelijke effecten van vrije radicalen te versterken. Door de hoeveelheid antioxidante enzymen die beschikbaar zijn voor uw cellen te verhogen, kunt u mogelijk de effecten van oxidatieve stress die systemische ontsteking en vermoeidheid kan veroorzaken, voorkomen of zelfs omkeren.

Oxidatieve stress als een factor bij CVS werd bestudeerd door onderzoekers met behulp van een muismodel dat muizen stress gaf via chronisch zwemmen. Muizen die werden behandeld met melatonine – een hormoon met antioxiderende effecten – carvedilol – een medicijn dat 10 keer krachtiger is dan vitamine E [xvi] – bleken elke dag een significant kortere periode van immobiliteit te hebben. [xvii]

Vergelijkbare resultaten werden waargenomen wanneer muizen een orale kruidenverbinding (Withania somnifera (100 mg/kg), quercetine (50 mg/kg) en sint-janskruid (10 mg/kg) kregen toegediend [xviii] Deze behandelingen veroorzaakten verder een significante vermindering van lipideperoxidatie, een teken van oxidatieve stress, en herstelde de GSH (glutathion) niveaus die waren afgenomen door chronisch zwemmen.[xix]

Genees chronische vermoeidheid van binnenuit

Dankzij de toegenomen aandacht voor darmgezondheid is er nu bewijs dat CVS gepaard gaat met een lekkende darm. Door je darmwand te genezen met een focus op voeding en gerichte suppletie, kun je mogelijk chronische vermoeidheid bij de wortels uitroeien. Door veilige, natuurlijke opties voor chronisch vermoeidheidssyndroom aan uw voedingsschema toe te voegen, kunt u uw lichaam ondersteunen en uw energie weer op een gezond niveau brengen.

Bronnen:

[i] CDC.gov, Myalgic Encephalomyelitis/Chronic Fatigue Syndrome, https://www.cdc.gov/me-cfs/about/index.html

 

[ii] CDC.gov, Myalgic Encephalomyelitis/Chronic Fatigue Syndrome, https://www.cdc.gov/me-cfs/about/index.html

 

[iii] CDC.gov, Myalgic Encephalomyelitis/Chronic Fatigue Syndrome, https://www.cdc.gov/me-cfs/about/index.html

 

[iv] CDC.gov, Myalgic Encephalomyelitis/Chronic Fatigue Syndrome, https://www.cdc.gov/me-cfs/about/index.html

 

[v] Mol Neurobiol. 2014 Apr;49(2):741-56. doi: 10.1007/s12035-013-8553-0. Epub 2013 Sep 26. PMID: 24068616.

 

[vi] Immunol Res. 2014 Dec;60(2-3):376-83. doi: 10.1007/s12026-014-8604-2. PMID: 25427994.

 

[vii] CDC.gov, Myalgic Encephalomyelitis/Chronic Fatigue Syndrome, https://www.cdc.gov/me-cfs/about/index.html

 

[viii] CDC.gov, Myalgic Encephalomyelitis/Chronic Fatigue Syndrome, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/chronic-fatigue-syndrome/diagnosis-treatment/drc-20360510

 

[ix] Sci Rep 9, 13102 (2019). https://doi.org/10.1038/s41598-019-49547-6

 

[x] P R Health Sci J. 2004 Jun;23(2):89-93. PMID: 15377055

 

[xi] Ann Allergy Asthma Immunol. 1999 Feb;82(2):185-91. PMID: 10071523

 

[xii] Mount Sinai.org, Health Library, Astragalus, https://www.mountsinai.org/health-library/herb/astragalus

 

[xiii] Complement Ther Med. 2009 Jun;17(3):141-6. Epub 2009 Jan 23. PMID: 19398067

 

[xiv] Beneficial Microbes. 2018 Jun 15 ;9(4):603-611. Epub 2018 Apr 26. PMID: 29695180

 

[xv] Nutrition Journal. 2009 Jan 26;8:4. PMID: 19171024

 

[xvi] Congestive Heart Failure, 8: 173-190. https://doi.org/10.1111/j.1527-5299.2002.00718.x

 

[xvii] J Med Food. 2002 Winter;5(4):211-20. PMID: 12639396

 

[xviii] J Med Food. 2002 Winter;5(4):211-20. PMID: 12639396

 

[xix] J Med Food. 2002 Winter;5(4):211-20. PMID: 12639396

 


Bedankt voor het doneren aan Healthbytes.me

Healthbytes.me wil alle gulle lezers bedanken die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving voort te zetten over alles wat er wordt verzwegen door Big Pharma wereldwijd en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen. Healthbytes.me is al 8 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we u niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en features over alles. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dit wel doen, dan kan dat via

Ideal, creditcard, Crypto Valuta of Paypal.

Previous Hoera voor druiven! Hoe een dagelijkse kom jaren aan je leven kan toevoegen en de ziekte van Alzheimer kan weghouden
Next Meer dan 1 op de 5 zwangere deelnemers aan Pfizer-onderzoeken kreeg een miskraam, en zowel de FDA als de CDC verdoezelden het

About author

redactie
redactie 4487 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

middeltjes

Deze Japanse Gezichtsmassage zal je verjongen en je 10 jaar jonger laten lijken (Video)

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

middeltjes

Deze geweldige Kurkuma Limonade is met succes de juiste behandeling voor allerlei ziektes en problemen.

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

middeltjes

Dit simpele drankje verwijdert slijm uit de longen en zal direct een boost aan je immuunsysteem geven.

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat