Natuurlijke plantenstof in druiven beschermt de gezondheid van de hersenen, blijkt uit onderzoek

Natuurlijke plantenstof in druiven beschermt de gezondheid van de hersenen, blijkt uit onderzoek

Luister naar dit artikel

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen!

In de afgelopen decennia heeft resveratrol, een polyfenol dat wordt aangetroffen in druiven en bessen, veel “buzz” gegenereerd, met tal van – en goed gepubliceerde – onderzoeken die de cardiovasculaire voordelen van resveratrolrijke rode wijn bevestigen. (Niet-drinkers kunnen resveratrol krijgen via voedingsmiddelen en supplementen).

Maar wat kan deze natuurlijke plantenstof nog meer doen? Claims voor de gezondheidsbevorderende voordelen van resveratrol zijn dik en snel gekomen, waarbij onderzoekers het hebben toegeschreven aan antioxiderende, ontstekingsremmende, anti-verouderende en kankerbestrijdende effecten. In een studie gepubliceerd in het Journal of Neuroinflammation merkten wetenschappers zelfs op dat resveratrol hersencellen op een onverwachte manier zou kunnen beschermen – door de vernietiging van specifieke eiwitten te stimuleren.

Laten we eens kijken naar het wetenschappelijk onderzoek naar dit intrigerende polyfenol.

Voordelen van resveratrol kunnen hoop zijn voor de behandeling van de ziekte van Alzheimer

Resveratrol is geclassificeerd als een fytoalexine, een soort natuurlijk antibioticum dat planten beschermt tegen schimmelinfecties, bacterievuur en ultraviolette straling. Niet onredelijk hopen wetenschappers dat resveratrol dezelfde beschermende voordelen voor de menselijke gezondheid kan vergroten.

Wat wel bekend is, is dat resveratrol een krachtige ontstekingsremmende en antioxiderende werking heeft, waardoor het oxidatieve stress kan verminderen. Maar dit is niet het enige geschenk voor de gezondheid in de ‘trukendoos’ van resveratrol.

Volgens David Sinclair, AO, PhD, een professor in de genetica aan de Harvard Medical School, induceert resveratrol autofagie – een soort cellulaire verdediging die zich richt op oude, beschadigde eiwitten voor vernietiging en recycling. De studie waarnaar wordt verwezen door Dr. Sinclair, met de onthullende titel “Resveratrol reguleert neuro-inflammatie en induceert adaptieve immuniteit bij de ziekte van Alzheimer”, toont ook aan dat suppletie met resveratrol de cognitieve en functionele achteruitgang bij Alzheimerpatiënten verminderde.

Eerder onderzoek ondersteunt deze bemoedigende bevindingen. In een studie uit 2018, gepubliceerd in Biomedicine, schreven onderzoekers resveratrol neuroprotectieve effecten toe waardoor het mogelijk zou kunnen werken tegen de ziekte van Alzheimer, Huntingdon en Parkinson.

Het team meldde dat resveratrol de klaring van bèta-amyloïde peptiden bevordert, wat betekent dat het de afzetting van schadelijke bèta-amyloïde plaques in de hersenen kan helpen verminderen. Het vermindert ook neuronale apoptose – met andere woorden, het voorkomt de dood van hersencellen. Resveratrol biedt ook neuroprotectie aan gezonde individuen, dus het “bijvullen” van deze heilzame verbinding kan de cognitieve functie helpen beschermen tot op hoge leeftijd.

Resveratrol ondersteunt de gezondheid van de gewrichten en vermindert artritische ontstekingen

Wetenschappers zijn al lang geïntrigeerd door het potentieel van resveratrol om ontstekingsaandoeningen zoals reumatoïde artritis (RA) te verlichten. Hoewel voorlopige dierstudies aantoonden dat resveratrol artritische ontstekingen kon onderdrukken, waren er duidelijk menselijke proeven nodig. In 2018 vond er een plaats.

In een gecontroleerde studie gepubliceerd in Clinical Rheumatology, gingen onderzoekers op zoek naar de therapeutische voordelen van resveratrol voor patiënten die lijden aan verschillende gradaties van RA. De ene groep kreeg drie maanden lang één gram aanvullende resveratrol – samen met de conventionele behandeling – per dag, terwijl een andere groep alleen een conventionele behandeling kreeg. De onderzoekers ontdekten dat de resveratrolgroep minder zwelling en gevoeligheid in gewrichten ervoer en ook lagere niveaus van pro-inflammatoire stoffen had, waaronder de “gebruikelijke verdachten” zoals C-reactief proteïne, matrix metalloproteinase-3, necrosefactor-alfa en interleukine -6.

Boost dieet resveratrol met smakelijke, sappige druiven en bessen

U kunt uw niveaus van resveratrol in de voeding verhogen door gezonde hoeveelheden druiven, bosbessen en granaatappels te eten. Kies natuurlijk zoveel mogelijk voor biologische producten.

Hoewel algemeen wordt aangenomen dat rode druiven meer resveratrol bevatten dan groene druiven, meldt het American Institute for Cancer Research dat de hoeveelheid resveratrol in druiven (die overigens voornamelijk in de schil wordt aangetroffen) meer afhankelijk is van de groeiomstandigheden dan van de kleur of het type druif. (Als het echter gaat om wijn gemaakt van druiven, bevat rode wijn meer dan witte wijn – omdat druivenschillen worden gebruikt bij het maken ervan).

Hoewel rode wijn een uitstekende bron van resveratrol is, wijzen gezondheidsexperts erop dat alcohol het risico op verschillende veelvoorkomende kankers kan verhogen – dus de consumptie ervan moet sterk worden beperkt. Druiven en bessen zijn daarentegen een veilige niet-alcoholische bron van resveratrol. Deze vruchten zijn rijk aan nuttige voedingsvezels en bevatten ook anthocyanines, natuurlijke plantenpigmenten met het vermogen om de algehele gezondheid te bevorderen.

Trouwens, andere voordelen van resveratrol zijn onder meer het beschermen van het hart en het ondersteunen van de longfunctie. Het is ook aangetoond in celstudies om kankercellen te targeten en tumoren te bestrijden – zonder gezonde cellen te schaden.

Hoeveel resveratrol is geschikt voor mij?

Meerdere klinische onderzoeken hebben resveratrol tot 5 gram per dag gebruikt zonder toxische bijwerkingen. In sommige onderzoeken veroorzaakten hoeveelheden van meer dan 2,5 gram per dag echter bijwerkingen zoals misselijkheid, braken en diarree. Er is ook een paradoxale bevinding geweest met betrekking tot resveratrol, waarbij sommige onderzoeken suggereren dat resveratrol zich soms meer als een pro-oxidant dan als een antioxidant kan gedragen en zelfs DNA-schade en oxidatieve stress kan veroorzaken.

Onderzoekers speculeerden dat dit fenomeen verband lijkt te houden met de geconsumeerde hoeveelheid – en misschien met de leeftijd van het individu – en er is duidelijk meer onderzoek nodig. Voordat u resveratrol aanvult, moet u uw integrerende arts raadplegen om de veiligste en gunstigste hoeveelheid voor u te vinden.

Resveratrol heeft het potentieel om ontstekingen te verminderen en te werken tegen neurodegeneratieve aandoeningen. De opwindende mogelijkheden van dit natuurlijke plantenbestanddeel zijn net begonnen te worden onderzocht.

Bronnen:

 

Previous GIFTIGE KOEIEN: Big Meat injecteert vee, wat de weg vrijmaakt voor enorme winsten van Big Pharma
Next Studie onthult SCHOKKEND verband tussen voor altijd chemicaliën en leverkanker

About author

redactie
redactie 4445 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Natuurlijk

Het belang van voeding bij Fibromyalgie!

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Onderzoek

Zonnebeschermingschemicaliën worden uiteindelijk opgenomen in uw bloedbaan, aldus Studie

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Onderzoek

Broccoli mogelijk sleutel in strijd tegen artrose

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat