Vrouwelijke vegetariërs lopen een groter risico op heupfractuur

Vrouwelijke vegetariërs lopen een groter risico op heupfractuur

Luister naar dit artikel

Uit een onderzoek onder meer dan 26.000 Britse vrouwen van middelbare leeftijd blijkt dat vrouwen met een vegetarisch dieet een 33% hoger risico op heupfracturen hadden in vergelijking met reguliere vleeseters.


Steun Health Bytes: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en de leugens aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


Onderzoek van de universiteit, gepubliceerd in het tijdschrift BMC Medicine, onderzocht het risico op heupfracturen bij occasionele vleeseters, pescatarians (mensen die vis eten maar geen vlees) en vegetariërs – vergeleken met reguliere vleeseters.

Onder 26.318 vrouwen werden 822 gevallen van heupfracturen waargenomen gedurende ongeveer 20 jaar – dat was iets meer dan 3% van de steekproefpopulatie. Na correctie voor factoren als roken en leeftijd waren vegetariërs de enige dieetgroep met een verhoogd risico op een heupfractuur.

Deze nieuwe studie is een van de weinige die het risico op heupfracturen vergelijkt bij vegetariërs en vleeseters waarbij het optreden van een heupfractuur werd bevestigd door ziekenhuisdossiers.

De wetenschappers benadrukken de noodzaak van meer onderzoek naar de exacte oorzaken waarom vegetariërs een groter risico lopen op een heupfractuur.

Vegetarische diëten kunnen ‘gezond of ongezond’ zijn

Studiehoofdauteur James Webster, een doctoraal onderzoeker van de School of Food Science and Nutrition in Leeds, zei: “Onze studie benadrukt mogelijke zorgen over het risico op heupfracturen bij vrouwen die een vegetarisch dieet volgen. Het waarschuwt mensen echter niet voor vegetarische diëten Zoals bij elk dieet, is het belangrijk om persoonlijke omstandigheden te begrijpen en te begrijpen welke voedingsstoffen nodig zijn voor een evenwichtige gezonde levensstijl.

“Vegetarische diëten kunnen van persoon tot persoon sterk verschillen en kunnen gezond of ongezond zijn, net als diëten met dierlijke producten.

“Het is echter zorgwekkend dat vegetarische diëten vaak een lagere inname van voedingsstoffen bevatten die verband houden met de gezondheid van botten en spieren. Dit soort voedingsstoffen zijn over het algemeen meer aanwezig in vlees en andere dierlijke producten dan in planten, zoals eiwitten, calcium en andere micronutriënten.

“Een lage inname van deze voedingsstoffen kan leiden tot een lagere botmineraaldichtheid en spiermassa, waardoor u vatbaarder bent voor het risico op heupfracturen. Dit maakt het vooral belangrijk voor verder onderzoek om de factoren die het verhoogde risico bij vegetariërs veroorzaken beter te begrijpen, of het nu gaat om bepaalde tekorten aan voedingsstoffen of gewichtsbeheersing, zodat we mensen kunnen helpen om gezonde keuzes te maken.”

Plantaardig dieet steeds populairder

Vegetarische diëten hebben de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen, met een YouGov-enquête in 2021 die de omvang van de Britse vegetarische bevolking op ongeveer 5-7% stelt. Het wordt vaak gezien als een gezondere voedingsoptie, met eerder bewijs dat aantoont dat een vegetarisch dieet de risico’s op verschillende chronische ziekten, waaronder diabetes, hartaandoeningen en kanker, kan verminderen in vergelijking met omnivore diëten.

Er is ook een wereldwijde oproep om de consumptie van dierlijke producten te verminderen in een poging de klimaatverandering aan te pakken.

Het begrijpen van het risico op heupfracturen bij vegetariërs wordt daarom steeds belangrijker voor de volksgezondheid.

Studie co-auteur Professor Janet Cade, leider van de Nutritional Epidemiology Group in de School of Food Science and Nutrition in Leeds, zei: “Heupfracturen zijn een wereldwijd gezondheidsprobleem met hoge economische kosten die verlies van onafhankelijkheid veroorzaken, de kwaliteit van leven verminderen, en het verhoogt het risico op andere gezondheidsproblemen.

“Plantaardige diëten zijn in verband gebracht met een slechte botgezondheid, maar er is een gebrek aan bewijs over het verband met het risico op heupfracturen. Deze studie is een belangrijke stap in het begrijpen van het potentiële risico dat plantaardige diëten op de lange termijn kunnen opleveren, en wat kan worden gedaan om die risico’s te beperken.”

Het team gebruikte gegevens van de UK Women’s Cohort Study om mogelijke verbanden tussen voeding en het risico op heupfracturen te onderzoeken. Het nationale cohort van vrouwen van middelbare leeftijd werd opgericht aan de Universiteit van Leeds om verbanden tussen voeding en chronische ziekten te onderzoeken, en omvat een breed scala aan verschillende eetpatronen. Voedingsinformatie werd verzameld met behulp van een vragenlijst over voedselfrequentie en werd gevalideerd met behulp van een 4-daags voedingsdagboek bij een substeekproef van vrouwen.

Op het moment dat ze werden gerekruteerd voor de cohortstudie, varieerden de vrouwen in leeftijd van 35 tot 69 jaar.

Effect van lage BMI

Het onderzoeksteam ontdekte dat de gemiddelde body mass index (BMI) onder vegetariërs iets lager was dan het gemiddelde onder de reguliere vleeseters. Eerder onderzoek heeft een verband aangetoond tussen een lage BMI en een hoog risico op een heupfractuur.

Een lagere BMI kan erop wijzen dat mensen ondergewicht hebben, wat een slechtere bot- en spiergezondheid en een hoger risico op een heupfractuur kan betekenen. Verder onderzoek is nodig om te bepalen of een lage BMI de reden is voor het waargenomen hogere risico bij vegetariërs.

Studie co-auteur, Dr. Darren Greenwood, een biostatisticus aan de School of Medicine in Leeds, zei: “Deze studie is slechts een deel van het bredere beeld van voeding en gezonde botten en spieren op oudere leeftijd.

“Verder onderzoek is nodig om te bevestigen of er vergelijkbare resultaten bij mannen kunnen zijn, om de rol van lichaamsgewicht te onderzoeken en om de redenen voor verschillende uitkomsten bij vegetariërs en vleeseters te identificeren.”

Meer informatie

Neem voor meer informatie contact op met David Lewis in het persbureau van de universiteit: [email protected]

Het volledige artikel – Risico op heupfracturen bij vleeseters, pescatarians en vegetariërs: resultaten van de UK Women’s Cohort Study – kan worden gedownload van de BMC Medicine-website. De auteurs zijn: James Webster, Darren C Greenwood en Janet Cade.

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte gezondheid niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie Zodat wij de praktijken van Big Pharma aan het licht kunnen blijven brengen!

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen Big Pharma!

Previous Fraude ONTHULD: Afbeeldingen die worden gebruikt in belangrijke Alzheimer-studies misleiden wetenschappers al meer dan een decennium
Next GIFTIGE KOEIEN: Big Meat injecteert vee, wat de weg vrijmaakt voor enorme winsten van Big Pharma

About author

redactie
redactie 4593 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Onderzoek

WAARSCHUWING: Maak je kind nooit schoon met babydoekjes om DEZE reden!

Luister naar dit artikel Je herkent het vast wel dat je kind een vieze mond heeft omdat hij/zij helaas nog niet een kei is in netjes eten. Babydoekjes zijn dan

Natuurlijk

Koffie kan je echt langer doen leven

Luister naar dit artikel Het geheim van een lang leven is misschien jouw bakkie. Studies tonen aan dat gewone koffiedrinkers een verminderd risico hebben om voortijdig te overlijden in vergelijking

Onderzoek

Overheidswetenschappers onthullen gevaren GMO’s

Luister naar dit artikel Dramatische stijging van aantal ziektebeelden Sinds 1998 toen genetisch gemanipuleerde organismen voor het eerst werden geïntroduceerd heeft zich een dramatische stijging van aantallen voedselallergieën, autisme, reproductieve