Patiënten met 'rode vlag' kankersymptomen niet verwezen voor dringend onderzoek in 6 van de 10 gevallen

Patiënten met 'rode vlag' kankersymptomen niet verwezen voor dringend onderzoek in 6 van de 10 gevallen

Luister naar dit artikel

Zes op de tien patiënten die veelvoorkomende “alarmsymptomen” voor kanker vertonen, worden niet doorverwezen voor dringend onderzoek, zo blijkt uit een grootschalige nieuwe studie.
Uit het onderzoek, geleid door de Universiteit van Exeter in samenwerking met University College London, en gefinancierd door Cancer Research UK, bleek dat een aanzienlijk aantal van de patiënten die niet waren doorverwezen, binnen een jaar na hun huisartsconsult kanker kreeg.
Een op de twee mensen krijgt tijdens zijn leven te maken met kanker en kanker is verantwoordelijk voor bijna 10 miljoen sterfgevallen per jaar wereldwijd. Het is bekend dat een vroege diagnose een belangrijke factor is bij het redden van levens.
Dr. Gary Abel, van de Universiteit van Exeter, die het onderzoek leidde, zei: “In het afgelopen decennium hebben we enorme vooruitgang geboekt bij het verbeteren van de levensreddende kankerdiagnose in het VK, deels dankzij huisartsen. Ons onderzoek toonde aan dat patiënten die worden doorverwezen, veel meer kans hebben om in het volgende jaar de diagnose kanker te krijgen dan degenen die niet worden doorverwezen, dus huisartsen verwijzen duidelijk de patiënten met het hoogste risico op de juiste manier. Veel patiënten kregen echter niet binnen twee weken een spoedverwijzing, in tegenstelling Het aantal patiënten bij wie kanker wordt gediagnosticeerd terwijl ze niet dringend worden doorverwezen, geeft aan dat het strikter volgen van de richtlijnen aanzienlijke voordelen zou hebben.”
Hoofdauteur Dr. Bianca Wiering, van de Universiteit van Exeter, zei: “Ons onderzoek wees uit dat een aantal patiënten kanker ontwikkelen nadat ze niet waren doorverwezen voor symptomen. Dit zou een kans kunnen betekenen om de kanker eerder te diagnosticeren. We denken dat dit kan worden verbeterd door striktere naleving van de richtlijnen en meer bewustzijn van de groepen patiënten bij wie symptomen vaak worden gemist, inclusief jongere patiënten. Het is belangrijk op te merken dat dit probleem niet alleen bij huisartsen ligt – we moeten ook om ervoor te zorgen dat de diensten om de tests te leveren die nodig zijn bij verwijzing goed zijn toegerust, waarvan we weten dat dit momenteel niet altijd het geval is.”
Het onderzoeksteam, dat vandaag is gepubliceerd in BMJ Quality & Safety, analyseerde de gegevens van bijna 49.000 patiënten die hun huisarts raadpleegden met een van de waarschuwingssignalen voor kanker die volgens klinische richtlijnen een verwijzing zouden moeten rechtvaardigen. Ze ontdekten dat zes van de tien patiënten niet binnen twee weken na het eerste bezoek werden doorverwezen voor kankeronderzoek. Van de 29.045 niet doorverwezen patiënten ontwikkelden 1.047 binnen een jaar kanker (3,6 procent).
De onderzoekers verwerkten records uit de Clinical Practice Research Datalink, maar ook statistieken over ziekenhuisbezoeken en kankerregistratiegegevens tussen 2014 en 2015. Ze keken naar patiënten die voor het eerst kankerwaarschuwingen hadden gemeld bij hun huisarts. De “alarmsymptomen” omvatten bloed in de urine, een knobbeltje in de borst, problemen met slikken, bloedarmoede door ijzertekort en postmenopauzale of rectale bloedingen.
De kans dat een patiënt binnen twee weken wordt verwezen, varieerde, afhankelijk van het symptoom dat hij vertoonde. Het laagste verwijspercentage was voor problemen met slikken, slechts 17 procent, en het hoogste was voor borstknobbels, met 68 procent. Echter, meer kansarme patiënten werden minder snel doorverwezen voor een knobbeltje in de borst.
Jonge patiënten van 18-24 jaar werden minder vaak doorverwezen dan 55-64-jarigen, en mensen met meer dan één gezondheidstoestand kregen ook minder vaak een verwijzing.
Dr. Jodie Moffat, hoofd van de vroege diagnose bij Cancer Research UK, zei: “Uit de honderden of duizenden mensen die een huisarts elk jaar ziet, bepalen wie kanker zou kunnen hebben, is een enorm moeilijke taak. Verwijzingsrichtlijnen, die huisartsen advies geven over wie kunnen profiteren van dringende verwijzingen of tests voor kanker, zijn bedoeld om kanker eerder te diagnosticeren.Dus het is zorgwekkend als mensen met rode vlag symptomen niet worden doorverwezen.
“Deze gegevens zijn van een tijdje geleden, dus we weten niet hoe de situatie nu is, maar met alle extra uitdagingen van COVID-19 is het van vitaal belang dat huisartsen en praktijkteams worden ondersteund om de best mogelijke zorg te leveren. Dit omvat ervoor zorgen dat huisartsen gemakkelijk en tijdig toegang hebben tot diagnostische tests die nodig zijn om kanker te identificeren. Dit vereist middelen en zonder langetermijninvesteringen in personeel en apparatuur zullen we niet voldoen aan de ambities van de regering om kanker vroegtijdig te diagnosticeren.”
Het artikel is getiteld “Overeenstemming met richtlijnen voor dringende verwijzingen bij patiënten die zich presenteren met een van de 6 ‘alarmkenmerken’ van mogelijke kanker: een retrospectieve cohortstudie met behulp van gekoppelde eerstelijnszorgdossiers”, gepubliceerd in BMJ Quality & Safety.


Steun Health Bytes: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en de leugens aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


Tot Slot…:

Het mag duidelijk zijn de alternatieve media de “gebeten hond” is omdat daar de informatie wordt gepubliceerd die niet de opgelegde verhaallijn volgt die de overheid wil dat we zien, lezen en horen. Deze media outlets lopen niet aan de leiband van vadertje staat en vormen daarom een bedreiging voor de status quo. Daarom doen overheden samen met de Big Tech corporaties er alles aan om deze het zwijgen op te leggen. Google werkt gedwee mee om deze outlets, ja ook die van ons te begraven in de zoek resultaten of domweg eruit te verwijderen, Facebook verwijderd op grote schaal hun content, verband ze van het platform of knijpt gewoon hun bereik af tot een niveau dat het vrijwel niet meer op het netvlies komt van gebruikers van het platform. Twitter voert een soortgelijk beleid met bans, schaduwbans en YouTube volgt dat voorbeeld in het extreme en houdt ten tijde van dit schrijven heuse zuiveringen van hun platform.
Indien u net als wij het belangrijk vindt om te strijden tegen censuur, onderdrukking en met name de onderdrukking van de alternatieve media in Nederland help ons dan met een donatie Geef dan gul!

Klik hier om te doneren

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte gezondheid niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie Zodat wij de praktijken van Big Pharma aan het licht kunnen blijven brengen!

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen Big Pharma!

Previous Spike-eiwitten in COVID-prikken veroorzaken orgaanschade, beweert patholoog
Next Veroorzaken de COVID-prikken kanker? Een arts constateert een 20-voudige toename sinds de uitrol van de prik

About author

redactie
redactie 4589 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Onderzoek

Dit veelgebruikte voedseladditief schaadt darmgezondheid, en zou ziekte kunnen veroorzaken

Luister naar dit artikel Een levensmiddelenadditief dat wordt aangetroffen in meer dan 900 voedingsmiddelen, zoals kauwgom en mayonaise, heeft invloed op de darmmicrobiota die ziekten kan veroorzaken. Steun Health Bytes: alleen

Onderzoek

Drink 2 blikjes frisdrank per dag en je gaat vier jaar eerder dood

Luister naar dit artikel Kinderen die frisdrank drinken maken vaker dingen van anderen kapot, vallen vaker mensen aan, belanden vaker in gevechten en kunnen zich moeilijker concentreren dan kinderen die

Onderzoek

Welke eiwitten zijn het gezondst?

Luister naar dit artikel De grootste studie ooit naar de effecten van verschillende soorten eiwitten, vond dat een inname van eiwitten uit dierlijke bronnen – vooral niet verwerkt rood vlees-